Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:8
Stöd till förnyad evangelisation

Kyrkomötet

Kl 2001:8

I detta betänkande behandlas en motion om stöd till förnyad evangelisation

I motion 2001:35 av Per-Anders Grunnan hemställs

att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att lägga in evangelisations-perspektivet i alla verksamhetsgrenar där det är möjligt,

att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att öka medvetenheten bland präster och övriga andliga medarbetare genom att de får sig tillsänt material som ger uppmuntran och missionsstrategisk handledning i evangelisation,

att utrymme i Kyrkostyrelsens budget, genom Kyrkofonden, tillskapas så att stipendier kan utdelas för vetenskapliga studier i missionsstrategi, samt

att utrymme i Kyrkostyrelsens budget, genom Kyrkofonden, tillskapas så att bidrag kan utdelas för församlingar som under lämpliga försöksperioder vill rekrytera volontärer för målmedveten storstadsevangelisation, skolmission etc.

Läronämnden har yttrat sig över motionen. Yttrandet Ln 2001:7y bifogas betänkandet.

Motionen

Motionären påtalar i sin motion att Svenska kyrkan har ett förtroendekapital bland människor som bör tillvaratas genom förnyade satsningar på evangelisation, där Kristus tydligt proklameras.

I en undersökning som Readers Digest gjort visar det sig att kyrkan i Skandinavien lyckats behålla en aktad position. Motionären påtalar också att människor söker efter mening och att kunskap om naturens uppbyggnad tvingar fram ödmjukhet inför livets stora mysterium. Det finns idag en större öppenhet för Skaparen och en positiv inställning till kyrkan. Människors positiva inställning kan vara en inkörsport till mission och därför är förutsättningarna för evangelisation i Sverige goda.

Motionären anser att något konkret bör göras åt detta och att olika åtgärder bör vidtagas och föreslår därför Kyrkomötet besluta om ett antal sådana.

Bakgrund

Tidigare behandling av evangelisation av Ombudsmötet och Kyrkomötet

Vid Ombudsmötet 1998 behandlades två motioner om evangelisation/mission. I OMot 1998:530 vill motionären att Stiftelsestyrelsen skall lägga till arbetet med församlingslivets utveckling till huvudprogrammet evangelisation (alternativt mission). I OMot 1998:533 menar motionären att begreppet mission måste tydliggöras och hemställer därför att Stiftelsestyrelsen initierar ett utvecklingsprogram kring Svenska kyrkans arbete med mission inom landet. Motionerna avslogs.

Kyrkomötet 2000 behandlade en motion, KMot 2000:68, om församlingens grundläggande uppgift. Motionären efterfrågar bearbetning av de centrala begreppen i församlingens grundläggande uppgift, särskilt av undervisning och mission. Kyrkolivs-utskottet ansåg dock att det är i det lokala sammanhanget som reflektion skall äga rum om vad det kristna vittnesbördet innebär och hur det gestaltas. Att ge direktiv uppifrån finner inte utskottet förenligt med Kyrkoordningen. Motionen avslogs av Kyrkomötet.

Församlingsinstruktionen

I Kyrkoordningen står det att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission (2 kap. 1 §). Syftet är att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift.

För att varje församlingsledning ska se detta ansvar och denna möjlighet har arbetet med församlingsinstruktionen kommit till. I församlingens arbete med församlings-instruktionen finns stort utrymme för evangelisations/missions perspektivet.

Inspirationsmaterial

Arbetet med församlingsinstruktionen är varje församlings eget ansvar. Men det finns inspiration att hämta från olika material. Samtal pågår- stör gärna. Mission i tvåtusentalet (Mitt i församlingen 2000:5) är ett sådant. Boken innehåller ett antal texter som från olika utgångspunkter beskriver det pågående samtalet om mission inom Svenska kyrkan. Ett annat material är Mission- ett spel med många röster (Tro & Tanke 2000:1) Kajsa Ahlstrand ger ett bidrag till reflektionen kring vad mission är. Verbum anknyter i sin bokutgivning till såväl kyrkoordningen i stort som till församlingsinstruktionen.

Evangelisationskampanjer

Under 1970-talet genomfördes i församlingarna i Göteborg och Gävle betydande insatser för att förmedla evangeliet till människor i samarbete med den samkristna evangelisationsrörelsen "Campus Crusade for Christ" i Sverige kallat "Sverige för Kristus".

Svenska kyrkans arbete inom väg- och fritidskyrkorörelsen tillhör de verksamheter som under en lång rad av år erbjudit nya kontaktmöjligheter mellan kyrka och folk. Här har uppfinningsrikedomen varit stor och metoder tagits fram som sedan kunnat användas i församlingens vardagsarbete.

I Jubelårets Befrielseprojekt nåddes många svenskar av evangeliets budskap, inte minst genom de många enskilda möten människor emellan som blev ett resultat av att Lilla boken om kristen tro personligen delades ut till ett stort antal svenska hushåll.

Team Jesus Generation

Ett exempel på hur man kan jobba med skolevangelisation är Team Jesus Generation som är en ungdomsrörelse med knytning till Evangeliska Fosterlands Stiftelsen (EFS) och i nära samarbete med Team Evangelisation och Operation Mission. Målsättningen är att sända ut evangelisationsteam till lokala församlingar för att inspirera till evangelisation samt aktivt förmedla budskapet om Jesus till människorna i vårt land.

Ledarlinjen är en mycket praktisk ungdomsledarutbildning med tydlig kristen profil i nära samarbete med Team Jesus Generation. Den innehåller konkret arbete med ungdomar i team varvat med teoretisk undervisning. Undervisningen omfattar bl.a. tonårspsykologi, skolevangelisation, ledarskap, själavård, att arbeta i team, gåvoupptäckande, konfliktlösning, uppmuntrande och utmanande bibelundervisning.

Teamåret är upplagt som en kurs på Hjälmareds folkhögskola under två terminer och därför kan studiebidrag sökas.

Forskarstudier

Kyrkomötet har uppdragit åt Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning om stöd till vetenskapliga studier på doktorandnivå inom ämnesområden till gagn för verksamheten i församlingar och stift. (KmSkr 2000:18 med Kl 2000:13 Stöd till forskarstudier.)

Svenska kyrkans forskningsråd har på uppdrag av Kyrkostyrelsen tagit fram ett underlag i frågan. Kyrkostyrelsen utreder med utgångspunkt därifrån frågan vidare. Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Utskottet

Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. En sammanhållen uppgift med fyra dimensioner. Utskottet anser att de olika dimensionerna berör och befruktar varandra och att ingen kan ryckas loss ur sitt sammanhang. Missionsperspektivet hör naturligt till arbetet med gudstjänst, undervisning och diakoni.

Utskottet delar Läronämndens uppfattning att den grundläggande uppgiften måste utvecklas i församlingarna efter lokala förutsättningar. Det är i det lokala samman-hanget som reflektionen skall äga rum om vad det kristna vittnesbördet innebär och hur det gestaltas. Att ge direktiv uppifrån finner inte utskottet vara förenligt med Kyrkoordningen där den lokala nivån utgör grunden.

Hemställan

Utskottet hemställer beträffande Stöd till förnyad evangelisation

att Kyrkomötet avslår KMot 2001:35

Uppsala den 17 maj 2001

På kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Anna-Lena Johansson

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Åke Bendix

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Kl 2001:08
Bilaga 1

Läronämndens yttrande
2001:7y
om mål och uppgift i kyrka och församling
 

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2001:22 om församlingens fyra huvuduppgifter, 2001:35 om stöd till förnyad evangelisation, 2001:56 om handlingsplan för Svenska kyrkan, 2001:69 om pastorala program för andlig vård och 2001:74 om målskrivning för Svenska kyrkan.

Målskrivningsarbetet i Svenska kyrkan avser församlingens grundläggande uppgift som stiften har att främja och ha tillsyn över. För arbetet ansvarar de organ som anges i kyrkoordningen. För att vara fruktbart måste detta arbete utvecklas i församlingarna efter lokala förutsättningar.

Vissa grundläggande mål för Svenska kyrkan finns angivna i kyrkoordningen. Mål för arbetet på nationell nivå anges i mål och rambudget.

Läronämnden vill påminna om att även målskrivningsarbete kan bli lagiskt, så att resultatet uppfattas som restlöst avhängigt av våra planer, vår egen förmåga och initiativkraft. Församlingens identitet är djupast sett grundad i det som den av nåd tar emot. Det ger kyrkan anledning att varken misströsta eller förhäva sig.

Uppsala den 8 maj 2001

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

        Carl Axel Aurelius

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö*, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund*, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström, Björn Skogar, Anna-Lena Weberup.

*Ej närvarande vid yttrandets slutjustering.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp