11. Samiska rådet inom Svenska kyrkan
11.1 Rådet
Samiska rådet som bildades 1996 har till uppgift är att vara Svenska kyrkans centrala organ för främjande av samernas ställning i kyrka och samhälle utifrån visionen att samernas sak blir kyrkans sak.
Rådets första egentliga arbetsår var 1997. Rådet bedriver sin verksamhet inom Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV), varvid det beslutar självständigt om användningen av för rådet avsedda resurser. Dess verksamhet behöver dock finna sina former och dess plats i den rikskyrkliga organisationen göras tydlig.
Rådet genomför sin verksamhet inom ramen för huvudprogrammet Samiskt kyrkoliv.
Enligt sin instruktion, antagen av SFRV:s styrelse 1996-0l-25, har rådet till uppgift:
- att främja den samiska kulturens egenart och dess uttryck i kyrkolivet och därvid särskilt uppmärksamma det samiska språkets ställning i gudstjänst- och andaktsliv,
- att med beaktande av samernas ställning som urbefolkning bevaka frågor rörande samernas rättsliga förhållanden i kyrka och samhälle, främst sådana som berör samernas likaberättigande inom Svenska kyrkan, något som också bör ske i ett internationellt och ekumeniskt perspektiv,
- att vara remissorgan vid behandling av samefrågor på riks- och stiftsnivå inom Svenska kyrkan,
- att inom ramen för de ekonomiska förutsättningar, som finns på riks- och stiftsnivå, främja utbildning och rekrytering för kyrkligt arbete bland samer samt vid behov ta initiativ till inrättande av prästerliga och diakonala befattningar för samebefolkningen,
- att främja och samordna arbetet med översättningar av kyrkohandbok, psalmbok och bibel liksom utgivning av lämplig andaktslitteratur och behövligt undervisningsmaterial och därvid samverka med berörda riks- och stiftskyrkliga organ,
- att eftersträva bredast möjliga samarbete med berörda organ och verksamheter i övriga Norden och på Kolahalvön i Ryssland.
Under perioden 20002002 avser rådet att genomföra nedan angiven verksamhet inom sina delprogram.
Inriktningsmål
£ Att rådet är med och bevakar samernas ställning som urbefolkning så att deras rättsliga förhållanden i kyrka och samhälle uppmärksammas. Detta sker i ett internationellt och ekumeniskt perspektiv. Samiska rådet vill stärka den samiska identiteten.
£ Samiska rådet vill lägga särskild vikt vid bruket av samiska i kyrkolivet.
11.2 Huvudprogrammet Samiskt kyrkoliv
Verksamhetsområdet sammanfaller med det enda huvudprogrammet.
Verksamhetens kostnader
detaljbudget år 2000
|
rambudget år 2001
|
rambudget år 2002
|
rambudget år 2003
|
0,765 mkr*
|
1,265 mkr*
|
1,240 mkr*
|
1,140 mkr
|
Väsentliga förändringar
* för år 2000 ingår ett anslag om 125 000 kronor från Tora Olssons stiftelse.
* i beloppet ingår ianspråktagande av anslaget från Tora Olssons stiftelse.
* i beloppet ingår ett extra anslag om 100 000 kronor för val till samiska rådet.
Effektmål
Verksamheten skall år 2003 ha uppnått följande:
· I hemmen och i skolorna skall bibeln kunna läsas på samiska.
· Psalmer och sånger skall kunna sjungas på samiska.
· Det samiska skriftspråket skall ha utvecklats för att räddas till kommande generationer. Den samiska identiteten skall ha stärkts.
· I Jarien i Saarivuoma sameby och i Tärnasjön i Rans sameby skall permanenta kyrkolokaler ha uppförts utformade enligt samisk tradition. Detta skall ha skett i samråd med samebyarna och de lokala församlingarna.
· Den samiska kyrkokonsten skall ha uppmärksammats på ett sådant sätt att det berikat svenskt kyrkoliv.
· Samerna skall ha blivit representerade i officiella delegationer och åtaganden som Svenska kyrkan gjort vid t.ex. Kyrkornas världsråds, Lutherska världsförbundets och Konferensens för europeiska kyrkor generalförsamlingar angående urbefolkningar (urfolk) följts upp.
Konsekvensanalys, prioriteringar och bedömning av ekonomiska resurser
I det betänkande som låg till grund för bildandet av Svenska kyrkans samiska råd (Svenska kyrkans utredningar 1995:3) ges ett förslag till en årsbudget för SKSR på 1,325 miljoner kronor. I det förslag till ram- och målbudget för 19982000 som Samiska rådet inlämnade till SFRV:s styrelse äskades 750 tkr år 1997, 920 tkr år 1998, 1,150 miljoner kronor år 1999 och 1,325 miljoner kronor år 2000. Dessa äskanden har av Kyrkomötet tidigare ej kunnat biträdas på grund av medelsbrist. Rådet har räknat med en ökande budget allt eftersom verksamheten kommer igång och finner sina former.
Samiska rådet i Svenska kyrkan är fortfarande i ett uppbyggnadsskede där behovet av nya verksamheter hela tiden framkommer. Försoningsprocessen kräver stora arbetsinsatser. Under år 2000 inleds arbetet med att bygga upp och implementera ett krisnätverk. Redan uppgiften att synliggöra det samiska perspektivet i Svenska kyrkans arbete på nationell nivå kräver ett långsiktigt och uthålligt arbete. Även i det ekumeniska arbetet finns svårigheter att hinna med kontakterna med urfolk i andra länder.
Om Samiska rådet skall ha möjligheter att bedriva den verksamhet som instruktionen anger måste rådet tilldelas förstärkta ekonomiska resurser. Det ekonomiska stödet föreslås därför räknas upp med 500 000 kronor. Rådet kan därigenom anställa en sekreterare som kan uttrycka sig på samiska både i tal och skrift och som kan arbeta som handläggare för Svenska kyrkans arbete med samiska frågor. Luleå stift har under 1999 låtit rådet betjänas av en stiftsadjunkt för arbete bland samerna. Denna kan nu riktas mot stiftets arbete bland samerna. Kyrkostyrelsen har tillstyrkt medel motsvarande en handläggartjänst och räknar därför upp ramen för åren 20012003.
Verksamhetsområdets rambudget
Beloppen anges i tkr.