Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2000:2
Etiska kapitalplaceringar

Kyrkomötet

EE 2000:2

Till utskottet har för beredning hänvisats motion 2000:7 av Åke Blomqvist och Åke Bendix om policy för etiska placeringar m.m. och motion 2000:27 av Ingrid Emanuelson om etiska riktlinjer för aktieinnehav.

I samband med behandlingen av ärendet har utskottet haft tillfälle att ställa frågor till rättschefen Lars Friedner, ordföranden för Kyrkofondens styrelse Bertil Persson, generalsekreteraren Leni Björklund och ekonomichefen Helén Ottosson-Lovén.

Yttrande

Läronämnden har yttrat sig med anledning av motionerna. Yttrandet bifogas betänkandet.

Motionerna

I motion 2000:7 av Åke Blomqvist och Åke Bendix hemställs

att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet år 2001 framlägga förslag till placeringspolicy för fastställelse.

I motionen hänvisas till det mediaintresse som Svenska kyrkans placeringspolicy rönt under de senaste månaderna. Motionen hänvisar till 51 kap. 2§ kyrkoordningen där medelsförvaltningen regleras. Det påpekas i motionen, att kutymen före år 2000 på den lokala nivån varit att det beslutande organet fastställt ett placeringsreglemente, vilket enligt motionen efter relationsförändringen borde gälla även för den nationella nivån.

I motion 2000:27 av Ingrid Emanuelson hemställs

att Kyrkomötet beslutar uttala att det som framförts i motionens sammanfattning bör gälla i Svenska kyrkan.

I motionen framhålls att Svenska kyrkan för att finansiera sin verksamhet inte skall tjäna pengar på det som är destruktivt i samhället som pornografin. I kyrkans riktlinjer för aktieinnehav skall därför ingå en bestämmelse om att kyrkan inte skall inneha aktier i företag som är involverade i framställning, visning eller distribution av porrfilm.

Bakgrund

51 kap. 2§ kyrkoordningen lyder:

Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sina medel på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet tillgodoses. Medlen skall därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar.

Enligt 2 § Arbetsordning för styrelsen för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet, beslutad av styrelsen den 28-29 oktober 1998, svarar Förvaltningsdelegationen för beredning av styrelsens ärenden rörande personal- och ekonomifrågor med mera.

Delegationen har fastställt finans- och valutapolicy för Svenska kyrkan på nationell nivå, reviderad senast den 21 februari 2000. De etiska/moraliska kriterierna lyder:

Kyrkans penningmedel skall ej placeras i verksamhet som på olika sätt står i strid med de grundläggande värderingar som kyrkan vill värna. Detta innebär att man medvetet undviker placeringar i vissa företag eller verksamheter. Där det är möjligt skall kyrkan söka sig till placeringar inom områden där människan sätts i centrum och där skapelsen/miljön värnas. Vidare skall kyrkan, där så är möjligt, stödja sådan verksamhet som medverkar till att utjämna de globala orättvisorna.

Om ideella kriterier står:

Vid placering av penningmedel skall avkastning inte enbart räknas i ekonomiska termer. En ideell placering kan innebära att man helt eller delvis avstår från ekonomisk avkastning där man i stället erhåller en social avkastning som kan vara av värde. Ideella placeringar skall främst syfta till att delta i arbetet för en mer rättvis ekonomisk världsordning och större global rättvisa.

Kyrkofondens placeringar regleras av 45 kap 2 § kyrkoordningen och av Kyrkofondens styrelses egen placeringspolicy. Denna begränsar fondens placeringar i vapen- och tobaksindustrin. Fonden anlitar både svenska och utländska förvaltare.

Med anledning av tidigare mediadebatter har styrelsen arbetat vidare med placeringsfrågan under 1998 och 1999. I september 1999 anordnade Centralstyrelsen ett seminarium om aktieförvaltning med etisk placeringsinriktning. Vid Kyrkostyrelsens sammanträde den 30 mars 2000 beslutades att uppdra åt Kyrkokansliet att sätta igång ett ettårigt projektarbete, som påbörjas under år 2000, om aktieförvaltning med etisk placeringsinriktning. I beslutet hänvisas till vad som framkommit vid seminariet, nämligen att det vore önskvärt att driva arbetet vidare med syfte att höja kompetensen i kyrkliga beslutsfattande organ kring frågor om positiva kriterier för Svenska kyrkans ekonomiska agerande, att stimulera till samtal och att utarbeta modeller för detta. Det noterades också att Kyrkofondens styrelse avser att tillsätta ett Svenska kyrkans etiska råd för finansiella frågor. Detta råd ansågs kunna fungera som en referensgrupp för projektet (Dnr Ks 2000:152). Kyrkofondens styrelse fattade beslutet att tillsätta ett etiskt råd den 14 mars 2000. Rådet förväntas:

- ge Kyrkofondens styrelse och andra kapitalförvaltare inom Svenska kyrkan råd i de enskilda frågor som styrelsen eller andra kapitalförvaltare hänskjuter till rådet

- ge synpunkter på nuvarande placeringspolicies för kapitalförvaltning inom kyrkan

- verka som referensgrupp till projektgrupper med uppdrag inom området kapitalförvaltning med etisk inriktning

- i övrigt ta initiativ till vad helst rådet finner lämpligt i fråga om kapitalförvaltning i Svenska kyrkan.

Samtidigt beslutade Kyrkofondens styrelse att uppdra åt arbetsutskottet att i samråd med Kyrkostyrelsen ta fram förslag om rådets sammansättning.

Utskottet

Utskottet konstaterar att både Kyrkostyrelsen och Kyrkofondens styrelse aktivt arbetar med tillämpningen av kyrkoordningens bestämmelser om medelsförvaltningen. Det är, som Läronämnden konstaterar i sitt yttrande, inte möjligt att skapa ett policydokument som skulle täcka alla tänkbara situationer. Det krävs en bred kompetens och ett kontinuerligt arbete kring dessa frågor. Därför välkomnar utskottet Kyrkofondens styrelses initiativ att tillsammans med Kyrkostyrelsen skapa ett etiskt råd och det av Kyrkostyrelsen beslutade projektet. Det etiska rådet kan fungera som en resurs för alla kapitalförvaltare inom Svenska kyrkan både i det långsiktiga arbetet och vid akuta situationer. Trots att olika delar av Svenska kyrkans kapitalförvaltning på den nationella nivån kan ha behov av olika riktlinjer önskar utskottet att det tas fram även gemensamma övergripande riktlinjer. Utskottet noterar därvid Kyrkostyrelsens intention att tillsammans med Kyrkofondens styrelse finna långsiktigt hållbara kriterier genom det beslutade projektet (KsSkr 2000:1 s. 9).

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att Kyrkomötet avslår motionerna 2000:7 och 2000:27.

Uppsala den 18 maj 2000

På ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Bo Norrgård

              Leena Björstedt

Närvarande: Bo Norrgård, ordförande, Ann-Marie Hallin, Reidar Gustafsson, Inga-Lisa Eklundh, Ulla Samuelsson, Joel Magnfält, Berit Möllebäck, Göran Lundquist, Boris Olson, Barbro Pettersson, Bengt Berg, Anders Reinholdsson, Sten-Åke Engdahl, Bengt Peterson och Marjut Fagerlund.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.

Läronämndens yttrande
2000:12
om etiska riktlinjer för aktieplaceringar

Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2000:7 om policy för etiska placeringar m.m. och KMot 2000:27 om etiska riktlinjer för aktieinnehav.

Läronämnden understryker att allt ägande och förvaltande har läroimplikationer, därför också valet av aktieinnehav. Kyrkan lever i världen med dess dilemman och etiska tvetydigheter. En policy för aktieplacering behövs, men ägarförhållanden och dylikt är ofta så komplicerade att ett policydokument blir otillräckligt och måste kompletteras med tillgång till bred kompetens, som kan bistå Svenska kyrkans aktieplacerare med kontinuerlig rådgivning.

Uppsala den 9 maj 2000

På läronämndens vägnar

KG HAMMAR

                      Carl Axel Aurelius

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius*, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp