Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2000:1
Yrkeslegitimation för präster och diakoner

Kyrkomötet

TU 2000:1

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2000:2 om yrkeslegitimation för präster och diakoner. Utskottet ser det som angeläget att en legitimationshandling tas fram. Det bör övervägas ytterligare bl.a. vilka personer som en för Svenska kyrkan gemensam legitimationshandling bör avse. Utskottet föreslår att Kyrkostyrelsen ges ansvaret att fullfölja det tidigare påbörjade arbetet.

Motionen

I motion 2000:2 av Britas Lennart Eriksson m.fl. om yrkeslegitimation för präster och diakoner hemställs

att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att utforma en för hela Svenska kyrkan gemensam yrkeslegitimation för vigda till det kyrkliga ämbetet.

Bakgrund

Som redovisas i motion 2000:2 beslutade 1989 års ombudsmöte att uppdra åt styrelsen för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV) att utreda utformningen av ett Svenska kyrkans id-kort (OMot 1989:544, OI 1989:55, oskr 1989:13). Motionen syftade till att en präst genom arbetsgivarens försorg skulle tilldelas ett legitimationskort som visade att vederbörande är präst i Svenska kyrkan. Informationsutskottet menade att frågan rörde flera medarbetargrupper. Utskottet framhöll också att det behövde belysas om det var en sak som borde skötas på församlingsnivå eller centralt.

Ärendet från 1989 års ombudsmöte överlämnades till Församlingsnämnden, vilken presenterade ett förslag 1993. Efter ytterligare beredning i styrelsens kansli sändes ett förslag på remiss till stiftsstyrelserna. Där föreslogs för att få en rationell hantering att stiftstyrelserna skulle svara för utfärdande av id-kort. Den lösningen valdes efter kontakter med tillverkare av id-kort som menade att det inte var bra att lägga hanteringen på för små enheter. Arbetsgivarna skulle avgöra vem som skulle få ett id-kort. Remissbehandlingen gav en splittrad bild. Inte minst delade sig meningarna ifråga om vilken eller vilka kategorier ett id-kort skulle avse.

Frågan återkom i en motion till 1998 års ombudsmöte om legitimationshandling för präster och diakonal personal (OMot 1998:513, OK 1998:503). I kulturutskottets betänkande redovisades behandlingen av skrivelsen från 1989 års ombudsmöte. Vidare angavs att styrelsen för SFRV bedömt att frågan borde få en samlad lösning i anslutning till det regelverk som skulle gälla i Svenska kyrkan fr. o. m. år 2000. Utskottet menade att förutsättningarna då rimligen skulle kunna underlätta en samordnad handläggning av personalfrågorna i Svenska kyrkan. Kulturutskottet ställde sig positivt till en legitimationshandling för alla präster och diakoner men avvisade tanken på att legitimeringen skulle omfatta all diakonal personal. Med hänvisning till vad som anförts föreslog utskottet att motion 1998:513 skulle avslås. Detta blev också ombudsmötets beslut. Det har dock inte gjorts något ställningstagande i frågan om id-kort/legitimationshandling i anslutning till beslutet om kyrkoordning.

Utskottet

Det finns uppenbart ett behov av en legitimationshandling av det slag som efterfrågas i motionen. Den tidigare behandlingen i ombudsmötet av motsvarande motioner pekar också detta. Tillsyns- och uppdragsutskottet finner det angeläget att ärendet nu förs vidare och leder till konkreta åtgärder.

Utifrån utskottets behandling av motion 2000:2 står det klart att det finns några frågor som behöver övervägas ytterligare. En fråga gäller vilken personkrets en legitimationshandling skall avse. I motionen talas om yrkeslegitimation för präster och diakoner. Det bör enligt utskottets mening inte vara fråga om en legitimationshandling som avser alla som är behöriga att utöva ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst. Den bör gälla dem som har en kyrklig anställning eller i varje fall ett tydligt definierat särskilt uppdrag. Det finns skäl som talar för att det som föreslås i motionen skall vara en legitimationshandling som gäller präster och diakoner. De som givits ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst står under tillsyn av biskop och domkapitel och deras behörighet prövas i en särskild ordning. De har också en i kyrkoordningen reglerad tystnadsplikt. Det finns också skäl som talar för att inte göra begränsning till präster och diakoner. Andra anställda i församlingarna har också uppgifter där en legitimationshandling är av stor betydelse. Det gäller inte minst alla som i olika sammanhang gör hembesök eller på annat sätt företräder kyrka och församling i möte med enskilda personer.

En annan fråga gäller ansvaret för att ta fram och utfärda en legitimationshandling. Enligt utskottets mening talar mycket för att det skall vara en handling som är utformad så att den är gemensam för hela Svenska kyrkan. Därmed blir det naturligt att det är en uppgift för den nationella nivån att ta fram denna. Blir det fråga om en yrkeslegitimation för präster och diakoner är det naturligt att stiftet med sitt tillsynansvar ska ha ett ansvar vid utfärdandet av en legitimationshandling för en viss person. Med den koppling till en anställning eller särskilt uppdrag som utskottet förordar bör kostnaden falla på arbetsgivaren som därmed också har att besluta om en viss person skall ges en legitimation. Legitimationshandlingen är inte att se som en personlig egendom utan tillhör arbetsgivaren/uppdragsgivaren. Blir det fråga om en vidare personkrets än enbart präster och diakoner bör även det fulla ansvaret för att utfärda legitimationen ligga hos arbetsgivaren.

Det har inte varit möjligt att inom ramen för en begränsad utskottsberedning slutligt ta ställning till de frågor som här redovisas. Härtill kommer att fortsatta överväganden kan visa på att det finns ytterligare frågor att ta ställning till. Med hänsyn till ärendets karaktär och tidigare behandling bör det inte krävas någon längre tid för att komma fram till konkreta resultat. Vad gäller den mer praktiska hanteringen torde det inte möta några svårigheter att ta fram en legitimationshandling med hjälp av företag som tillverkar motsvarande handlingar för andra organisationer av olika slag.

I likhet med motionärerna anser utskottet att det bör vara en uppgift för Kyrkostyrelsen att ansvara för att en legitimationshandling tas fram. Det bör också lämnas till Kyrkostyrelsen att besluta om vilken personkrets en för Svenska kyrkan gemensam legitimationshandling skall avse och den närmare hanteringen i övrigt.

Hemställan

Utskottet hemställer

att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört med anledning av motion 2000:2.

Uppsala den 18 maj 2000

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

        Gunnar Edqvist

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Maja Larsson, Börje Dahlvid, Anna-Lena Forsdahl, Christina Åkerlund, Herbert Sjödin, Ingrid Johansson Fjelkman, Bertil Persson, Astrid Roos Ydell, Hans-Olof Andrén, Nils Gårder, Åke Blomqvist och Elisabeth Engberg

Biskoparna Biörn Fjärstedt och Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp