Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:6
Församlingens grundläggande uppgift

Kyrkomötet

Kl 2001:6

I detta betänkande behandlas en motion om församlingens grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

I KMot 2001:22 av Henry Svensson hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra stift och församlingar uppmärksammade dels på motionens syfte dels på att det är den enskilda församlingen som har att utifrån sina förhållanden prioritera inom de fyra huvuduppgifterna.

Läronämnden har yttrat sig över motionen. Yttrandet Ln 2001:7y bifogas betänkandet som bilaga.

Motionen

I motionen påtalar motionären sin oro för att församlingarna i sitt arbete med församlingsinstruktionen i allt för hög grad lägger fokus på gudstjänsten istället för på församlingens missionerande uppgift att möta människor i samhället och vardagen. Motionären anser därför att stift och församlingar bör uppmärksammas på detta så att de kan göra tydligare prioriteringar i sitt arbete med församlingens grundläggande uppgift.

Bakgrund

I Andra avdelningen 2 kap 1 § första två stycken i kyrkoordningen står det:

Församlingen är det lokala pastorala området. Församlingens grund-läggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

Församlingen har ansvar för den kyrkliga verksamheten för alla som vistas i församlingen. ...

I Trettonde avdelningen 57 kap 5 § om församlingsinstruktionen är det angivet att det i varje församling skall finnas en församlingsinstruktion och att den skall innehålla ett pastoralt program för församlingens grundläggande uppgift; att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt att utöva diakoni och mission.

I samband med beredningen av centralstyrelsens förslag till Kyrkoordning för Svenska kyrkan samt de med anledning av skrivelsen inkomna motionerna påtalade Andra kyrkolagsutskottet i sitt betänkande (2KL 1999:1), vad avser det 57 kap 5 §, att den av centralstyrelsen föreslagna formuleringen med flera pastoraler gav ett intryck av att församlingen arbetar inom ett antal olika verksamhetsområden. Detta ansåg utskottet saknade överensstämmelse med den syn på församlingens grund-läggande uppdrag som kyrkoordningen skall ge uttryck för. Utskottet föreslog därför en förändrad lydelse på denna punkt vilken innebar att endast ett pastoralt program för församlingens grundläggande uppgift skulle utarbetas. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag.

När en församling arbetar med att ta fram sin församlingsinstruktion skall det i den finnas en reflektion om hur de fyra dimensionerna i den grundläggande uppgiften förhåller sig till varandra och hur de samspelar. Detta förhållningssätt återspeglas i de samtal som den nationella nivån, verksamhetsområdet Kyrkolivets utveckling, sedan år 1999 för med stiften (Forum Församlingsinstruktion) samt i de material som arbetats fram.

Utöver de material som framtagits av stiften till stöd för församlingarna i deras arbete med församlingsinstruktionen finns även följande dokument: Samtal pågår - stör gärna. Mission i tvåtusentalet (Mif 2000:5), Mission - ett spel med många röster (Tro och Tanke 2000:1), Svenska kyrkans internationella uppdrag, program för Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen, Växelbruk, om kommunikation i församlingen (SKS i samarbete med Svenska kyrkan), Värdegrunden, grundläggande värden i församlingen (SKS i samarbete med Skara stift och Svenska kyrkan nationellt), Sex steg i Burlöv, ett framtidsinriktat arbetsmaterial för förtroendevalda (SKS i samarbete med Burlövs församling och Svenska kyrkan nationellt), Korsvägen, en situationsbestämning av församlingen (SKS i samarbete med Strängnäs stift och Svenska kyrkans nationella nivå), tre dokument, utgivna av Svenska kyrkans nämnd för kyrkolivets utveckling, i en serie med namnet Svenska kyrkan och uppgiften; Finskspråkigt arbete, Diakoni samt Teckenspråkigt arbete. Nämnden för kyrkolivets utveckling har även givit ut Lärande och undervisning - grund för Svenska kyrkans pedagogiska arbete (2000), I dialog med barn grund för Svenska kyrkans arbete bland barn 0-14 år (1999), När skola och kyrka möts - grund för Svenska kyrkans skolkyrkoarbete (2000) samt Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete (1994, reviderad 2000).

Utskottet

Utskottet delar motionärens uppfattning att gudstjänst och utåtriktat arbete hör ihop. Detta belyser Läronämnden på ett träffande sätt i slutet av sitt yttrande Ln 2001:6y genom ett citat, hämtat från Olov Hartman (Öppna kyrkan, 1958).

Det är inte fyra huvuduppgifter som församlingen enligt Kyrkoordningen har att utöva utan en grundläggande uppgift med fyra dimensioner och dessa måste alla komma till uttryck i den pastoral som skall ingå i församlingsinstruktionen. Ett viktigt redskap för att klargöra vilka behov av vardagsarbete som föreligger i församlingen är den omvärldsanalys som skall ingå som en del i församlingsinstruktionen. Utskottet kan konstatera att det finns en tröghet på många håll att förändra arbetet. Utskottet hoppas att arbetet med att ta fram församlingsinstruktioner skall skapa en större frimodighet att pröva nya sätt att nå ut.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av Församlingens fyra huvuduppgifter

att Kyrkomötet avslår KMot 2001:22

Uppsala den 17 maj 2001

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

              Marie Schött

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Kl 2001:6
Bilaga 1

Läronämndens yttrande
2001:7y
om mål och uppgift i kyrka och församling
 

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2001:22 om församlingens fyra huvuduppgifter, 2001:35 om stöd till förnyad evangelisation, 2001:56 om handlingsplan för Svenska kyrkan, 2001:69 om pastorala program för andlig vård och 2001:74 om målskrivning för Svenska kyrkan.

Målskrivningsarbetet i Svenska kyrkan avser församlingens grundläggande uppgift som stiften har att främja och ha tillsyn över. För arbetet ansvarar de organ som anges i kyrkoordningen. För att vara fruktbart måste detta arbete utvecklas i församlingarna efter lokala förutsättningar.

Vissa grundläggande mål för Svenska kyrkan finns angivna i kyrkoordningen. Mål för arbetet på nationell nivå anges i mål och rambudget.

Läronämnden vill påminna om att även målskrivningsarbete kan bli lagiskt, så att resultatet uppfattas som restlöst avhängigt av våra planer, vår egen förmåga och initiativkraft. Församlingens identitet är djupast sett grundad i det som den av nåd tar emot. Det ger kyrkan anledning att varken misströsta eller förhäva sig.

Uppsala den 8 maj 2001

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

              Carl Axel Aurelius

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö*, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund*, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström, Björn Skogar, Anna-Lena Weberup.

*Ej närvarande vid yttrandets slutjustering.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp