Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:13
Ökad tillgänglighet av Svenska kyrkans material i olika frågor

Kyrkomötet

Kl 2001:13

I detta betänkande behandlas en motion om tillgängligheten av Svenska kyrkans material i olika frågor.

I KMot 2001:76 av Eva Forssell Aronsson och Carina Etander Rimborg hemställs att Kyrkomötet beslutar

att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att verka i enlighet med motionens intention.

Motionen

I motionen framhålls att det inom Svenska kyrkan finns mycket bra och intressant material inom olika områden som tas fram och utges av såväl nationell nivå som stift och församlingar. Här nämns bland annat olika skriftserier, utredningar, biskopsbrev, rapporter från olika projekt samt litteratur utgiven av Verbum.

Motionärerna anser att detta material kan vara till god hjälp när man söker svar på en aktuell fråga och framhåller därför vikten av att det bör bli enklare att snabbt kunna få ta del av allt publicerat material. De föreslår därför att ett enkelt system byggs upp där allt utgivet material finns samlat och kan sökas efter ämne. Systemet skall kunna nås via Svenska kyrkans hemsida.

Bakgrund

Webbmodell för Svenska kyrkan

I Svenska kyrkan finns det en mångfald webbplatser. De webbplatserna har olika målgrupper, innehåll och syften. Det speglar också Svenska kyrkans gestalt - ett samlat trossamfund med många officiella och frivilliga delar. Det är väsentligt att Svenska kyrkan i viss omfattning agerar som denna enhet. En grundläggande frågeställning med arbetet att ta fram en webbmodell för Svenska kyrkan har därför varit: Hur kan Svenska kyrkan på Internet samordnas utan att mångfalden tas bort? Sedan ett år tillbaka finns det en webbmodell för Svenska kyrkan. Modellen beskriver hur samordning, samverkan och ansvarsfördelning mellan de olika nivåerna kan se ut. För närvarande pågår upphandling av publiceringsverktyg och design och planerad leverans är den 1 söndagen i advent år 2001.

Huvudingång

Det som kommer att knyta ihop denna mångfald av webbplatser som Svenska kyrkan har på Internet är en gemensam huvudingång. Konceptet för huvudingången är att hjälpa besökaren så att den enkelt hittar rätt bland Svenska kyrkans webbplatser. Nuvarande webbplats, www.svenskakyrkan.se, speglar främst Kyrkokansliets verk-samhet medan den nya portalen skall spegla hela Svenska kyrkan. För att det skall vara ännu lättare att hitta den information och det material man söker kommer huvudingången att ha olika anpassade ingångar för olika målgrupper såsom anställda, förtroendevalda, media etc.

På huvudingången kommer det att finnas flera olika sökmöjligheter som exempelvis möjligheten att söka ett speciellt ämne och då kunna få upp träffar på länkar till önskat material. Om detta skall fungera krävs naturligtvis att material verkligen publicerats på nätet från kyrkans olika verksamheter och nivåer. Idag saknas enhetliga riktlinjer för Svenska kyrkan när det gäller elektronisk publicering. Att tillhandahålla ett enkelt publiceringsverktyg för att effektivisera och utöka möjligheten att fler material finns tillgängliga på nätet ingår i planen för den nya huvudingången.

Utgivning av material

Löpande sker elektronisk publicering av olika material. Kyrkomötestryck, Biskopsbrev samt SKUT-utredningen är exempel på material som redan nu finns tillgängliga elektroniskt. De internationella organisationerna publicerar en hel del av sitt informationsmaterial såväl elektroniskt som trycksaksprodukt.

Skriftserier och övrigt material som nämns i motionen har olika utgivare. Stift och församlingar ansvarar självständigt för sina produkter. Allt material är inte gratis utan finansieras genom prenumerationer och styckeförsäljning. Exempel på sådana material är skriftserierna Tro och Tanke samt Mitt i församlingen. För att sådant material skall göras gratis tillgängligt på nätet krävs nya beslut av utgivarna för hur en alternativ finansiering av materialproduktionen skall ske.

Samtal om samarbete kring webbtjänster har initierats av Kyrkokansliet med Verbum och Svenska kyrkans Press. Vidare har Kyrkokansliet inlett ett tvåårigt samarbetsprojekt med Verbum gällande materialproduktion och distribution. Redan idag har Verbum produktinformation och beställningsmöjlighet via sin hemsida och där kommer även Kyrkokansliets material att ingå. Fortlöpande pågår utveckling kring detta samarbete. Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission har redan sitt material presenterat på nätet och det kan beställas via deras egna hemsidor.

Ombudsmötets tidigare behandling av frågor om utnyttjande av informationsteknologi

Under 1995 års ombudsmöte behandlades två motioner som tog upp olika aspekter rörande Svenska kyrkans utnyttjande av informationsteknologi (OMot 1995:531 och 557). I motion 531 förespråkar motionären att idéer från församlings-, stifts- och nationell nivå samlas i en idébank i ett kyrkligt datanätverk. Kulturutskottet (OK 1995:505) instämde i motionärernas engagemang för informationsteknologin och i deras önskan att Svenska kyrkan på bästa sätt skulle utnyttja den. Ombudsmötet beslöt i enlighet med utskottets förslag att ge SFRV:s styrelse tillkänna vad som i motion 531 anförts om en kyrklig idébank för lokalplanet.

Utskottet

Det är bra att Svenska kyrkan kommer att få en gemensam portal till alla kyrkans webbplatser. Det kommer att utveckla vår möjlighet att kommunicera med medlem-marna på ett mer samlat sätt. Möjligheterna att finna det material man söker kommer också att underlättas av att det skall finnas olika sökmöjligheter där. Ett viktigt led för att detta ska fungera väl är att det utarbetas riktlinjer för Svenska kyrkans elektroniska publicering. Detta har utskottet påtalat i sitt yttrande över Mål och rambudgeten för åren 2002-2004.

Utskottet vill även betona att det är viktigt med en samverkan mellan Kyrkokansliet, Verbum och Svenska Kyrkans Press AB och hälsar med tillfredsställelse att en sådan inletts. När det gäller tillgängligheten och spridningen av material så påverkas den av vilken kostnad den är förenad med. Det är därför angeläget att man även beaktar hur finansieringen av den framtida materialproduktionen skall se ut.

Utskottet konstaterar att det som motionärerna efterfrågar redan pågår.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av Tillgängligheten av Svenska kyrkans material rörande olika frågor

att Kyrkomötet avslår KMot 2001:76

Uppsala den 17 maj 2001

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Marie Schött

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Lars Edvardsson, Ursula Frising, Åke Bendix.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp