Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:5
TV-sända gudstjänster på söndagar

Kyrkomötet

Kl 2001:5

I detta betänkande behandlas tre motioner om TV-sända gudstjänster på söndagar.

I KMot 2001:14 av Bengt Gustafsson och Anita Franzén hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för att om möjligt förmå Sveriges Television att åter sända gudstjänster i TV varje söndag,

I KMot 2001:19 av Erna Arhag hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att vidtaga åtgärder och föra diskussion för att påverka SVT att kraftigt utöka antalet direktsända TV-gudstjänster redan år 2002.

I KMot 2001:34 av Britt Louise Agrell m.fl. hemställs att Kyrkomötet beslutar

att tillställa Sveriges Television en skrivelse med begäran att väsentligt öka antalet söndagsgudstjänster i TV.

Motionerna

I de tre motionerna om TV-sända gudstjänster uttrycker motionärerna sitt missnöje med att Sveriges Television kraftigt minskat antalet direktsända gudstjänster inne-varande år. Motionärerna påpekar att det särskilt drabbar de människor som inte har någon praktisk möjlighet att ta sig till kyrkan. Många äldre, sjuka och handikappade har genom detta fråntagits sin möjlighet att få fira en söndaglig gudstjänst. Motionärerna lyfter fram Svenska kyrkans syn på gudstjänstens centrala plats i det kristna livet och vill mot bakgrund av det att kontakter tas med Sveriges Television för att åter få söndagliga gudstjänster i TV.

Bakgrund

Ombudsmötets tidigare behandling av frågor om söndagliga gudstjänster i TV

Frågan om söndagliga gudstjänster i TV har behandlats vid flera ombudsmöten. Redan år 1991 förelåg en motion (OMot 1991:530) i vilken hemställdes att Stiftelsestyrelsen skulle ges i uppdrag att hos Sveriges Television anhålla om att gudstjänst skulle sändas varje söndag i TV. Kulturutskottet var av annan mening (OK 1991:505) och yrkade avslag på motionen. Ombudsmötet följde inte utskottets hemställan utan biföll motionen och Svenska kyrkans information skickade omedelbart en skrivelse till den ansvarige för religions- och livsåskådningsprogrammen inom Sveriges Television.

Vid 1994 års ombudsmöte förelåg det en motion (OMot 1994:533), skriven av en av årets motionärer, i vilken hemställdes att ombudsmötet skulle begära att Stiftelse-styrelsen hos Sveriges Television skulle begära att de skulle sända söndagliga gudstjänster. Kulturutskottet anförde i sitt betänkande (OK 1994:503) att de delade motionärens omsorg om människor och att de i sig var positiva till motionens syfte men ifrågasatte om en officiell skrivelse, med begäran om att TV skall sända söndagliga gudstjänster, skulle vara den rätta metoden att nå detta. Utskottet förordade istället att frågor av denna art skulle ventileras vid de regelbundna möten som Svenska kyrkans information hade med ledningen för religionsredaktionen på Sveriges Television. Ombudsmötet följde utskottets förslag vilket var att motionen skulle avslås och att det som utskottet anfört skulle ges Stiftelsestyrelsen tillkänna.

Vid 1997 års ombudsmöte behandlades en motion (OMot 1997:506) i vilken det yrkades att Stiftelsestyrelsen skulle kontakta Sveriges Television och Sveriges Radio och begära att deras gudstjänstutbud skulle vara tydligare kyrkoårsprofilerat. Av Kulturutskottets betänkande (OK 1997:502) framgår det av bakgrundstexten att Sveriges television har ambitionen att upprätthålla kyrkoårsanknytningen, men att den i vissa sammanhang måste sättas i andra hand. Utskottet noterade med tillfredsställelse SVT:s ambition att de gudstjänster som de sänder skall följa kyrkoåret och att de synliggör det ekumeniska perspektivet genom att de låter även andra kyrkor och samfund än Svenska kyrkan vara värdar för dem. Någon anledning att bifalla motionen fann därför inte utskottet. Ombudsmötet följde utskottets förslag och motionen avslogs.

Sveriges Televisions TV-sända gudstjänster

Under förra året beslutade Sveriges Television (SVT) att för år 2001 minska antalet sända traditionella TV-gudstjänster och istället öka antalet sändningar av TV-producerade gudstjänstprogram. Med traditionella TV-gudstjänster avses gudstjänster som sänds från traditionella gudstjänstlokaler. Med TV-producerade gudstjänst-program avses program som inte sänds från traditionella gudstjänstlokaler. I vissa lägen kan det vara svårt att skilja de båda sändningarna åt.

Under år 2000 sände SVT 38 traditionella TV-gudstjänster, 23 av dem var direktsända och 15 stycken bandade, samt 9 TV-producerade gudstjänstprogram. Under innevarande år kommer SVT sända 36 traditionella TV-gudstjänster, 15 av dem direktsända och 21 bandade, samt 13 TV-producerade gudstjänstprogram. SVT kommer alltså under år 2001 att sända fler bandade gudstjänster än under föregående år. Anledningen är enligt SVT att det saknas ekonomiska medel för att direktsända fler gudstjänster samt att de vill utveckla och pröva nya former för gudstjänster och andliga samtal. SVT:s nya upplägg av TV-sänd förkunnelse kommer att utvärderas under året.

Kontakter mellan Svenska kyrkan, Sveriges Kristna Råd och Sveriges Television

Svenska kyrkan har kontinuerlig kontakt med SVT:s ansvarige för deras produktion av religionsprogram. Vid dessa tillfällen diskuteras religionsutbudet i SVT.

Under första hälften av januari månad i år tog Sveriges Kristna Råd (SKR) initiativet till ett möte mellan SVT:s tf programdirektör, SVT:s religionsansvarige samt samfundsledarna. Vid detta möte deltog från Svenska kyrkan ärkebiskop KG Hammar samt ytterligare två medarbetare från Kyrkokansliet.

Vid mötet redogjorde den ansvarige för religionsprogrammen för hur utbudet av TV-sända gudstjänster såg ut under år 2001. Av redogörelsen framgick det att den sammanlagda sändningstiden för traditionella TV-gudstjänster och TV-sända gudstjänstprogram var oförändrad under år 2001 i förhållande till år 2000. Antalet traditionella TV-gudstjänster kommer däremot att minska till förmån för TV-producerade gudstjänstprogram. I samband med mötet konstaterade såväl kyrkoledarna som SVT:s representanter att dialogen behöver fortsättas i någon form.

I april i år beslutade SKR att en referensgrupp mellan kyrkorna och etermedia skulle bildas. Gruppens uppgift kommer bland annat att vara att stå för en fortsatt dialog med SVT om religionsutbudet i teve. Svenska kyrkan har två representanter i referensgruppen.

Utskottet

TV-sända gudstjänster är viktiga såväl för de människor som saknar praktisk möjlighet att ta sig till kyrkan som för dem som av annan anledning väljer att fira sin gudstjänst på detta sätt. Vi vill vara en kommunicerande kyrka och här utgör TV en sådan möjlighet. Utskottet har förståelse för att det finns människor som inte upplever de TV-producerade gudstjänstprogrammen som gudstjänster. Utskottet vill ändå betona vikten av att även gudstjänster som sänds i TV får ge uttryck för den mångfald i gudstjänstutformningen som vi har inom Svenska kyrkan och att det i utbudet skall finnas gudstjänster från andra samfund.

Av bakgrundstexten framgår det att en kraftig nedskärning av antalet direktsända TV-gudstjänster gjorts innevarande år. Utskottet har respekt för de höga kostnader som direktsända TV-gudstjänster medför men vill ändå påtala att den kraftiga minskningen kan omöjliggöra för TV-tittaren att få uppleva kyrkoårets skiftningar i Svenska kyrkans gudstjänster.

Utskottet har i sig inte något emot SVT:s arbete med att pröva och utveckla nya former för andliga samtal men utskottet vill lyfta fram vikten av att det även i de TV-producerade gudstjänstprogrammen bör finnas ett andaktsmoment.

Det är glädjande att SKR har bildat en referensgrupp som skall föra en dialog med SVT om religionsutbudet i TV. Utskottet förutsätter att denna grupp kan påverka TV-utbudet i den riktning som motionärerna begär.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av KMot 2001:14 om gudstjänster i TV varje söndag, med anledning av KMot 2001:19 om TV-sända gudstjänster och med anledning av KMot 2001:34 om söndagsgudstjänster i TV

1. att Kyrkomötet avslår KMot 2001:14

2. att Kyrkomötet avslår KMot 2001:19

3. att Kyrkomötet avslår KMot 2001:34

Uppsala den 17 maj 2001

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Marie Schött

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp