6. Verksamhetsområdet Kristen enhet och teologi
Verksamhetens kostnader
detaljbudget år 2000
|
rambudget år 2001
|
rambudget år 2002
|
rambudget år 2003
|
17,302 mkr
|
16,090 mkr*
|
16,810 mkr*
|
18,015 mkr*
|
Väsentliga förändringar
Vissa anslag minskar från år 2001 vilket förklarar den lägre kostnadsnivån.
* i förändringarna av beloppet ingår en ytterligare handläggartjänst för ekumenik, en ökning av medlemsavgiften till KV och KEK samt en mindre ökning av verksamhetsanslagen,
* år 2003 uppräknas beloppet beroende på Svenska kyrkans deltagande i LVF:s tionde generalförsamling. Även KEK kommer att hålla sin tolfte generalförsamling år 2003. Anslag och kostnader för denna finns ej med i ramen eftersom dessa ännu ej har kunnat beräknas.
Enligt kyrkoordningen har den nationella nivån att svara för Svenska kyrkans officiella relationer till andra kyrkor och samfund. Arbetet för kristen enhet omfattar Svenska kyrkans ekumeniska samarbete nationellt och internationellt. Det avser samverkan inom den egna konfessionella familjen och med de kyrkor som Svenska kyrkan träffat särskilda överenskommelser med, samt fortsatt ekumeniskt arbete med kyrkor av andra konfessioner. Arbetet bedrivs bl.a. inom de konfessionella och ekumeniska organisationerna, genom ekumeniska dialoger, besök och deltagande i konferenser. Erfarenheter som görs och överenskommelser som träffas skall både förmedlas till och förankras i stift och församlingar.
Teologin är en dimension av allt arbete på den nationella nivån. Svenska kyrkan, Kyrkostyrelsen och Biskopsmötet, behöver en fortlöpande teologisk reflektion såväl i det ekumeniska arbetet som i arbetet med att uttrycka och fördjupa den kristna tron i dag för att möjliggöra välgrundade ställningstaganden. Verksamhetsområdet Kristen enhet och teologi har till uppgift att stimulera, samordna och utvärdera detta arbete. Verksamhetsområdets styrorgan är Kyrkostyrelsen, som i dessa ärenden samverkar med Biskopsmötet.
Verksamhetsområdet skall betjäna Svenska kyrkan med information om, analyser av och förslag i ekumeniska och teologiska frågeställningar, nationellt och internationellt. I verksamhetsområdets arbete skall Svenska kyrkans självförståelse som öppen, demokratisk och episkopal folkkyrka vara tydlig.
Inriktningsmål
£ Svenska kyrkan skall, som en del av Kristi kyrka, verka för att de olika kyrkorna erkänner varandras dop och ämbete, känner igen den ena, heliga, apostoliska och allmänneliga kyrkan i varandra och delar nattvardens sakrament.
Inom verksamhetsområdet Kristen enhet och teologi finns tre huvudprogram:
- Kyrkogemenskap
- Ekumenik
- Teologi
6.1 Huvudprogram Kyrkogemenskap
Svenska kyrkan, som evangelisk-luthersk kyrka, har sina närmaste förbindelser med de lutherska kyrkorna, främst med dem i Norden och Baltikum, i övriga Europa samt med dem vilka hon står i en särskild närhet genom sitt missionsuppdrag. Dessa förbindelser skall upprätthållas och fördjupas.
Svenska kyrkan ingår i Lutherska världsförbundet (LVF) och har förkunnelse- och nattvardsgemenskap med dess medlemskyrkor.
Genom särskilda överenskommelser har Svenska kyrkan trätt i kyrkogemenskap också med anglikanska kyrkor och andra samfund utanför den lutherska gemenskapen. Dessa gemenskaper skall vidmakthållas, fördjupas och konkretiseras i Svenska kyrkans liv.
Svenska kyrkan står även i en nära bilateral gemenskap med lutherska och andra kyrkor i alla världsdelar, uppbyggd främst genom Svenska kyrkans engagemang i mission och internationell diakoni.
Genom olika överenskommelser samarbetar Svenska kyrkan med följande kyrkor: Kyrkorna inom Borgågemenskapen, Metodistkyrkan i Sverige och Den Filippinska oberoende kyrkan (IFI).
För huvudprogrammets arbete med Lutherska världsförbundet har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· LVF:s karaktär av mötesplats för medlemskyrkor i majoritets- och minoritetsställning har genom Svenska kyrkans insatser blivit än tydligare.
· LVF:s samordning med ekumeniska organ som Kyrkornas världsråd och den Europeiska kyrkokonferensen har stärkts.
· Svenska kyrkan på nationell nivå har tillgodogjort sig och tagit tillvara erfarenheter och resultat av ekumeniska dialoger inom lutherska kyrkor.
· Stift och församlingar nyttjar de erfarenheter och resurser som det ekumeniska arbetet på nationell nivå med avseende på LVF tillhandahåller.
För huvudprogrammets arbete med Kyrkorelationer har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· Dialogen i teologiska och sociala frågor har fördjupats mellan Svenska kyrkan och de kyrkor och samfund utanför den lutherska gemenskapen med vilka Svenska kyrkan upprättat relationer.
· Stift och församlingar nyttjar de erfarenheter och resurser som det ekumeniska arbetet på nationell nivå tillhandahåller med avseende på kyrkorelationerna.
6.2 Huvudprogram Ekumenik
Svenska kyrkan har som brokyrka en ansvarsfull och viktigt roll inom den ekumeniska rörelsen. Det ekumeniska arbetet bedrivs främst inom ramen för fyra ekumeniska organisationer, Kyrkornas världsråd (KV), den Europeiska kyrkokonferensen (KEK), Nordiska ekumeniska rådet (NER) och Sveriges Kristna Råd (SKR), i vilka Svenska kyrkan är medlem. Arbetet spänner över ett brett fält såsom kvinnofrågor, teologiska frågor, rättvisa, fred, miljö och skapelsens okränkbarhet. Genom ekumeniska dialoger med andra kyrkor beskrivs samsyn och skillnader mellan kyrkorna och förslag ges om fördjupad enhet. Den internationella missionens och diakonins samverkan med regionala och nationella ekumeniska organisationer uppmärksammas.
Svenska kyrkan för idag ekumeniska samtal med följande kyrkor: Svenska Missionsförbundet, Svenska Baptistsamfundet, Ortodoxa och österländska kyrkor samt den Koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten. Svenska kyrkan deltar vidare i lärosamtal inom Leuenberggemenskapen.
Sveriges kristna råd är huvudorgan för den svenska ekumeniken. Genom Svenska kyrkans fria relation till staten ökar de ekumeniska möjligheterna i förhållande till övriga trossamfund i Sverige.
För huvudprogrammets arbete med Internationell ekumenik har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· Svenska kyrkans engagemang i det teologiska arbetet inom KV har intensifierats, särskilt inom Faith and Order där de grundläggande teologiska frågorna bearbetas.
· Arbetet för rättvisa, fred och skapelsens okränkbarhet har vidareutvecklats och konkretiserats.
· Svenska kyrkan har genom arbetet med Charta Oecumenica tillgodogjort sig erfarenheter och resultat av möten och dialoger, särskilt sådana som inbegriper de ortodoxa kyrkorna och som syftar till integration och försoning i Europa.
· NER:s karaktär av mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap mellan kyrkorna i Norden har utvecklats.
· Stift och församlingar nyttjar de erfarenheter och resurser som arbetet på nationell nivå med avseende på internationell ekumenik tillhandahåller.
För huvudprogrammets arbete med Ekumeniska dialoger har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· Rapporter från samtalen med Svenska Missionsförbundet och Svenska Baptistsamfundet mottas och bearbetas vidare i stift och församlingar.
· Dialog med den Romersk-katolska kyrkan med utgångspunkt från de frågor som anges i deklarationen om rättfärdiggörelsen (§ 43) har påbörjats.
· Dialogen med de ortodoxa och österländska kyrkorna i Sverige har fördjupats.
· Dialogen med den Koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten har återupptagits.
· Stift och församlingar nyttjar de erfarenheter och resurser som arbetet på nationell nivå med avseende på ekumeniska dialoger tillhandahåller.
För huvudprogrammets arbete med Svensk ekumenik har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· Arbetet med teologi, socialetik och ekumenisk spiritualitet inom SKR har vidareutvecklats.
· Uppdraget att ta ansvar för ekumeniska uppgifter å alla kyrkors vägnar (ekumenisk delegering) har fullföljts.
· Stift och församlingar nyttjar de erfarenheter och resurser som arbetet på nationell nivå med avseende på svenskt ekumeniskt samarbete tillhandahåller.
6.3 Huvudprogrammet Teologi
Det teologiska arbetet inriktar sig på att tolka och fördjupa Svenska kyrkans tro i dag. Detta arbete bedrivs på nationell nivå i många olika fora och på många olika sätt, och är en dimension av allt arbete. Inom verksamhetsområdet koncentreras arbetet till de grundläggande teologiska frågor som rör Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.
För huvudprogrammet Teologi har följande effektmål formulerats.
Effektmål
· Reflektionen över den nationella nivåns teologiska uppdrag har intensifierats.
· En samlad syn i grundläggande ekumenisk-teologiska frågor har vidareutvecklats på Svenska kyrkans nationella nivå.
· Modeller för teologisk och ekumenisk reflektion i den lokala församlingen har utvecklats i samarbete med stiften.
Verksamhetsgemensamt
Inom Verksamhetsgemensamt redovisas stödet till Liv & Fredinstitutet och vissa andra gemensamma kostnader.
Konsekvensanalys, prioriteringar och bedömning av ekonomiska resurser
Resurserna inom verksamhetsområdet brukas till största delen för anslag till organisationer i vilka Svenska kyrkan är medlem. Av verksamhetsområdets totala budget går för närvarande ca 10% till verksamhetsrelaterade kostnader, ca 15% till kanslikostnader och ca 75 procent till anslag och medlemsavgifter.
Kyrkomötet har tidigare uttryckt en vilja att öka anslagen till Kyrkornas världsråd. Den Europeiska kyrkokonferensen har liksom KV ett stort behov av stöd. För 2003 höjer vidare Lutherska världsförbundets planerade generalförsamling ramen.
Trots den relativt stora budgeten är det alltså små resurser som kan användas i direkt verksamhet. Verksamhetsområdets ålagda uppgift kan därför inte genomföras på ett godtagbart sätt med de resurser som hittills ställts till förfogande. Kyrkoordningens bestämmelser om att förmedla och förankra resultaten från arbetet med ekumeniska frågor, internationella dialoger och bilaterala ekumeniska dialoger i stift och församlingar ställer samtidigt ökade krav på insatser. Medel för en tjänst som ekumenisk handläggare med särskilt ansvar för stiftskontakterna har därför tagits upp i budgetförslaget.
Verksamhetsområdets rambudget
Beloppen anges i tkr.