Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Ekumenikutskottets betänkande
2001:2
Församling i Moskva

Kyrkomötet

Eu 2001:2

I detta betänkande behandlas en motion om inrättande av en församling för Svenska kyrkan i Moskva och uppförande av en kyrkobyggnad därstädes.

Motionen

I motion 2001:46 av Mikael Börjesson hemställs

att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att verka för att inrätta en församling för Svenska kyrkan i Moskva, samt

att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att verka för att Svenska kyrkan uppför en kyrkobyggnad i Moskva.

Bakgrund

Svenska kyrkan i utlandet finns idag på ett fyrtiotal platser världen över. Många församlingar har vuxit fram, med start i lokala initiativ och andra har tillskapats från Sverige då man bedömt det vara av särskild vikt att Svenska kyrkan finns på platsen på grund av det stora antalet svenskar, för utsatta grupper som sjömän, av ekumeniska skäl etc.

De senaste 15 åren har Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet öppnat kyrkor där det funnits ett betydande och växande antal svenskar, efter lokala önskemål och ofta i samarbete med Den norske Sjömannsmisjon-Norsk kirke i utlandet eller Svenska Kyrkans Mission. Enligt 10 kap. 6 § i Kyrkoordningen har denna nämnd ansvar för samordning, planering och utveckling vad avser arbetet bland svenskar i andra länder.

I Svenska kyrkans utredningar 2001:1 "SKUT-utredningen" förutsätts att Nämnden/styrelsen för Svenska kyrkan i utlandet även i framtiden bär ansvaret för etablering och avveckling inom Svenska kyrkan i utlandet.

I Moskva finns idag (april 2001) 111 på Svenska Ambassaden registrerade svenskar. Eftersom det är frivilligt att registrera sig kan det verkliga antalet vara större, dock torde intresset för en registrering vara vida högre här än på många andra platser i världen. Ingen på ambassaden vill våga sig på en skattning av antalet svenskar.

Svensk gudstjänst har firats på ambassaden i Moskva vid ett par tillfällen då SKUT:s direktor Jan Madestam varit på besök. Dop i Svenska kyrkans ordning har förrättats i anglikanska kyrkan, St. Andrew´s där gudstjänst firas varje söndag kl. 8.30 och kl. 10 inom Borgågemenskapens ram. Hit är alla svenskar välkomna.

Angående kyrkobyggnad: Det stora flertalet utlandskyrkor ägs av Svenska kyrkan, lokal kyrkoförening, stiftelse eller dylikt i någon form , men i nästan alla församlingar av yngre datum (sju), hyrs såväl kyrkolokaler som bostäder.

Utskottet

Utskottet noterar att i Kyrkomötets beslut (SvKB 1999:10) om Instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet det i 1 § säges att "Nämnden ansvarar självständigt för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivs i denna instruktion", samt i 3 § att nämnden har uppdraget att "samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar i andra länder." I detta ingår "att ansvara för Svenska kyrkans verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister och/eller utlandssvenskar".

Vidare noterades att, då förutsättning saknas för att etablera en svensk församling, möjlighet till delaktighet vad gäller gudstjänstliv och kyrkliga tjänster finns inom ramen för Svenska kyrkans fulla kyrkogemenskap med kyrkorna inom Lutherska världsförbundet och Borgågemenskapen verksamma i Ryssland.

Hemställan

Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställer utskottet

att Kyrkomötet beslutar avslå Kmot 2001:46

Uppsala den 17 maj 2001

På ekumenikutskottets vägnar

Åsa Ingårda

        Anna Karin Hammar

Närvarande: Åsa Ingårda, ordförande, Kerstin Bergman, Bo G. Nilsson, Helga Kero, Bengt Nilsson, Börje Finnstedt, Allis Olsson, Sten Lundgren, Christina Schnackenburg, Sven Janson, Johan Lothigius, Britta Olinder, Fredrik Sidenvall, Urban Gibson, Katarina Wedin.

Biskoparna Caroline Krook och Bengt Wadensjö deltog i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp