Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Ekumenikutskottets betänkande
2001:4
Mission

Kyrkomötet

Eu 2001:4

I detta betänkande behandlas en motion om mission.

Motionen

I motion 2001:45 av Joakim Svensson och Jan-Anders Ekelund hemställs

att Kyrkomötet beslutar

att uttala att det övergripande målet med Svenska kyrkans missions arbete är och skall vara att föra människor till en tro på Jesus Kristus och en övertygelse om att tron på Honom och Hans försoningsverk är den enda vägen till frälsning, och

att ge detta uttalande till känna för Kyrkostyrelsen och Nämnden för Svenska kyrkans mission.

Läronämnden har yttrat sig över motionen. Läronämndens yttrande Lny 2001:12y bifogas utskottets betänkande.

Bakgrund

Idag pågår i varje församling i Svenska kyrkan ett samtal om mission utifrån nya förutsättningar. Kyrkoordningen är tydlig i att till varje församlings grundläggande uppgift hör att bedriva mission. "Syftet är att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas." (ur Inledn till 2 avd i KO) Syftet är det samma för Svenska kyrkans delaktighet i den internationella missionen, det vill säga den kyrkosamverkan, med främst tredje världens kyrkor, för vilken Kyrkomötet har gett nämnden för Svenska kyrkans mission ett särskilt ansvar. Nämnden har, 2000-05-05, för sin del formulerat detta på följande sätt:

Svenska kyrkans mission är att i solidaritet med utsatta människor dela evangelium om Jesus Kristus, söka kyrkans enhet och vara ett tecken för Guds rike i världen.

SKM är Svenska kyrkans redskap för internationell mission och skall ta vara på, samordna och inspirera stiftens och församlingarnas internationella missionsengagemang, sända och ta emot missionärer och därvid samarbeta med andra kyrkor och organisationer.

Missionsväckelsen under 1800-talet hade sina förutsättningar. Missionssällskapen i Europa och Nordamerika sände missionärer att utföra kristet missionsarbete bland folk i Asien och Afrika. Svenska kyrkan fanns med i denna missionsrörelse ut över världen. 1874 bildades Svenska kyrkans mission. Dock var tillkomsten unik i så motto att Svenska kyrkan markerade att det handlade om kyrkomission. Med det menade man att mission var hela kyrkans ansvar, inte enbart en sak för de starkt engagerade, och att syftet var att bidra till att självständiga, inhemska kyrkor bildades. Redan inför tillkomsten argumenterades med "närhetsprincipen", det vill säga varje kyrka har främst ansvar för mission i sin geografiska närhet. Ett motiv för mission var att genom det yttre missionsarbetet skulle Svenska kyrkan vitaliseras.

Genom SKM har Svenska kyrkans församlingar sedan andra hälften av 1800-talet varit med i kyrkans världsvida sändning och bidragit till att bygga upp den världsvida kristna gemenskapen.

Idag betyder kyrkomission att SKM samarbetar med självständiga kyrkor i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern. En del av dessa samarbetskyrkor är resultat av svenskt missionsarbete. Under senare hälften av 1900-talet har samarbetet med andra kyrkotraditioner än den lutherska förstärkts. Ett samarbete pågår idag bland andra med anglikanska kyrkan i Moçambique, med IFI, den oberoende kyrkan i Filippinerna, och med katolska kyrkans universitet i Centralamerika. SKM har också på flera håll gått in i nära relation till de ortodoxa kyrkofamiljerna, till exempel Syrisk-ortodoxa kyrkan i södra Indien, Ortodoxa kyrkan i Etiopien samt Koptisk ortodoxa kyrkan i Egypten. En viktig aspekt på detta arbete är att Svenska kyrkan önskar, och behöver för sitt eget liv, vara med i den värdsvida kyrkans sändning, som också innebär delande av tro, av liv och av resurser.

SKM har idag inget "eget" arbete (eller missionsfält) som beslutas och administreras från nämnden och kyrkokansliet i Uppsala. Genom SKM finns Svenska kyrkan med i den världsvida kyrkans sändning genom samarbete och relationer med lokala, inhemska kyrkor och ekumeniska organisationer. Prioriteringarna görs alltid tillsammans med de självständiga kyrkorna. Uppdraget för kyrka, församling och den enskilde kristne är alltid detsamma, men det måste tolkas och präglas av tid och rum och har därför med nödvändighet kontextuell prägel. Det är en viktig konsekvens av kyrkomission idag. Genom SKM får vi i Svenska kyrkan stödja kyrkor i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern i deras arbete med att finna lämpliga uttryck och former för att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission med syfte "att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro".

Kyrkan finns inte till för sin egen skull, utan som en gemenskap sänd av Gud i världen med uppdraget att i ord och handling visa på evangeliet om Guds befriande kärlek i Jesus Kristus. Kyrkan ska upprätta tecken på Guds rike genom att visa på vägar till försoning och upprättelse för människor i relation till Gud, till varandra och till hela skapelsen. Detta uppdrag i dess helhet kallar vi mission. Missionen kan i sin tur beskrivas utifrån dess olika delar. Oftast används ord som förkunnelse eller vittnesbörd, tjänst eller diakoni, gudstjänst och gemenskap. Det är i mission kyrkan visar att hon är till för att visa på liv i en hotad värld.

Kyrkan är inte ofelbar utan en gemenskap av människor med både tillgångar och brister. När kyrkan fullgör sin uppgift som ett redskap i Guds mission står den för en sann och befriande tro och för ett rätt och rättfärdigt sätt att förvalta allt det Gud givit i skapelsen, hävdar sanning, rätt och fred för alla och en rättvis fördelning av jordens tillgångar och som många människor av god vilja söker försvara.

I Svenska kyrkans internationella uppdrag - program för Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen återfinns detta citat. Dokumentet, antaget av nämnden för SKM vid sammanträde 2000-03-08-13, beskriver riktlinjer för SKM:s verksamhetsinriktning inför det första decenniet på 2000-talet. Dokumentet fortsätter en tydlig linje från tre tidigare decenniers riktlinjer för SKM:s arbete. (Riktlinjer för Svenska kyrkans missions arbetet antagna av missionstyrelsen den 15.10.1970; Riktlinjer för Svenska kyrkans missions arbete antagna av missionstyrelsen den 23 februari 1978; Riktlinjer på 1990-talet Svenska kyrkans mission - Svenska kyrkans missionsstyrelse antog riktlinjerna under 1991.) Grundhållningen är densamma, men uttrycks med något skiftande språkbruk och exempel.

I enlighet med sin instruktion (CsSkr 1999:4) skall nämnden för Svenska kyrkans mission (SKM) samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans församlingars missionsengagemang och i gemenskap med hela Kristi kyrka delta i Guds mission i världen. Utifrån den av Kyrkomötet givna instruktionen har nämnden för Svenska kyrkans mission fastställt följande inriktningsmål:

· Svenska kyrkans mission skall genom delande och samverkan i den världsvida kyrkan förmedla evangeliet om Guds rike, om befrielsen i Kristus och om ett nytt liv i den heliga Anden.

· Svenska kyrkans mission skall bygga och vårda djupa, varaktiga och ömsesidiga relationer mellan kyrkor, stift och församlingar i den världsvida kyrkan och därigenom ge möjlighet till delande av såväl andliga som materiella resurser.

· Svenska kyrkans mission skall väcka och fördjupa Svenska kyrkans församlingars engagemang för internationell mission och ge dem förutsättningar att uttrycka sitt engagemang i handling.

· Svenska kyrkans mission skall genom reflektion och dialog inom Svenska kyrkan och i ekumenisk samverkan formulera teologi och strategier för mission i vår tid.

· Svenska kyrkans mission skall tillsammans med kyrkor och organisationer stärka det kristna vittnesbördet genom att arbeta för internationell rättvisa, mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan kvinnor och män samt ett ansvarigt förhållningssätt gentemot skapelsen.

Svenska kyrkans mission har en stor och vittförgrenad uppgift. Ett enda kollektcirkulär kan aldrig fånga bredden och mångfalden av arbetsuppgifter. För närvarande beskriver SKM tyngdpunkten i arbetsformerna genom att markera sex prioriterade områden: kyrko- och församlingsutveckling, teologisk utbildning och reflektion, utbildning för förändring, hälso- och sjukvård, mänskliga rättigheter och demokrati samt religionsmöte. Allt syftar till "att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas".

I den stora missionsvågen vid 1900-talets början låg betoningen på evangeliets geografiska utbredning. Förkunnelsen stod i centrum och nya kyrkor växte fram. I vår tid har frågan om evangeliets räckvidd och förankring ställts i fokus utifrån andra aspekter. Mission är inte bara en fråga om att gå över geografiska gränser med evangeliet, utan också ett uppdrag att låta evangeliet allt djupare gå i dialog med samtidens frågor och kulturernas traditioner och därmed på ett mer genomgripande sätt påverka och påverkas av människors hela liv. Idag måste varje kyrka ompröva missionsuppdraget i sitt eget sammanhang och formulera evangeliets budskap på ett sådant sätt att det förstås och tas emot i den egna kulturen. Denna utmaning är högaktuell även i Sverige. (Svenska kyrkans internationella uppdrag, sid 18)

Utskottet

Genom vad som ovan anförts om missionsbegreppet, såväl i Kyrkoordningen som i riktlinjerna för Svenska kyrkans mission och i deras praktiska tillämpning, fann utskottet att de grundläggande frågorna kring missionssyn som framförts i motionen på ett tillfredsställande sätt blivit besvarade. Det betonades också att det tydliggörande av Svenska kyrkans missions inriktning och utförda arbete, som givits i bakgrunden ovan kan utgöra ett viktigt bidrag till det lokala arbetet med församlingsinstruktionen vad avser mission som en del av församlingens grundläggande uppgift.

Hemställan

Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställer utskottet

att Kyrkomötet beslutar avslå Kmot 2001:45

Uppsala den 17 maj 2001

På ekumenikutskottets vägnar

Åsa Ingårda

              Anna Karin Hammar

Närvarande: Åsa Ingårda, ordförande, Kerstin Bergman, Bo G. Nilsson, Helga Kero, Bengt Nilsson, Börje Finnstedt, Allis Olsson, Sten Lundgren, Christina Schnackenburg, Sven Janson, Johan Lothigius, Britta Olinder, Fredrik Sidenvall, Urban Gibson, Katarina Wedin.

Biskoparna Bengt Wadensjö och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggning.

Eu 2001:4
Bilaga 1

Läronämndens yttrande
2001:12y
om mission
 

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2001:45 om mission.

I KsSkr 2001:1 anges följande på s. 59: "Svenska kyrkans mission är att i solidaritet med utsatta människor dela evangelium om Jesus Kristus, söka kyrkans enhet och vara ett tecken för Guds rike i världen."

Denna formulering försöker att sammanfatta decenniers samtal och eftertanke inom Svenska kyrkan och i kristenheten som helhet. I likhet med andra formuleringar av detta slag är den tentativ och inbjuder till fortsatt reflektion och tankeutbyte. Ansvaret för att hitta vägar till en fördjupad förståelse och personlig delaktighet i uppdraget åvilar oss alla.

Uppsala den 8 maj 2001

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

              Carl Axel Aurelius

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström, Björn Skogar, Anna-Lena Weberup.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp