Bilaga 20
Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet, Org nr 802002-9958
Årsredovisning för räkenskapsåret 1999
Styrelsen avger följande årsredovisning.
Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor.
Förvaltningsberättelse
Ändamål
Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandets ändamål är att bedriva och stödja Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar utomlands och utlandssvenskar som det kommer till uttryck i instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) skall bedriva Svenska kyrkans arbete bland de svenskar som för längre eller kortare tid befinner sig utanför Sveriges gränser.
Nämnden skall samordna Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar utomlands och utlandssvenskar.
Härvid har nämnden uppdraget
att ansvara för Svenska kyrkans verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister och/eller utlandssvenskar samt i anslutning härtill förekommande lokala ekumeniska kontakter,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med motsvarande organ på nordiskt och internationellt plan,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med Handelsflottans kultur- och fritidsråd,
att i samverkan med Svenska kyrkans övriga utrikesorgan utveckla ekumeniska och internationella kontakter,
att genom sina ombud och på annat sätt förmedla kunskap till församlingar och enskilda om nämndens verksamhet,
att svara för rekrytering, anställning och utbildning av den utlandsbaserade personalen,
att främja jämställdheten mellan män och kvinnor inom nämndens ansvarsområde,
att samla in medel för den verksamhet som bedrivs inom nämnden.
Ändamålsuppfyllelse
I slutet av 1996 ingicks avtal med SFRV, Stiftelsen Svenska kyrkans mission och Stiftelsen Lutherhjälpen med innebörden att all verksamhet från och med 1 januari 1997 i princip bedrivs inom en juridisk person, nämligen SFRV. (Avtalet har per 2000-01-01 transporterats till Trossamfundet Svenska kyrkan som från och med detta datum övertagit all verksamhet som bedrivits i SFRV.)
Avtalet innebär att stiftelsen SKUT inte bedriver egen verksamhet så länge SFRV genom nämnden för SKUT bedriver den verksamhet som stiftelsens ändamål omfattar. All personal i såväl Sverige som i utlandet har från och med 1 januari 1997 övergått till anställning hos SFRV. Stiftelsen SKUT har till SFRV och nämnden för SKUT genom avtalet upplåtit rättigheten att använda SKUTs namn i den löpande verksamheten. Stiftelsen SKUT kan när som helst bryta avtalet om avtalets andemening inte följs. Ombudsorganisationen har samma viktiga roll och funktion som tidigare. Avtalet har följts under 1999 med rapportering från Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet inom SFRV och där verksamheten bedrivits i enlighet med SKUT-stiftelsens ändamål.
Stiftelsens kvarvarande tillgångar omfattar aktieinnehaven i Svenska Kyrkans Förvaltnings AB, Verbum AB och Svenska Kyrkans Press AB. Förmögenheten omfattar också fastigheten Vattuormen i Stockholm samt vissa fastigheter och anläggningstillgångar i utlandet.
Den verksamhet som bedrivits inom SFRV enligt avtalet framgår av Nämndens för Svenska kyrkan i utlandet verksamhetsberättelse, vilken i sammandrag återges nedan. Den fullständiga verksamhetsberättelsen överlämnas i särskild ordning till Kyrkomötet.
Nämndens verksamhetsberättelse
Huvudprogram Verksamhetsutveckling
Ett mål för år 1999 var att frekvensen för rapportering av månatlig verksamhetsstatistik skulle ha nått en nivå, så att 70 procent av verksamhetsplatserna rapporterar med högst tre månaders fördröjning. Det uppsatta målet är nått, drygt 77 procent rapporterar inom angiven tid och bidrar till en bättre överblick av verksamheten under verksamhetsåret. Strävan är att alla rapporter lämnas inom denna tidrymd.
Ordinarie besöksresor till samtliga verksamhetsplatser sker numera under en fyraårsperiod, dvs. en mandatperiod för styrelsen. Därtill kommer biskopsvisitationer och besök i samband med aktuella lokala frågor eller händelser. Tre biskopsvisitationer har företagits under året: i Bangkok av biskop Christina Odenberg, i New York av ärkebiskop KG Hammar och i Frankfurt/München av biskop Anders Wejryd.
Det återstår nu enbart ett par verksamhetsplatser att ansluta till Internet, samtidigt som det pågår en ständig uppgradering av kapacitet. Arbetet med att skapa egna hemsidor för de anslutna verksamhetsplatserna, med länkar till Svenska kyrkans hemsida, pågår.
Huvudprogram Utlandspersonal
En prioritering av utlandspersonalens förberedelser och fortsatta kontakter inför och i utlandstjänsten har gjorts, vilket bl.a. skett genom fortgående utveckling och utvidgning av introduktionsutbildningen. Årets introduktionsvecka för nyanställda hölls i maj och avslutades med sändningsmässa i Uppsala domkyrka tillsammans med ärkebiskopen. Ytterligare två introduktionsdagar arrangerades i september. Erfarenheten visar att introduktionsutbildningen är en mycket viktig del för starten av en anställning och inför 2000 planeras en utökning av veckan med två dagar för nya föreståndare.
Personalkonferenser har under året hållits i Bangkok 18-22 januari och i Köpenhamn 6-10 oktober.
Under januari och februari arrangerades informationsdagar i Östersund och Uppsala om svenska kyrkans utlandstjänster. Tillsammans med representanter för Lutherhjälpen, Svenska kyrkans mission (SKM) och Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen informerades om olika typer av utlandstjänster och uppdrag. Ytterligare informationstillfälle med särskild inriktning på präster anordnades i Uppsala i november.
Ett länge känt behov av att kombinera avgångssamtal med att bygga nätverk för de som lämnat sin utlandstjänst resulterade i att ett hemkomstseminarium för första gången arrangerades i november. Ett 20-tal personer var inbjudna och 12 hade möjlighet att delta.
Under året har 18 personer rekryterats och sänts ut i tjänst. Dessutom tillkommer ett trettiotal sommarvikarier/volontärer och korttidsanställda. SFRV hade vid årsskiftet i utlandstjänst för SKUT 104 ordinarie befattningshavare anställda. Av dessa är 51 procent kvinnor. Av totalt 33 präster är 15 procent kvinnor (5 personer). I gruppen assisterande personal (assistenter/husmödrar/kantorer) totalt 71 anställda, är 68 procent kvinnor (48 personer). Bland de 23 kyrkoherdarna finns endast två kvinnor (9 procent). Eftersom kyrkan vill ta tillvara både mäns och kvinnors kompetens och engagemang bör andelen kvinnliga kyrkoherdar öka. Antalet emeritiprästpar för säsongsanställning var under året 7.
Under våren har den nyinrättade ordinarie prästtjänsten i Nice med omnejd tillsatts och tjänsteinnehavare tillträtt. Vid årets slut lämnade den av SKUT utsände prästen i Toronto sin tjänst och därmed avslutades SKUT:s engagemang där. Församlingen fortsätter dock en levande och stark verksamhet i den lokala lutherska kyrkan och i bibehållen kontakt med SKUT.
Det nordiska samarbetet utökades under hösten, då Norska sjömanskyrkan placerade ett assistentpar vid SKUT:s kyrka i Bangkok. Likaså blev det en ny nordisk representation i Afrika genom att norsk präst installerades i Harare, Zimbabwe, för att därifrån bedriva resetjänst i området söder om Sahara.
Huvudprogram Utlandsekonomi
Målet att minst 80 procent av kostnaderna vid utgången av år 1999 skulle hänföras till utlandsverksamheten uppnåddes nästan i samband med budget, då 77 procent hänfördes direkt till utlandsverksamheten. Resultatet vid årets slut blev betydligt över 90 procent som en följd av under året särskilt beslutade anslag till reparationer.
Verksamhetsplatsernas lokala ekonomiska situation är i stort sett oförändrad. Några har en viss kapitalbuffert medan allt fler har knappa eller inga marginaler. I de lokala utlandskyrkornas egen verksamhet samlas på frivillig väg in drygt 40 procent av totalbudgeten, ett bevis på stödet och behovet bland besökarna. Stora grupper av församlingsbor och tillfälliga besökare i utlandskyrkan är engagerade i de många olika aktiviteterna för insamlande av pengar till den egna lokala verksamheten. Verksamhetsberättelserna från respektive utlandskyrkor talar mycket om dessa insatser under året, inte minst vid höstens basarer, vid lucia- och julfirandet.
Huvudprogram Sverigearbetet
Behov av allmän information om SKUT föreligger enligt Temos undersökning våren 1999, som visade att endast 39 procent av allmänheten kände till SKUT:s verksamhet. För att öka kännedomen om SKUT bland allmänheten har under verksamhetsåret annonserats i ett antal tidningar och tidskrifter. Vidare har församlingsbladsredaktörerna fått material att införa i församlingsbladen under hösten. Lokalpressen har förutom några pressmedelanden fått information om utlandskyrkopersonalens stiftstillhörighet. Adressfoldrarna har nyproducerats, liksom informationsfolder och en populärversion av verksamhetsberättelsen.
Gåvomedelsrapporten för 1999 visade ett totalt insamlingsresultat i Sverige på drygt 15 miljoner kronor, vilket innebar att budget uppnåddes. En stor del av ökningen berodde på stora testamenten, men det finns flera andra positiva delar i insamlingsarbetet att lyfta fram. Bland annat ökade det enskilda givandet med 35 procent och församlingsanslagen med 50 procent. Rikskollekterna, som minskat under flera år, ökade liksom församlingskollekterna. Syföreningarna och arbetskretsarna fortsatte att vara en av SKUT:s viktigaste givargrupper. Det regelbundna givandet ökade med 34 procent under året.
En fortsatt spridning av SKUT:s ungdomsmaterial har skett. Församlingspedagoger och -assistenter samt representanter för Svenska Kyrkans Unga inbjöds till en utbildningsresa till Paris, men resan fick skjutas på framtiden på grund av för få anmälningar. En ny resa planeras år 2000 i samarbete med några stift.
SKUT:s såväl som Lutherhjälpens och SKM:s ombudsorganisation ses nu över. En särskild arbetsgrupp har under året utsetts, med uppgiften är att finna fungerande former för ombudsarbetet och få en så gemensam grundstruktur som möjligt samt att lösa frågan om hur ombudsorganisationen på ett rätt sätt inlemmas i Svenska kyrkans ordinarie struktur. Den stora ombudskåren är en ryggrad i informations- och insamlingsverksamheten på församlings- och stiftsplan. Femton miljoner kronor samlades in i Sverige på frivillig väg, genom kollekter, enskilda gåvor, anslag från arbetskretsar och församlingar, inräknat ett par miljoner via testamenten.
En video har påbörjats som tillsammans med annan information skall sändas ut under våren 2000 för att starta samtal i församlingarna i anslutning till församlingsinstruktionerna. I detta material understryks särskilt behovet av en internationell kommitté i stiftet liksom internationella sekreterare eller motsvarande. Detta är början till viktiga samtal som på sikt skall leda till att de flesta stift bildat en samrådsgrupp för det internationella arbetet.
En bro till framtiden
Under denna rubrik samlades verksamheten upp i SKUT:s riksmöte som hölls tre dagar i juni i Borgholm. Fyrahundra personer möttes för att informeras om SKUT:s arbete ute och hemma, en verksamhet som förenklat kan beskrivas som en vandring med nya medmänniskor en bit på deras livsväg, där broar byggs mot framtiden.
När drygt 850 000 besök under året gjordes i de 43 utlandskyrkorna och dess utpostverksamheter, talar det om en kontaktyta som ständigt har vuxit och som ständigt låter nya människor finna, att kyrkan är till för och räknar med dem. Detta sker inte genom några revolutionerande verksamhetsformer eller knep, utan vilar bl.a. på en självklar men viktig bropelare i utlandskyrkans verksamhet. Utlandskyrkan blir för de flesta ett hem i hemlösheten, både i direkt och överförd betydelse. Det är ett unika tillfället för vår kyrka, att i utlandet få finnas till hands när människor lever i och under förhållanden där hemmakyrkans lokala närvaro kan uppfylla hela människans behov.
De tiotusen fartygs-, hem-, sjukhus- och fängelsebesök som gjordes under året, talar om tid som kunde prioriteras och läggas på just de enskilda mötena med människor i utsatta situationer. Det är här behoven tydligt växer och de personella resurserna inte räcker till.
Brobyggare i Sverige
Brobyggare för utlandskyrkans verksamhet är alla i hemmakyrkan, men inte minst de 3 500 ombuden. Samarbetet inom de allt fler internationella grupperna utgör en positiv kraft och under året har en arbetsgrupp tillsatts för att finna formerna för detta arbete i framtiden. Utöver ovan nämnda aktiviteter har stiftsrådens verksamhet och utbildning fortgått planenligt. Ordförandegruppen samlades i januari till sin informations- och utbildningsvecka i Wien.
Temat för årets höstinsamling var
som en bro. För första gången både inleddes och avslutades insamlingsperioden med rikskollekt, eftersom sommarkollekten flyttats till hösten. Detta visade sig vara positivt både ekonomiskt och när det gäller ombudens och församlingarnas engagemang. Det totala resultatet för insamlingsperioden blev 5 miljoner kronor.
Ekonomisk redovisning
Följande ekonomiska utfall och ställning för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet inom SFRV föreligger.
|
1999
|
1998
|
Intäkter
|
|
|
Kollekter, gåvor och bidrag
|
12.440
|
11.277
|
Testamentsintäkter
|
2.814
|
428
|
Kyrkofondsmedel
|
39.939
|
38.802
|
Övriga anslag
|
1.430
|
1.404
|
Netto kapitalförvaltning
|
12.607
|
1.526
|
Försäljning
|
563
|
807
|
Övriga intäkter
|
59
|
165
|
Summa intäkter
|
69.852
|
54.409
|
|
|
|
Kostnader
|
|
|
Kostnader i Sverige
|
|
|
Lämnade anslag
|
-20
|
|
Personal/övrig verksamhet
|
-13.049
|
-11.063
|
Summa kostnader i Sverige
|
-13.069
|
-11.063
|
|
|
|
Kostnader i utlandet
|
|
|
Lämnade anslag
|
-10.627
|
-10.389
|
Personal/övrig verksamhet
|
-33.472
|
-31.004
|
Summa kostnader i utlandet
|
-44.099
|
-41.393
|
|
|
|
Summa kostnader
|
-57.168
|
-52.456
|
|
|
|
Årets förändring
|
12.684
|
1.953
|
|
Eget kapital
|
|
|
Medel vid årets ingång
|
10.503
|
8.519
|
Överlåtna medel
|
|
32
|
Årets förändring
|
12.684
|
1.952
|
Medel vid årets utgång
|
23.187
|
10.503
|
|
|
|
Varav intecknade medel
|
11.254
|
6.776
|
Varav återstående ej intecknade medel
|
11.933
|
3.727
|
Anläggningstillgångar i utlandet
Utredning pågår med avseende på anläggningstillgångar i utlandet och dess ägarstatus. SFRV:s styrelse har också i mars 1998 fastställt direktiv för utredning om Svenska kyrkan i utlandet vilket bl.a. omfattar anläggningstillgångarna i utlandet. Delrapport från kartläggningen har förelagts styrelsen i början av 1999.
Vattuormen
SKUT äger och förvaltar fastigheten Vattuormen 24 i Stockholm i vilken SKUT tidigare hade sina kontorslokaler. Posterna hyresintäkter, övriga externa kostnader, skatt samt fastighet i Sverige i resultat- och balansräkning är uteslutande hänförliga till denna fastighet.
Huvudmannaskap väsentliga händelser under och efter räkenskapsårets utgång
Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet är en fristående juridisk person. Styrelsen har formellt utsetts av Ombudsmötet och har bestått av samma personer som Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet. Årsredovisning och verksamhetsberättelse har förelagts Ombudsmötet för granskning.
Efter den omorganisation som gjordes 1997 kom den organisatoriska strukturen, med ett antal självständiga stiftelser, visa sig vara mindre lämplig mot bakgrund av den stiftelselag som trädde i kraft 1996. Som ett led i att få en bättre överensstämmelse mellan stiftelselag och faktisk organisatorisk struktur där stiftelserna lever vidare inlämnade samtliga styrelser för de tre utrikesstiftelserna Stiftelsen Svenska kyrkans mission, Stiftelsen Lutherhjälpen och Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet för respektive stiftelse in permutationsansökningar till Kammarkollegiet med den huvudsakliga innebörden att stiftelserna från och med år 2000 skall vara stiftelser med en till Trossamfundet Svenska kyrkan anknuten förvaltning. Beslut från Kammarkollegiet erhölls i februari år 2000.
Förvaltarskap
Antalet stiftelser med anknuten förvaltning där SKUT är förvaltare uppgår till 49 stycken med ett kapital om ca 3 mkr. Under 1998 inlämnades en ansökan om permutation till Kammarkollegiet i syfte att nedbringa det stora antalet stiftelser genom bildandet av så kallade samfonder för att därigenom effektivisera administrationen och samtidigt möjliggöra en så effektiv förvaltning som möjligt.
Resultat och ställning
Resultatet av stiftelsens verksamhet samt ställningen vid räkenskapsårets utgång framgår av efterföljande resultaträkning och balansräkning med bokslutskommentarer.
Resultaträkning
|
Not
|
1999
|
1998
|
|
|
|
|
Rörelsens intäkter
|
|
|
|
Hyresintäkter
|
|
3.081
|
3.114
|
Erhållna anslag
|
|
498
|
475
|
Vinst vid avyttring av fastighet
|
|
555
|
1.171
|
Övriga intäkter
|
|
105
|
58
|
|
|
4.239
|
4.818
|
|
|
|
|
Rörelsens kostnader
|
|
|
|
Lämnade anslag till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
|
|
-1.374
|
-1.172
|
Övriga externa kostnader
|
1
|
-1.644
|
-1.791
|
|
|
-3.018
|
-2.963
|
|
|
|
|
Resultat före avskrivningar
|
|
1.221
|
1.855
|
|
|
|
|
Avskrivningar enligt plan
|
|
|
|
Fastigheter
|
2
|
-650
|
-627
|
Resultat efter avskrivningar
|
|
571
|
1.228
|
|
|
|
|
Finansiella intäkter och kostnader
|
|
|
|
Aktieutdelningar
|
|
27
|
23
|
Ränteintäkter
|
|
84
|
48
|
Övriga finansiella intäkter
|
|
26
|
25
|
Räntekostnader
|
|
-516
|
-454
|
Erhållna räntebidrag
|
|
276
|
429
|
Övriga finansiella kostnader
|
|
-
|
-9
|
|
|
-103
|
62
|
|
|
|
|
Resultat efter finansiella intäkter och kostnader
|
3
|
468
|
1.290
|
|
|
|
|
Bokslutsdispositioner
|
|
|
|
Förändring av periodiseringsfond
|
|
-200
|
-222
|
Resultat före skatt
|
|
268
|
1.068
|
|
|
|
|
Skatt
|
|
-275
|
-249
|
Årets resultat
|
|
-7
|
819
|
Balansräkning
|
Not
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
|
Tillgångar
|
|
|
|
|
|
|
|
Omsättningstillgångar
|
|
|
|
Kassa och bank
|
|
3.024
|
1.569
|
Kundfordringar
|
|
11
|
92
|
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter
|
|
40
|
553
|
Övriga kortfristiga fordringar
|
4
|
1.911
|
1.513
|
Summa omsättningstillgångar
|
|
4.986
|
3.727
|
|
|
|
|
Anläggningstillgångar
|
|
|
|
Aktier i intresseföretag
|
5
|
4.717
|
4.717
|
Obligationer och andra värdepapper
|
|
405
|
-
|
Övriga aktier
|
6
|
27
|
27
|
Fastighet i Sverige
|
7
|
5.821
|
5.974
|
Anläggningstillgångar i utlandet
|
8
|
9.067
|
9.283
|
Summa anläggningstillgångar
|
|
20.037
|
20.001
|
Summa tillgångar
|
|
25.023
|
23.728
|
|
|
|
|
Skulder och eget kapital
|
|
|
|
|
|
|
|
Kortfristiga skulder
|
|
|
|
Leverantörsskulder
|
|
361
|
76
|
Skatteskuld
|
|
80
|
69
|
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
|
|
624
|
426
|
Övriga kortfristiga skulder
|
|
636
|
27
|
Summa kortfristiga skulder
|
|
1.701
|
598
|
|
|
|
|
Långfristiga skulder
|
|
|
|
Banklån
|
|
10.000
|
10.000
|
Summa långfristiga skulder
|
|
10.000
|
10.000
|
|
|
|
|
Obeskattade reserver
|
|
|
|
Periodiseringsfond
|
|
422
|
222
|
Summa obeskattade reserver
|
|
422
|
222
|
|
|
|
|
Balansräkning
|
Not
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
|
Eget kapital
|
|
|
|
Balanserade medel
|
|
12.907
|
12.089
|
Årets resultat
|
|
-7
|
819
|
Summa eget kapital
|
|
12.900
|
12.908
|
Summa skulder och eget kapital
|
|
25.023
|
23.728
|
|
|
|
|
Ställda panter
|
|
|
|
Fastighetsinteckningar i Sverige
|
|
10.000
|
10.000
|
|
|
|
|
Ansvarsförbindelser
|
|
Inga
|
Inga
|
Bokslutskommentarer
Redovisningsprinciper
Tillämpade värderingsprinciper är oförändrade i jämförelse med föregående år om inte annat anges nedan. Anpassning av resultaträkningens uppställning har skett för att bättre återge den verksamhet som bedrivs sedan 1997.
Anläggningstillgångar i utlandet
Tidigare år har SKUT redovisat samtliga lokaler, som SKUT i en eller annan form anser sig haft en ägarrelation till, under rubriken Fastigheter i utlandet. I ett flertal fall är dock den formella ägarrelationen på grund av lokala regler för registrering mm inte helt klar. Även tillgångens karaktär (fastighet eller andel i bostadsrättsförening mm) är i ett par fall oklart. Den stiftelselag som gäller från och med 1996-01-01 ställer större krav på en korrekt redovisning av tillgångar och skulder än vad som tidigare varit erforderligt. SKUT har av denna anledning initierat en utredning i syfte att få klarhet i rådande oklarheter. I avvaktan på att klarhet erhålls redovisas i balansräkningen, såsom fastigheter, endast fastigheter vilka har ett bokfört värde och där äganderätt och tillgångens karaktär med tillfredsställande säkerhet kan fastställas. Övriga lokaler med ett bokfört värde redovisas som Övriga lokaler och bostäder respektive Övriga anläggningstillgångar.
Tillgångar och skulder i utländsk valuta
Tillgångar och skulder i utländsk valuta värderas enligt balansdagens kurs i enlighet med Bokföringsnämndens rekommendation nr 7. Vinster och förluster på kortfristiga fordringar och skulder nettoredovisas.
Noter
Not 1 Övriga externa kostnader
|
1999
|
1998
|
|
|
|
Driftskostnader fastighet
|
-743
|
-1.033
|
Reparationer och underhåll
|
-603
|
-393
|
Fastighetsskatt
|
-243
|
-257
|
Centrala förvaltningskostnader
|
-55
|
-108
|
|
-1.644
|
-1.791
|
Not 2 Avskrivningar
Avskrivningar enligt plan beräknas på ursprungliga anskaffningsvärden och uppgår för fastigheter till 2 % och fastighetsinventarier till 5 %.
Avskrivningar ingår i nedanstående angivna resultatposter med nedan angivna belopp.
|
1999
|
1998
|
|
|
|
Byggnader i utlandet
|
-498
|
-475
|
Byggnad i Sverige
|
-152
|
-152
|
|
-650
|
-627
|
Not 3 Resultat fastighetsförvaltning
Av redovisat resultat före bokslutsdispositioner och skatt är 1.240 (1.243) tusen kronor hänförligt till fastighetsförvaltning i Sverige.
Not 4 Övriga kortfristiga fordringar
Av övriga kortfristiga fordringar är 1.846 (1.506) tusen kronor hänförligt till avräkningskonto med fastighetsförvaltare.
Not 5 Aktier i intressebolag
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
Svenska Kyrkans Förvaltnings AB 100 B-aktier, nom v 10 tkr andel 10 %, röster 6,9 %
|
4.717
|
4.717
|
|
4.717
|
4.717
|
Not 6 Övriga aktier
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
Verbum AB, 4.500 (4.500) aktier
|
1
|
1
|
Svenska Kyrkans Press AB, 750 (750) aktier
|
26
|
26
|
|
27
|
27
|
Not 7 Fastighet i Sverige
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
Anskaffningsvärde
|
7.467
|
7.467
|
Ackumulerade avskrivningar enligt plan
|
-1.646
|
-1.493
|
Bokfört värde
|
5.821
|
5.974
|
|
|
|
Taxeringsvärde; byggnad
|
13.850
|
13.850
|
mark
|
7.564
|
7.564
|
|
21.414
|
21.414
|
Not 8 Anläggningstillgångar i utlandet
|
1999-12-31
|
1998-12-31
|
|
|
|
Anskaffningsvärde
|
31.835
|
34.542
|
Ackumulerade avskrivningar enligt plan
|
-22.768
|
-25.258
|
Bokfört värde
|
9.067
|
9.284
|