Svar på fråga i Kyrkomötet
2000:9
av Börje Henriksson
om Svenska kyrkan och FN-sanktioner mot Irak?
|
Kyrkomötet
Svar 2000:9
|
Svar från Kyrkostyrelsen
Svenska kyrkan har på olika sätt varit och är fortfarande djupt engagerad i situationen för de drabbade i Irak.
Redan något halvår efter sanktionsbeslutet under våren 1991 vädjade Svenska kyrkan, genom Lutherhjälpen, tillsammans med Mellanösterns kristna råd om att lindra sanktionerna och upphäva dem avseende mediciner och mat. Genom personal på plats från Svenska kyrkan under 1991 förmedlades till svenska massmedier en direkt bild av situationen för den civila befolkningen i Irak efter kriget.
Parallellt med koordinerade hjälpsändningar av mediciner, mat och vattenreningsmedel från Lutherhjälpen så förmedlades rapporter från Mellanösterns kristna råd om läget i Irak. Besök till landet i olika konstellationer från Svenska kyrkan ägde rum 1994, 1996 och 1998. Media, enskilda riksdagsledamöter, Utrikesdepartementet och Riksdagens utrikesutskott kontaktades för information om konsekvensen av sanktionerna.
Kyrkokansliet bidrog också till förberedelsearbetet för Kyrkornas världsråds delegation till Irak i januari1998.
Under våren 2000 togs ett förnyat initiativ till opinionsbildning mot sanktionerna genom stöd till en dokumentärfilm av Leila Assaf Tengroth som visades i TV 4 med uppföljande studiosamtal. Detta följdes upp med en debattartikel i Aftonbladet med krav till den svenska regeringen om att agera i frågan och en debatt i Studio Ett i P1. Även andra medier har följt upp detta. Kyrkokansliet har även haft kontakter med riksdagsledamöter som tagit upp sanktionsfrågan där.
Genom Mellanösterns kristna råd och deras Irak-program stöder Svenska kyrkan genom Lutherhjälpen kyrkornas humanitära arbete. I internationella nätverk diskuteras sanktionerna fortlöpande för utbyte och påverkan.
I maj 2000 gjorde kyrkoledare från Mellanöstern en resa till Irak och som resulterade i förnyade vädjanden om att avskaffa alla sanktioner som riktas mot den civila befolkningen. Man önskade även inrätta ett sambandskontor för Mellanösterns kristna råd i Bagdad.
Svenska kyrkan har genom Svenska kyrkans mission en upparbetad kontakt med ett ekumeniskt teologiskt seminarium i Bagdad. Samarbete med Sverige planeras så snart detta är praktiskt genomförbart.
Svenska kyrkan har sammantaget agerat mycket aktivt i denna fråga och kommer inte att försitta några möjligheter att också framgent utnyttja de kontaktytor och kunskaper som vi besitter.
Bengt Linvall