Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2000:5
Särskilda utjämningsavgiften
|
Kyrkomötet
EE 2000:5
|
Till utskottet har för beredning hänvisats
motion 2000:33 av Kenneth Åberg om fastställande av utdelningen till församlingarna från stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna och fastställande av den särskilda utjämningsavgiften,
motion 2000:35 av Gösta Äng m. fl. om prästlönetillgångarnas avkastning och
motion 2000:70 av Lars Starkerud om beräkningsgrunder för den särskilda kyrkofondsavgiften.
Motionerna
I motion 2000:33 av Kenneth Åberg hemställs
att Kyrkomötet beslutar att kyrkoordningen omformuleras så, att det klart framgår att det är stiften som bestämmer om storleken av utdelningen från förvaltningen av prästlönekapitalet samt att storleken av den särskilda utjämningsavgiften blir en konsekvens av detta.
Motionen beskriver den motsättning som kan uppstå mellan stiften och kyrkofonden vid bestämmandet av den särskilda utjämningsavgiften. Motionären påpekar att det ligger en inbyggd konflikt i rollfördelningen mellan stiften och kyrkofonden, i och med att dessa organ - med delvis olika intressen att bevaka - i praktiken skall bestämma samma sak. Enligt motionären begränsar detta stiftens möjligheter att förvalta prästlönetillgångarna på effektivast möjliga sätt.
I motion 2000:35 av Gösta Äng m. fl. hemställs
att Kyrkomötet beslutar ändra kyrkoordningen så att 70 procent av prästlönetillgångarnas avkastning per år skall återföras till församlingarna och 30 procent föras till kyrkofonden.
Enligt motionen är prästlönetillgångarna i många fall donationer från församlingsbor som önskat att de efterlämnade medlen skall tillfalla den egna sockenkyrkan och församlingen. Eftersom kostnaderna för församlingsverksamheten på landsbygden är betydligt högre än i storstadsförsamlingarna anser motionärerna att landsbygdsförsamlingarna borde få behålla mer av sina tillgångars avkastning, vilket skulle stämma med donatorernas vilja.
I motion 2000:70 av Lars Starkerud hemställs
att Kyrkomötet beslutar att 44 kap. 4 § kyrkoordningen ändras så att stiften genom stiftsfullmäktige bestämmer storleken av utdelningen från förvaltningen av prästlönekapitalet.
Motionen beskriver hur Kyrkofondens styrelse i praktiken överprövar stiftets beslut om utdelning till församlingarna genom att bestämma den särskilda utjämningsavgiften och storleken på den balanserade vinst stiften får avsätta. Detta innebär en inskränkning i stiftens förvaltningsansvar för prästlönetillgångarna. Motionen refererar sedan till Kyrkofondens styrelses förslag till nya beräkningsgrunder för särskild utjämningsavgift och beskriver dess konsekvenser med Stockholms stift som exempel. Förslaget skulle enligt motionären försvåra en effektiv och högavkastande förvaltning.
Bakgrund
I 10 § lagen om införande av lagen om Svenska kyrkan regleras den egendom som utgör prästlönetillgångarna. Där fastställs att högst hälften av egendomens avkastning får användas för andra kyrkliga ändamål än den församling eller samfällighet som enligt kyrkolagen hade rätt till andel av avkastningen.
I 44 kap. 4 och 5§§ kyrkoordningen finns bestämmelserna om särskild utjämningsavgift, om dess storlek som skall vara 50 procent av nettovinsten på förvaltningen av prästlönetillgångarna, om hur vinsten beräknas och om Kyrkofonden styrelses befogenheter.
Utskottet
Utskottet anser att det skulle vara förhastat att nu föreslå ändringar i kyrkoordningens bestämmelser om ekonomisk utjämning. I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet om mål och rambudget för Svenska kyrkan (KsSkr 2000:1) framgår att Kyrkofondens styrelse räknar med att en utvärdering och översyn av utjämningssystemet kommer att kunna påbörjas i början av år 2001. Utskottet räknar med att förhållandet mellan kyrkofondens och stiftens uppdrag och intressen beaktas i översynen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet
att Kyrkomötet avslår motionerna 2000:33, 2000:35 och 2000:70.
Uppsala den 18 maj 2000
På ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Bo Norrgård
Närvarande: Bo Norrgård, ordförande, Ann-Marie Hallin, Reidar Gustafsson, Inga-Lisa Eklundh, Ulla Samuelsson, Joel Magnfält, Berit Möllebäck, Gösta Äng, Boris Olson, Barbro Pettersson, Bengt Berg, Anders Reinholdsson, Sten-Åke Engdahl, Bengt Peterson och Jan-Erik Ågren.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.