Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2001:5
Kyrkoavgiften
|
Kyrkomötet

EE 2001:5
|
Till utskottet har för beredning hänvisats motion 2001:38 av Staffan Holmgren om underlaget för uttag av kyrkoavgift samt motion 2001:61 av Gösta Äng m.fl. om kyrkoavgiften.
I motion 2001:38 hemställs att Kyrkomötet beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att initiera en översyn av beräkningsunderlaget för kyrkoavgift
I motion 2001:61 hemställs att Kyrkomötet beslutar
att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att komplettera kyrkoordningen så att även enbart statligt skattskyldiga tillhöriga avlägger kyrkoavgift till vår svenska kyrka.
För de närmare motiveringarna hänvisas till motionerna.
Bakgrund
I 7 § lag (1998:1591) om Svenska kyrkan anges att den som tillhör Svenska kyrkan skall betala lokal och regional kyrkoavgift. Av 4 § lag (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund framgår att avgifter som tas in med statlig hjälp beräknas på grundval av den till kommunal inkomstskatt beskattningsbara förvärvsinkomsten.
I 42 kap. 1 § andra stycket kyrkoordningen uttalas att det i 4 § lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund framgår att kyrkoavgiften skall beräknas på samma underlag som den kyrkotillhöriges kommunala inkomstskatt skall beräknas på.
Utskottet
Genom lag (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund medverkar staten vid uppbörd av kyrkoavgiften. Förutom ett väsentligt administrativt stöd för Svenska kyrkan innebär den statliga uppbördshjälpen bl.a.:
- att kyrkoavgiften ingår i preliminär skatt, slutlig skatt och omräkning av skatt för den enskilde
- att avgiften lämnas för indrivning tillsammans med skatten om den inte betalas.
Systemen för debitering och uppbörd av skatt är mycket komplexa liksom de beskattningsregler som systemen skall hantera på ett korrekt och säkert sätt. Utformningen av både kyrkoordningens regler och det statliga systemen har föregåtts av ett omfattande utredningsarbete. Förändringar kan få mycket stora konsekvenser.
När det gäller motion 2001:61 uppfattar utskottet motionärernas målsättning som att den som endast erlägger skatt på inkomstslaget kapital också skall betala kyrkoavgift.
Utskottet konstaterar att nuvarande regler i dessa delar tillkommit genom eniga Kyrkomöten:
- vad avser formuleringen i lag om Svenska kyrkan genom det extra kyrkomötet 1997 (2KL 1997:8),
- vad avser övrig lagstiftning genom Kyrkomötet 1998 (2KL 1998:2),
- vid Kyrkomötet 1999 genom antagandet av kyrkoordning (2KL 1999:1).
Utskottet kan inte tillstyrka motionärernas hemställan om utredningar med hänsyn till beslutet vid 2000 års kyrkomöte om att inte göra ändringar i sak vad avser kyrkoordningen (Kr 2000:1). Kyrkorättsutskottet uttalade att det är rimligt att anta att det är först genom ytterligare erfarenhet som det verkliga behovet av förändringar ger sig till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet
att Kyrkomötet avslår motionerna 2001:38 och 2001:61.
Uppsala den 18 maj 2001
På ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Bo Norrgård
Närvarande: Bo Norrgård, ordförande, Ann-Marie Hallin, Reidar Gustafsson, Inga-Lisa Eklundh, Ulla Samuelsson, Joel Magnfält, Berit Möllebäck, Gösta Äng, Boris Olson, Barbro Petterson, Bengt Berg, Christer Mohlin, Sten-Åke Engdahl, Bengt Peterson och Jan-Erik Ågren
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.


