Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2000:1
Äganderättsöverföring av biskopsgårdar

Kyrkomötet

EE 2000:1

Till utskottet har för beredning hänvisats Kyrkostyrelsens skrivelse 2000:7 Äganderättsöverföring av biskopsgårdar. Till utskottet har vidare överlämnats motion 72 av Carl Gustaf von Ehrenheim.

I samband med behandlingen av ärendet har utskottet haft tillfälle att ställa frågor till ordföranden i Kyrkofondens styrelse Bertil Persson, förutvarande vice ordföranden i Kyrkofondens styrelse Carl Gustaf von Ehrenheim, generalsekreteraren Leni Björklund samt rättschefen Lars Friedner.

Skrivelsen

I skrivelsen föreslår Kyrkostyrelsen Kyrkomötet besluta

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för att de sju biskopsgårdar som ägs av Svenska kyrkan, undantaget ärkebiskopsgården, skall överlåtas vederlagsfritt till respektive stift,

att överlåtelsen av fastigheterna skall vara förenad med villkoret att vid en eventuell vidareförsäljning av fastigheterna fordras medgivande från Svenska kyrkan, och

att ersättning skall utgå till Linköpings stift och Växjö stift med belopp, som motsvarar den köpeskilling stiften erlade för respektive biskopsgård, under förutsättning att de förbinder sig att vid en framtida försäljning tillämpa samma villkor.

Motionen

I motion 2000:72 hemställer Carl Gustaf von Ehrenheim

1. att Kyrkomötet beslutar avslå Kyrkostyrelsens förslag i KsSkr 2000:7, och

2. att om mitt förstahandsyrkande ej vinner bifall, Kyrkomötet måtte besluta om ersättning till de stift som 1999 erhållit hyresersättning för respektive biskops bostad, med ett belopp svarande mot den kapitaliserade hyran.

Motionären anför bl.a.:

I Kyrkostyrelsens uppdrag ingick att undersöka de ekonomiska konsekvenserna av en äganderättsöverföring. Detta synes ej ha skett. Det förefaller dessutom som om man ej varit medveten om regleringen av biskoparnas hyreskostnader i årets budget.

Biskopgårdarna i Skara, Strängnäs, Västerås, Göteborgs, Karlstads och Härnösands stift ägs således av trossamfundet Svenska kyrkan. Det synes lämpligt att dessa stift kan förfoga över biskopsgårdarna som ägare. Stiften bör därför erbjudas att övertaga fastigheterna, men en överlåtelse kan inte ske vederlagsfritt.

Det skulle te sig orättvist gentemot övriga stift om trossamfundet utan vederlag skulle skänka dessa fastigheter till berörda stift. Om principen om lika behandling är viktig i församlingen, borde den även vara viktig i vad gäller Kyrkostyrelsens förvaltning.

Dessutom har trossamfundet ett ansvar gentemot hela Svenska kyrkan att förvalta sin egendom på bästa sätt.

Yttrande

Budgetutskottet (B 2000:4y) har yttrat sig med anledning av skrivelsen. Yttrandet bifogas betänkandet.

Bakgrund

Svenska kyrkan äger ärkebiskopsgården, biskopsgårdarna i Skara, Strängnäs, Västerås, Göteborgs, Karlstads och Härnösands stift jämlikt bestämmelserna i 9 § första stycket punkten 6 lagen (1998:1592) om införande av lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan (införandelagen).

De av trossamfundet ägda biskopsgårdarna skall enligt 46 kap. 14 § kyrkoordningen skötas av de stift där de är belägna. Stiften skall därmed ansvara för uppvärmning och underhåll av fastigheterna, yttre fastighetsskötsel etc. Den nationella nivån skall ersätta stiften för det arbete de utför på fastigheterna och stiften fakturera Svenska kyrkan för uppkomna kostnader.

I enlighet med 34 kap. 4 § kyrkoordningen är biskoparna från och med den 1 januari 2000 anställda av respektive stift. I egenskap av arbetsgivare har stiften att ansvara för kostnaderna för biskoparnas tjänstebostäder. Stiften skall därmed betala hyra till Svenska kyrkan för att biskoparna får nyttja fastigheterna till tjänstebostäder och representationslokaler.

Stiftssamfälligheten i Linköpings stift köpte biskopsgården för 3,5 mkr med tillträde den 31 december 1999 och stiftssamfälligheten i Växjö stift köpte under sommaren 1999 biskopsgården med tillhörande flyglar för 4 mkr.

Utskottet

Utskottet instämmer i Kyrkostyrelsens bedömning att nuvarande förhållande [ägande på nationell nivå] kommer att medföra onödigt mycket arbete mellan den nationella nivån och stiften. Den nationella nivån skall ersätta stiften för den praktiska skötseln, samtidigt som stiften skall betala hyra till trossamfundet för att de av stiften anställda biskoparna har tjänstebostäder och representationslokaler i fastigheterna. Det framstår därför som rimligt att stiften kan förfoga över fastigheterna som ägare. Ärkebiskopsgården bör dock undantas och förbli i Svenska kyrkans ägo, då den får anses vara en angelägenhet för hela Svenska kyrkan och då den nationella nivån ansvarar för ärkebiskopens lönekostnader.

Kammarkollegiet föreslog i betänkandet Staten och trossamfunden, Den kyrkliga egendomen (SOU 1997:47) att äganderätten till de biskopsgårdar, som inte samtidigt var av annat egendomsslag (domkyrkas fastighet eller kyrkofondsfastighet), efter relationsändringen uttryckligen skulle tillkomma det stift i vilket biskopsgården ligger. Regeringen konstaterade, i proposition 1997/98:116, Staten och trossamfunden, att det var oklart hur dessa undantagsbestämmelser skulle tolkas och att det endast kunde bli fråga om någon enstaka biskopsgård som skulle överlämnas till ett stift. Med anledning härav fann regeringen att fastigheterna skulle föras över till Svenska kyrkan. Bakgrunden till att regeringen frångick utredningens förslag torde ha varit att det var oklart vad förslaget i sin helhet innebar och att endast några enstaka fastigheter skulle överlämnas enligt huvudförslaget.

Med anledning av Kammarkollegiets förslag, fastigheternas tidigare oklara ägarförhållanden samt den historiska anknytning som dessa fastigheter har till stiften anser Kyrkostyrelsen att det synes rimligt att fastigheterna överlåtes vederlagsfritt till respektive stift. Utskottet delar Kyrkostyrelsens uppfattning. Utskottet anser också att det vid en samlad bedömning är angeläget att överföringen av de aktuella biskopsgårdarna inte onödigtvis fördröjs.

Budgetutskottet har i sitt yttrande 2000:4y uttalat att det måste klargöras vilka konsekvenser äganderättsöverföringen medför för budget och balansräkning från år 2001 och framåt. Ekonomi- och egendomsutskottet förutsätter, att Kyrkostyrelsen bl.a. genom nästa års skrivelse med redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av kyrkomötets ärenden och/eller kommande skrivelse om Mål- och rambudget för Svenska kyrkan på nationell nivå, redovisar ekonomiska konsekvenser av de villkorade äganderättsöverföringarna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att Kyrkomötet, med avslag på motion 2000:72, bifaller Kyrkostyrelsens förslag KsSkr 2000:7.

Uppsala den 19 maj 2000

På ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Bo Norrgård

              Per Westberg

Närvarande: Bo Norrgård, ordförande, Ann-Marie Hallin, Reidar Gustafsson, Inga-Lisa Eklundh, Ulla Samuelsson, Joel Magnfält, Berit Möllebäck, Gösta Äng, Boris Olson, Barbro Pettersson, Bengt Berg, Christer Mohlin, Sten-Åke Engdahl, Dan Johansson och Marjut Fagerlund.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.

Reservation

av Boris Olson, Barbro Pettersson och Bengt Berg som anser att utskottet bort hemställa att Kyrkomötet återremitterar förslaget i KsSkr 2000:7 om äganderättsöverföring av biskopsgårdar till Kyrkostyrelsen för vidare beredning.

Budgetutskottets yttrande
2000:4y
Yttrande över KsSkr 2000:7 om äganderättsöverföring av biskopsgårdar

Till ekonomi- och egendomsutskottet

Budgetutskottet har av ekonomi- och egendomsutskottet beretts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2000:7 om äganderättsöverföring av biskopsgårdar.

Enligt frågeställaren föreslås Kyrkomötet

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för att de sju biskopsgårdar som ägs av Svenska kyrkan, undantaget ärkebiskopsgården, skall överlåtas vederlagsfritt till respektive stift,

att överlåtelsen av fastigheterna skall vara förenad med villkoret att vid en eventuell vidareförsäljning av fastigheterna fordras medgivande från Svenska kyrkan, och

att ersättning skall utgå till Linköpings stift och Växjö stift med belopp, som motsvarar den köpeskilling stiften erlade för respektive biskopsgård, under förutsättning att de förbinder sig att vid en framtida försäljning tillämpa samma villkor.

Budgetutskottet har noterat att Kyrkostyrelsens i budgetskrivelsen till Kyrkomötet (KsSkr 2000:1) fäst uppmärksamhet vid de ekonomiska konsekvenserna som följer av förslaget vilket anges på sid. 59:

Kyrkostyrelsen har i särskild skrivelse till Kyrkomötet föreslagit att de biskopsgårdar som Svenska kyrkan äger utan ersättning skall med äganderätt överlämnas till respektive stift. Därutöver skall – för de stift som nyligen inköpt sina biskopsgårdar – återbetalning ske av köpeskillingen. Dessa åtgärder kommer att påverka resultatet under år 2000 med ca 50 miljoner kronor.

Budgetutskottet anser att det måste klargöras vilka konsekvenser äganderättsöverföringen medför för budget och balansräkning från år 2001 och framåt.

Uppsala den 18 maj 2000

På utskottets vägnar

Suzanne Fredborg

              Dag Hedin

Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Lars Starkerud, Ann-Marie Nilsson, Håkan Engström, Christina Mårtensson, Ingemar Öberg, Sten Johansson, Lennart Dahlin, Görel Bohlin, Bengt Olof Dike, Peter Hemminger, Joakim Svensson, Yngve Kalin, Ann Berg, Birger Palo.

Biskop Rune Backlund har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp