Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:4
Idématerial med inriktning på verksamheter för pojkar och män

Kyrkomötet

Kl 2001:4

I detta betänkande behandlas en motion om idématerial med inriktning på verksamheter för pojkar och män. I motion 2001:4 av Lars-Ivar Ericson hemställs

att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att tillsätta en projektgrupp som kan göra föreslagna inventering och sammanställa ett idématerial.

Motionen

I motionen lyfter motionären fram frågan om pojkarnas och männens frånvaro i församlingen. Det finns många exempel på verksamhet för flickor och kvinnor, men i församlingens verksamhet är pojkarna och männen i minoritet. Motionären ställer sig därför frågan: - Hur når vi på bästa sätt männen och pojkarna? Genom en enkät till alla församlingar fås svaret på vad som gjorts och vad som planeras och utifrån detta kan sedan sammanställas ett idématerial som kan inspirera till förnyelsearbete. Motionären föreslår att en projektgrupp tillsätts för att utföra denna enkätundersökning och sammanställa ett idématerial.

Bakgrund

Aktuellt arbete i Svenska kyrkan

Svenska kyrkans ledartidskrift Barn och familj utkommer med sex nummer per år. Temat för nummer 6, 2000 var "Vart tog pojkarna vägen?" och i detta nummer finns flera artiklar om hur man kan jobba med pojkar i församlingen.

Aktuellt för konfirmandarbetet nr 3, 1998 handlar om flickor och pojkar i konfirmandarbetet. Ett flertal artiklar vill inspirera till ett arbete som gör att både flickor och pojkar finner sin plats i kyrkan.

MusikBibel2000 befinner sig nu i steg 2 av sitt projekt. Det handlar om att låta pop- och rockgrupper, organiserade genom Sveriges Kyrkliga Studieförbund, Fri-kyrkliga Studieförbundet och KFUK-KFUM, arbeta med texter ur den nya bibel-översättningen. Framförallt hiphopmusiken skall bli föremål för detta bibelprojekt. Genom Sveriges Kristna Råd kommer kontakter med skolan och religions-undervisningen i skolan att skapas. I detta projekt nås unga killar.

På Avdelningen för kyrkolivets utveckling arbetar personalen med trendspaning i samhälle och kyrka. En av trenderna handlar just om Männens uttåg/marginalisering ur kultur och kyrka.

Svenska kyrkan stödjer Manliga nätverket, för manlighet, mot mäns övergrepp. En förening som vill samla män för att med gemensamma krafter lyfta fram den goda manligheten och själva gå i spetsen mot mäns våld och övergrepp. För männens, kvinnornas och barnens skull. Svenska kyrkan stödde bildandet av medlemsorganisationen ekonomiskt. Svenska kyrkan har också haft representanter på flera årsmöten. I nuläget har Svenska kyrkan ingen fast representation i nätverket eftersom det har varit svårt att rekrytera män till detta uppdrag.

I Göteborgs stift har man inom projektet Jämsides haft ett mansdygn. Under ett dygn träffades 15 män, församlingspedagoger, diakoner, präster och vaktmästare. Syftet var att stärka den manliga identiteten, byta idéer med varandra, bli medveten om sin egen roll och fundera över vad man tror att stiftet behöver göra för att jobba med frågan om pojkars och mäns uttåg ur församlingarna. Ett önskemål som framkom var att man gärna vill ha någon som kan jobba på stiftsnivå med pojk- och mansfrågor, som en sorts spindel i nätet.

I Lunds stift har man jobbat med mansfrågor i många år. Under 1997-1999 drevs ett särskilt kill- och mansprojekt. Sex kontrakt var med i projektet med två ledare var. I varje kontrakt startades egna projekt och under tiden fick ledarna handledning och utbildning av stiftet. Arbetet föll väl ut. Förra året höll stiftet också ett läger för pappor och barn under en helg. Lägret innehöll gemensamma aktiviteter, samtal för papporna och egna aktiviteter för barnen. Lägret var så uppskattat att man nu håller ett liknande läger i september.

Vingar som bär - ett killgruppsmaterial

Bokförlaget Argument gav i slutet av 2000 ut boken Vingar som bär - ett killgruppsmaterial. Denna bok är skriven av Peter Lindberg, stiftskonsulent för ungdomsfrågor i Lunds stift och Jens Sjögren, församlingspedagog i Hässleholms församling. De har 10 års erfarenhet av killgruppsarbete och har bland annat varit ansvariga för kill- och mansprojektet i Lunds stift under åren 1998-1999. Boken ger inspiration och kunskap om hur man på olika sätt kan arbeta med unga killar i kyrkan. Innehållet i boken är bl.a. praktiska tips på hur man startar killgrupper, samarbetsövningar, ritualer, trygg- och tillitsövningar, lekar etc. Boken erbjuder också möjligheten till egen reflektion för män som vill jobba med killgrupper.

Svenska Kyrkans Unga

Av Svenska Kyrkans Ungas medlemmar är två tredjedelar tjejer. Det har dock inte föranlett någon diskussion om hur man skall få med fler killar i arbetet. Frågeställningen har inte diskuterats på riksnivå.

Svenska Kyrkans Unga har verksamhet som också tilltalar killar, som exempelvis friluftsliv och olika idrottsaktiviteter. På lokalplan finns arbete med särskilda killgrupper i vissa församlingar.

VuxenDialog

VuxenDialog är ett sätt att mötas och utvecklas som människa. Det är en pedagogisk modell för samtalsgrupper där man tillsammans funderar över vardag och livsfrågor. VuxenDialog har sedan 1989 utvecklats i Viksjö församling nordväst om Stockholm. Rolf Gustavsson som är initiativtagare till VuxenDialog har i Mitt i Församlingen 1995:1 Tid för dialog- Om mötesplatser för vuxna mitt i livet beskrivit hur man arbetade med dialogen i Viksjö. Det började med en omfattande attitydundersökning bland tonårsföräldrar. Med utgångspunkt i vad de tyckte var viktigt att tala om, och hur de ville mötas och samtala, skapades små informella samtalsgrupper. Idag är VuxenDialog en verksamhet inom Stiftelsen Stora Sköndal och Sveriges Kyrkliga Studieförbund.

För att starta samtalsgrupper är det viktigt att man vet vad människor har behov av att prata om. Därför måste man lyssna på målgruppen innan man går vidare, och det sker genom en sorts behovsanalys med hjälp av enkäter, djupintervjuer etc. Det måste få ta tid och skötas professionellt.

VuxenDialog vänder sig till alla vuxna. I vissa fall har det bildats särskilda mansgrupper. Det har då funnits ett behov hos männen att få samtala om viktiga frågor, men de vill göra det med andra män och inte med kvinnor, eftersom de känner att kvinnorna har ett försprång i dessa frågor. De flesta männen ville dock vara i blandade grupper. Idag finns ca 40 grupper igång i Viksjö, av dessa är 3-4 rena mansgrupper.

När det gäller inbjudan till VuxenDialogsgrupperna är det viktigt att tänka på vilket språk som används. I kyrkliga sammanhang används ofta både ett mycket feminint språk och feminin layout i inbjudan, med ord som relationer, närhet och vänskap. I VuxenDialog har man jobbat med att få bort dessa begrepp och använt de som männen föreslagit istället, som reflektion, ta tag i etc.

Vilken plats man väljer för mötet är viktig. Både kvinnor och män kan vara negativa till kyrkan. I stället för församlingshemmet kan man t.ex. välja en restaurant.

För att få med männen är det viktigt att det sker på deras villkor, och det måste församlingen lägga ner mycket tid på. Det är också viktigt att det finns en man i församlingen som jobbar med detta, då är det lättare att få med andra män.

Val av teman är viktigt. Exempel på teman är: Hur är det att vara farsa till tonårsbarn? Vad som skrämmer mig som man och Döden. Utmaningen ligger i att hitta ett sätt att börja samtala på ett manligt sätt med män.

Utskottet

Utskottet delar motionärens uppfattning att alltför få pojkar och män är engagerade i församlingens verksamhet och anser därför att det är bra att frågan uppmärksammas i motionen. Utskottet anser att det är en angelägen uppgift för församlingen att hjälpa pojkar och män att finna en plats i församlingen och att det kan ske genom aktiviteter som tilltalar pojkar och män.

Utskottet menar att det är viktigt att ta till vara de resurser som pojkarna och männen är. Det kan bland annat göras genom att stimulera pojkar att finnas med i ledarutbildningar så att det i församlingen finns bra manliga ledare.

Utskottet konstaterar dock att det redan finns material och aktiviteter som är särskilt inriktad på verksamhet för pojkar och män. Utskottet förväntar sig att mycket av detta material inom kort kommer att vara tillgängligt på webben.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av Idématerial med inriktning på verksamheter för pojkar och män

att Kyrkomötet avslår motion KMot 2001:4

Uppsala den 17 maj 2001

På kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Anna-Lena Johansson

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Rune Entelius, Ann-Charlotte Svensson, Monika Sandström, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp