10. Svenska kyrkans kulturråd
10.1 Rådet
Svenska kyrkans kulturråd har i sin nya form verkat sedan 1996. Vissa uppdrag följde med bildandet av rådet, som t.ex. frågor kring stöd till kulturtidskriften Vår Lösen, inrättandet av kulturstipendier och ansvaret för medverkan i vissa större kulturevenemang. Under de år rådet arbetat har både de här nämnda uppdragen och en mängd nya arbetsområden utvecklats som en tolkning av den instruktion som dåvarande SFRV:s styrelse fastställde. I denna instruktionen beskrivs rådets huvuduppgift på följande sätt:
- Kulturrådet skall verka för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv i Svenska kyrkan.
- Det skall främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet.
- Kulturrådet skall hålla nära kontakt med kulturarbetare, institutioner och organ, som är intressanta för och intresserade av en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan.
Rådet tillsätts av Kyrkostyrelsen. Det är ett expertorgan med ledamöter som representerar både bredd och specialiserad kompetens inom kulturområdet. Rådets ledamöter tillför därför helt avgörande resurser till rådets arbete. Rådet styr över verksamhetsområdet Kultur.
10.2 Verksamhetsområdet Kultur
Verksamhetens kostnader
detaljbudget år 2000
|
rambudget år 2001
|
rambudget år 2002
|
rambudget år 2003
|
3,075 mkr
|
3,025 mkr
|
3,025 mkr
|
3,025 mkr
|
Väsentliga förändringar
Verksamheten bedrivs inom oförändrade ramar. När det gäller utredning om kyrkomusiken som del av det offentliga musiklivet sker fortsatta diskussioner med Kyrkostyrelsen. En sådan utredning kan genomföras som ett uppdrag av Kyrkostyrelsen.
Arbetet bedrivs inom Avdelningen för forskning och kultur. Till verksamhetsområdet är knuten en tjänst som kultursekreterare samt administrativ hjälp.
Inriktningsmål
£ Att belysa och tydliggöra teologiska utgångspunkter för kyrkans kulturarbete samt stimulera till teologisk reflektion kring konstnärliga uttryck i samtiden.
£ Att bevaka sådana kulturarvsfrågor där den framtida ansvarsfördelningen mellan kyrka och samhälle är oklar.
£ Att reflektera kring samhällets kulturklimat och bevaka kulturpolitiska frågor.
£ Att främja deltagande i den allmänna kulturdebatten.
£ Att utveckla strategier för kyrkans insatser, sett ur ett rikskyrkligt perspektiv.
Det framgår av både huvuduppgift och inriktningsmål att kulturrådet har att verka utifrån en vidsträckt tolkning av kulturbegreppet.
10.2.1 Huvudprogram Kultur
Några utgångspunkter för arbetet:
Rådet har att i all sin verksamhet pröva hur man skall prioritera i förhållande till sina tre olika roller: den operativa; den stödjande; den långsiktigt strategiska. Man kan arbeta operativt genom att ta initiativ till eller gå in i konkreta projekt inom områden där utvecklingsarbete tycks speciellt angeläget. Man kan också göra satsningar genom att via olika åtgärder stödja och stimulera det arbete som utförs av andra. Eller också kan man prioritera långsiktigt strategiska insatser för att skapa bättre förutsättningar för kulturarbete i Svenska kyrkan.
En förutsättning för att rådets insatser skall kunna svara mot uppställda mål är att rådet får möjlighet att utveckla kompetens och kvalitet i sitt arbete. Rådets arbete bedrivs inom Avdelningen för forskning och kultur. Det är angeläget att även samarbete med andra avdelningar inom kyrkokansliet utvecklas.
När det gäller arbetet med olika konstnärliga uttrycksformer är rådets inriktningsmål att följa vad som händer inom de olika konstformerna; att stödja och stimulera utvecklingen genom att initiera och delta i utvecklingsprojekt; att söka nya samarbetspartner samt skapa former för dialog och samtal. Detta sker inom delprogrammet Konstnärliga uttrycksformer som konst, film, teater, litteratur, dans och musik i relation till kyrkan och kyrkorummet.
När det gäller arbetet med massmedia och livsfrågor är rådets inriktningsmål att bevaka utvecklingen främst inom livsåskådnings- och kulturjournalistikens område samt att stödja och stimulera olika initiativ som bidrar till en fördjupad dialog och kulturdebatt i massmedia. Detta sker inom delprogrammet Journalistik massmedia och livsfrågor.
Arbetet som görs i förhållande till olika kyrkliga kulturcentra (stiftsgårdar, stiftelser m.fl.) har följande inriktningsmål: att tillsammans med de institutioner som är intresserade av att utveckla kulturarbetet i Svenska kyrkan pröva olika sätt att stödja detta arbete, att initiera/delta i diskussioner om de framtida formerna för dialog och möten kring kulturfrågor i kyrkan. Detta sker inom delprogrammet Kyrkliga kulturcentra.
Arbetet med kulturstipendier har som inriktningsmål att verka för att kulturarbetare och församlingar har möjlighet till ekonomiskt stöd från Svenska kyrkan. Detta arbete sker inom delprogrammet Kulturstipendier.
När det gäller kulturpolitiska frågor så är inriktningsmålet helt enkelt att bevaka kulturpolitiska frågor av speciell betydelse för kulturarbetet i Svenska kyrkan. Delprogrammet benämns Bevakning av kulturpolitiska frågor.
Inriktningen för arbetet kring större kulturevenemang är att bevaka och i vissa fall svara för Svenska kyrkans deltagande i de större kulturevenemang, där kyrkans medverkan är speciellt angelägen. Delprogrammet benämns Deltagande i större kulturevenemang.
Effektmål
· Den konsultativa rollen dels gentemot församlingar och stift, dels gentemot enskilda kulturarbetare och kulturinstitutioner, erbjuds i minst samma omfattning som hittills.
· Samarbetet med Statens Konstråd utvecklas för att församlingar skall kunna få stöd när det gäller beställning av konstnärlig utsmyckning.
· Seminarier erbjuds och kontaktnät utvecklas med bl.a. konstnärer, teaterfolk, filmintresserade kring frågor av gemensamt intresse gärna i samarbete med olika kyrkliga kulturinstitutioner.
· En utredning kring kyrkomusiken i framtiden föreligger 2003.
· Ett arbete för att formulera en teologisk plattform för kyrkans kulturarbete igångsätts och någon form av resultat föreligger 2002.
· Stödet till Vår Lösen fortsätter.
· Stöd till seminarier och fortbildning av journalister fortsätter i avvaktan på åtgärder som följer av den nu aktuella mediautredningens förslag.
· Frågorna kring Skeppsholmskyrkan bevakas.
· Kulturstipendier erbjuds, om möjligt årligen, till kulturarbetare (enskilda eller grupper) och till församlingar och organisationer inom Svenska kyrkan.
· En översyn över de ekonomiska villkoren för kulturarbetet inom Svenska kyrkan, hinder och utvecklingsmöjligheter, föreligger 2003. Däri ingår också en översyn över de ekonomiska villkoren för kulturarbetare av olika slag (konstnärer, musiker, skådespelare, författare m.fl.) som anlitas t.ex. i församlingar.
· Svenska kyrkans medverkan vid Bok&Biblioteksmässan i Göteborg säkras, i kontakt i första hand med Göteborgs Stift.
Konsekvensanalys, prioriteringar och bedömning av ekonomiska resurser
Rådet framför behovet av förstärkningar av rådets fasta resurser och understryker att en verksamhet med endast en fast tjänst är ytterst sårbar. Samtidigt anser rådet att det är viktigt att rådet också som hittills disponerar rörliga resurser för att kunna köpa tjänster för speciella uppdrag. Rådet måste få möjlighet att påverka balansen mellan fasta och rörliga resurser.
Rådet föreslår att en rad frågor blir föremål för översyn och utredningar. Skälet till detta är att den konsultativa, stödjande rollen liksom den operativa nu måste kompletteras med en förstärkt satsning på långsiktigt strategiska frågor för kulturarbetet i Svenska kyrkan. Inte minst den nya situationen för kyrkan, efter första januari 2000, väcker en mängd frågor som både handlar om församlingarnas ekonomi och om de prioriteringar församlingarna väljer att göra från en teologisk utgångspunkt. De utredningar rådet finner angelägna kommer att kräva mycket resurser fram till 2003. För att detta arbete skall kunna svara mot högt ställda kvalitativa krav och andra uppgifter inte skall bli lidande, kan det för åren 20012003 komma att behövas extra resurser för själva utredningsarbetet, arvoden, rapportskrivande med mera.
Rådet har äskat 200 tkr fördelat på åren 2001 och 2002 för en utredning kring kyrkomusiken som del av det offentliga musiklivet; 75 tkr för åren 2001 och 2002 för en översyn över de ekonomiska villkoren för kulturarbetare och kulturarbetets ekonomiska villkor; 50 tkr åren 2001 och 2002 samt 75 tkr för år 2003 för ett arbete för att formulera en kulturteologisk plattform för kulturarbetet i Svenska kyrkan.
Verksamhetsområdets rambudget
Beloppen anges i tkr.