Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:3
Svenska kyrkans församlingsstatistik

Kyrkomötet

Kl 2001:3

I detta betänkande behandlas två motioner om Svenska kyrkans församlingsstatistik.

I KMot 2001:8 av Sven Håkansson hemställs att Kyrkomötet beslutar

att hos Kyrkostyrelsen begära att en översyn görs av statistikformuläret för församlingsstatistik så att de insamlade uppgifterna ger en tydligare bild av den frivilliga verksamheten i kyrkan.

I KMot 2001:39 av Staffan Holmgren och Carina Etander Rimborg hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att tillse att Svenska kyrkans statistik inrapporteras via Kyrknätet och genom webbasering blir tillgänglig för alla.

Motionerna

I motion 8 anser motionären att det i den årliga församlingsstatiken inte inhämtas tillräckliga uppgifter om hur många frivilliga medarbetare som är aktiva i församlingen. Idag efterfrågas endast uppgifter om antalet medlemmar i syföreningar och kyrkokörer samt frivilliga ungdomsledare. För att vi skall kunna följa och utveckla det frivilliga arbetet i församlingarna anser motionären att det även behövs inhämtas uppgifter om bl.a. antalet aktiva i gudstjänstgrupper, besöksgrupper och internationella grupper.

I motion 39 påtalar motionärerna att den insamlade församlingsstatistiken utgör ett viktigt underlag vid verksamhetsplanering och budgetering. Det är därför angeläget att den aktuella statistiken publiceras så snabbt som möjligt efter att den insamlats. En webbaserad inrapportering anser motionärerna är en metod som skulle möjliggöra detta.

Bakgrund

Redan vid 1992 års ombudsmöte behandlades en motion i vilken hemställdes att de statistiska uppgifter som insamlades och sammanställdes även skulle omfatta den kyrkliga verksamheten som helhet (OMot 1992:540 och OK 1992:509). Kultur-utskottet instämde i motionärens uppfattning att de statistikuppgifter som inhämtades inte gav en fullständig redovisning av en församlings verksamhet utan behövde kompletteras. Sammanfattningsvis påtalade utskottet vikten av att formen för den kyrkliga statistiken fortlöpande behöver uppmärksammas, så att den anpassas till förändrade behov. Ombudsmötet följde utskottets hemställan och biföll motionen.

En utveckling av församlingsstatistiken har sedan skett fortlöpande och en översyn gjordes senast inför årsredovisningen av statistiken för år 2000. Fokus lades på barn- och ungdomsverksamheten, och att då även räkna de frivilligt engagerade i denna verksamhet på ett bättre sätt. De tillägg som gjordes var antal frivilliga i barn- och ungdomsverksamheten samt antal konfirmandassistenter. Körverksamheten har sedan länge räknats och ibland dem finns exempelvis personer som frivilligt är engagerade i gudstjänstarbete.

Planer finns att utveckla formuläret för årsredovisningen av församlingsstatistiken för att fler grupper av frivilliga skall kunna räknas. De grupper som då kommer i fråga är de tydligt urskiljbara, t. ex. besöksgrupper, kyrkvärdar och ombud för den inter-nationella verksamheten.

En stor del av den frivilliga verksamheten låter sig inte systematiseras på samma sätt som exempelvis besök vid olika gudstjänster. Det är därför tveksamt om man via formuläret kan samla in ett material som gör frivilligheten rättvisa. Därför diskuteras att det vart tredje år, utöver den årliga församlingsstatistiken, skall göras ett specifikt studium av kyrkans frivilligarbete. Ett sådant studium kan göras som en stickprovs-undersökning till vilken även andra angelägna frågor kan knytas.

Insamling via web

Det finns två huvudsyften med att samla in församlingsstatistiken via Internet dels administrativa vinster och dels att materialet blir tillgängligt på ett enklare sätt för dess primära användare församlingar och stift.

Under förra året beslöts att en försöksverksamhet skulle bedrivas med insamling av kyrkostatiken via nätet. Det försöket skulle ske parallellt med ett test för insamling av Svenska kyrkans bokslutsstatistik via Internet. Efter ett offertförfarande i november 2000 beslöts att SCB skulle få uppdraget att för Svenska kyrkans verksamhetsstatistiks räkning bedriva försöksverksamheten.

Försöksverksamheten har pågått under första kvartalet 2001. Ett representativt urval av 250 församlingar fick under januari månad ett e-postbrev med en länk till ett elektroniskt formulär. De utvalda församlingarna har även ombetts fylla i årsredo-visningen av församlingsstatistiken i pappersformuläret. Det har nu visat sig att av de 250 församlingarna saknade 7 av församlingarna internetuppkoppling, ca 30 av församlingarna saknade nödvändig programvara (Excel) och ett större antal av församlingarna har inte skickat in statistiken p.g.a. tekniska problem eller tidsbrist. Försöket skall utvärderas och i slutet av maj månad skall beslut fattas om hur man skall gå vidare.

Tillgänglighet via web

Målet är att en databas med både de senast inrapporterade data och historiska data (den kyrkostatistiska databasen sträcker sig från år 1970 och framåt) skall finnas tillgänglig via nätet. Den lokala församlingen skall kunna göra tidsserier och se utvecklingen i den egna församlingen i relation till stiftet och hela landet. Användaren skall själv kunna välja vilka variabler - t. ex. gudstjänstkategorier, barn- eller musikverksamhet - man vill studera närmare. Befolknings- och medlemsstatistik läggs in i databasen. Svenska kyrkans bokslutsstatistik skall också finnas tillgänglig, så att församlingen kan ta fram relevanta ekonomiska nyckeltal för sin verksamhet.

Om databasen bör bli tillgänglig via Kyrknätet eller på annat sätt kan diskuteras vidare.

Utskottet

En ledstjärna vid allt arbete med att samla in statistik måste vara frågan om vad man skall använda materialet till, dvs. vilket syfte det skall gagna. Utskottet konstaterar med tillfredställelse att det insamlade materialet skall bli tillgängligt via nätet och att den kyrkostatistiska databasen skall möjliggöra för församlingar och stift att göra egna tidsserier samt att se utvecklingen i den egna församlingen i relation till stiftet och hela riket. Utskottet ser positivt på det försök som gjorts med att ta in kyrkostatistiken via webben även om det varit svårt att få in svar. Utskottet hoppas att datormognaden inom Svenska kyrkan ökar på sikt och att man finner bra former för att ta in kyrkostatistiken via nätet.

Med anledning av motion 8 vill utskottet påtala det försök som gjorts med att inhämta relevant statistik rörande församlingens diakonala arbete. Erfarenheterna från det projektet är att insamlandet av relevant material kan vara alltför komplext för att kunna ske genom vanliga statistikformulär. Det gällde uppgifterna om det diakonala arbetet. Det torde inte vara enklare när det gäller den frivilliga verksamheten.

Utskottet konstaterar att det motionärerna efterfrågar i sina motioner redan är på gång och att det därför inte föreligger någon anledning att bifalla dem.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av KMot 2001:8 om Svenska kyrkans statistikformulär för församlingsstatistik och med anledning av KMot 2001:39 om Svenska kyrkans statistik

1. att Kyrkomötet avslår KMot 2001:8

2. att Kyrkomötet avslår KMot 2001:39

Uppsala den 17 maj 2001

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Marie Schött

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp