Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2000:4
Avgifter och clearing vid vissa kyrkliga handlingar

Kyrkomötet

EE 2000:4

Till utskottet har för beredning hänvisats motion 2000:18 av Erna Arhag
om obligatorisk clearing vid dop, motion 2000:36 av Evert Josefsson om avgifter vid vigsel samt motion 2000:48 av Göran Petterson om obligatorisk clearing för dop.

Motionerna

I motion 2000:18 av Erna Arhag hemställs

att Kyrkomötet beslutar ändra kyrkoordningen så att obligatorisk clearing skall ske för dopkostnader när dopet sker i annan församling än hemförsamlingen.

I motion 2000:36 av Evert Josefsson hemställs

att Kyrkomötet gör sådana ändringar i kyrkoordningens 42 kap. 8 §, att vigsel i någon av kontrahenternas konfirmationskyrkor tillhandahålles gratis.

I motion 2000:48 av Göran Petterson hemställs

att Kyrkomötet beslutar att i kyrkoordningen föreskriva att den kyrkliga handlingen dop skall omfattas av obligatorisk clearing.

Yttrande

Läronämnden (Ln 2000:3) har yttrat sig med anledning av motionerna. Yttrandet bifogas betänkandet.

Bakgrund

Dop

För dop gäller enligt 42 kap. 6 § kyrkoordningen att någon avgift inte får tas ut av den enskilde. Något obligatoriskt clearingsystem mellan församlingarna finns inte.

Konfirmation

I 42 kap. 7 § kyrkoordningen anges att den som tillhör Svenska kyrkan har rätt att delta i konfirmation, om inte synnerliga skäl hindrar det. I den egna församlingen får någon avgift inte tas ut, men om konfirmationen sker i någon annan församling, får denna ta ut en avgift. Något obligatoriskt clearingsystem mellan församlingarna finns sålunda inte.

Vigsel

För vigsel gäller enligt 42 kap. 8 § kyrkoordningen att den som tillhör Svenska kyrkan har rätt till vigsel i Svenska kyrkans ordning, om inte synnerliga skäl hindrar det. I den församling som någon av de blivande makarna tillhör får någon avgift inte tas ut, men om vigseln sker i någon annan församling, får denna ta ut en avgift. När inte någon av de blivande makarna tillhör Svenska kyrkan, får de vigas i Svenska kyrkans ordning, om det finns särskilda skäl. Då får en avgift tas ut.

I likhet med dop och konfirmation saknas ett obligatoriskt clearingsystem mellan församlingarna.

Obligatorisk clearing vid begravningsgudstjänst

I 42 kap. 10 § kyrkoordningen finns regler som innebär att ett dödsbo har rätt till begravningsgudstjänst inom en annan församling än den som den avlidne tillhörde vid dödsfallet, om inte synnerliga skäl hindrar det. Enligt 10 § andra stycket betalar dödsboet inte någon avgift för begravningsgudstjänsten. Den församling som den avlidne tillhörde skall ersätta den andra församlingen för detta. Kyrkostyrelsen fastställer beloppets storlek.

Behandlingen vid 1999 års kyrkomöte

Andra kyrkolagsutskottet uttalade (2KL 1999:1) sid. 139 följande:

Centralstyrelsen har i sin skrivelse när det gäller frågan om obligatoriskt clearingsystem för dop vägt för- och nackdelar mot varandra. Fördelarna, främst en noggrann kostnadsfördelning mellan de berörda församlingarna uppväger enligt Centralstyrelsen inte de administrativa nackdelarna som följer av ett sådant system. Skälet till att inte införa ett motsvarande clearingsystem för vigsel är enligt Centralstyrelsen bl.a. att det skulle medföra ett ökat tryck på församlingar med attraktiva bröllopskyrkor. Centralstyrelsen menar också att församlingarna i möjligaste mån bör ha friheten att själva besluta i sina angelägenheter.

Andra kyrkolagsutskottet delar Centralstyrelsens uppfattning att det obligatoriska clearingsystemet endast skall omfatta begravningsgudstjänster. För de församlingar som ekonomiskt sett blir särskilt berörda finns också möjligheten till strukturbidrag. Den möjlighet som vigselförsamlingen har att ta ut avgift från hemförsamlingen kan också användas om den ekonomiska situationen så kräver.

Med denna motivering föreslogs avslag på två motioner (1999:34 och 144) med förslag om obligatorisk clearing för dop och vigsel.

Andra kyrkolagsutskottet uttalade vidare att inget hinder föreligger att på frivillighetens väg införa ett clearingsystem för andra kyrkliga handlingar än begravningsgudstjänster.

Frivillig kyrklig clearing

Församlingsförbundet har i sin cirkulärserie Förbundsinfo nr 9/2000 uttalat:

För clearingen av dop och vigsel gäller samma regler som förut - den är helt frivillig. Församlingsförbundets rekommendation till församlingarna om den frivilliga clearingen av dop och vigsel från 1994 gäller fortfarande [läs: Rekommendation till församlingarna att ansluta sig till den frivilliga clearingen]. I likhet med tidigare kommer Församlingsförbundet att tillhandahålla förteckning över anslutna församlingar samt taxor för förrättningarna. Den här clearingen benämns frivillig kyrklig clearing av dop och vigsel.

Utskottet

Utskottet anser att det är för tidigt att förändra bestämmelserna i kyrkoordningens 42 kap. Avgifter och uppbörd. Starka skäl talar dock för en framtida ordning där dopgudstjänsten ingår i ett clearingsystem mellan församlingarna. För den enskilde saknar dock frågan betydelse genom att 42 kap. 6 § kyrkoordningen anger att dopet skall tillhandahållas avgiftsfritt.

När det gäller andra kyrkliga handlingar konstaterar utskottet att det kan finnas väsentliga pastorala, praktiska och kostnadsmässiga frågeställningar som man bör ta hänsyn till inför överväganden om revidering av regelverket. Detta talar för att Kyrkostyrelsen ges i uppdrag att göra en grundlig genomlysning när det gäller avgifter och clearing mellan församlingarna i samband med kyrkliga handlingar. Kyrkostyrelsen bör i återkomma i dessa frågor till Kyrkomötet under nästa mandatperiod.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att Kyrkomötet med avslag på motionerna 2000:18, 2000:36 och 2000:48 uppdrar till Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet återkomma med utredning och förslag i enlighet med vad utskottet anfört.

Uppsala den 18 maj 2000

På ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Bo Norrgård

                      Per Westberg

Närvarande: Bo Norrgård, ordförande, Ann-Marie Hallin, Reidar Gustafsson, Inga-Lisa Eklundh, Ulla Samuelsson, Joel Magnfält, Berit Möllebäck, Gösta Äng, Boris Olson, Barbro Pettersson, Bengt Berg, Anders Reinholdsson, Sten-Åke Engdahl, Bengt Peterson och Marjut Fagerlund.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.

Läronämndens yttrande
2000:3
om clearing vid dop och avgifter vid vigsel

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2000:18 och 2000:48 om clearing vid dop samt 2000:36 om avgifter vid vigsel.

Genom dopet upptages den som döps i Svenska kyrkan. För många människor är tillhörigheten till Svenska kyrkan i första hand en tillhörighet till samfundet som sådant, i andra hand en tillhörighet till den församling där man är bosatt. I inledningstexten till kyrkoordningens sjätte avdelning berörs detta:

Den som tillhör Svenska kyrkan och är bosatt i Sverige tillhör någon av kyrkans församlingar, vanligen den territoriella församling inom vars område personen är folkbokförd.

Svenska kyrkan är öppen för alla dem som vill tillhöra den. Det är tydligt att det finns en skillnad mellan denna grundläggande uppfattning som är en viktig del av Svenska kyrkans syn på sig själv som folkkyrka och de bestämmelser som motiverar avgifter för kyrkliga handlingar på annan ort än inom den egna territorialförsamlingen. De pastorala svårigheter som uppstår i sådana fall skadar kyrkans trovärdighet. Det uppfattas som stötande att kyrkoavgiften inte anses täcka sådana kostnader.

Uppsala den 9 maj 2000

På läronämndens vägnar

KG HAMMAR

                      Klas Hansson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius*, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp