Budgetutskottets betänkande
2000:5
Ansgarsliden
|
Kyrkomötet
B 2000:5
|
Inledning
I detta betänkande behandlar budgetutskottet motionen KMot 2000:73 av Bengt Olof Dike om att avveckla anslagsmottagaren Ansgarsliden. Utskottet har berett kyrkolivsutskottet tillfälle att yttra sig, eftersom den skrivelse som föranledde motionen behandlas hos dem (KsSkr 2000:8 Svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna).
Motionen
I motionen anförs att verksamheten vid Ansgarsliden fortsättningsvis inte skall bedrivas i Svenska kyrkans regi. Motionären menar att verksamheten sammantaget har inneburit stora kostnader för Svenska kyrkan som inte är ekonomiskt försvarbara. Motionären anför att det heller inte finns några verksamhetsmässiga skäl att Svenska kyrkan skall driva denna verksamhet vidare, eftersom den utbildning som nu bedrivs kan förläggas till andra kyrkliga kursgårdar och folkhögskolor. I sin argumentation återkommer motionären till det, i hans tycke, felaktiga verkställandet av det engångsbelopp på 35 miljoner kronor som ombudsmötet beslutade att begära ur Kyrkofonden 1998 (OEo 1998:502). Mot denna bakgrund hemställer motionären
att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att avveckla SKUAB samt tillika avveckla kyrkans engagemang i SKUC.1
Yttrande
Till utskottet har yttrande över motion KMot 2000:73 inkommit från kyrkolivsutskottet (Kl 2000:3y, se bilaga).
Kyrkolivsutskottet anför följande: Vad som begärdes av 1997 års ombudsmöte ifråga om noggrann ekonomisk uppföljning av utvecklingen vid Svenska kyrkans utbildningscentrum och Svenska kyrkans utbildningsaktiebolag har Kyrkostyrelsen fullföljt genom de åtgärder för sanering som utfördes under 1999. Redovisningar har skett till 1998 och 1999 års ombudsmöten. Utskottet konstaterar att resultatet är positivt och att verksamheten vid Ansgarsliden nu bör få arbetsro att utvecklas vidare utan ifrågasättanden.
Kyrkolivsutskottet instämmer i de resonemang Kyrkostyrelsen för i sin skrivelse (KsSkr 2000:8) med anledning av utredningsresultat om utbildningsbehoven på nationell nivå. Mot bakgrund av denna och tidigare utredningar konstaterar Kyrkostyrelsen i detta sammanhang att Ansgarsliden inte bör ha en monopolställning vad gäller ansvaret för utbildningar på nationell nivå, utan att Ansgarsliden bör utgöra en resurs bland andra. Vidare hänvisar kyrkolivsutskottet i detta sammanhang även till sitt yttrande över årets mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 20012003 (Kl 2000:1y), i vilken man framhåller det pedagogiska utvecklingsarbete som centralt i det pågående och framtida formandet av Ansgarsliden. Man betraktar Ansgarsliden som ett av den nationella nivåns pedagogiska centra med möjligheter till nära samverkan mellan kyrkokansliets och Ansgarslidens personella resurser.
Utskottet
Som framgick av ekonomiutskottets betänkande OEo 1999:501 vid förra årets Kyrkomöte var frågan om Svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna föremål för en grundlig analys och diskussion i ombudsmötet för två år sedan (OEo 1998:502, ombudsmötets protokoll 1998:507). Vid 1998 års kyrkomöte genomförde ekonomiutskottet således en noggrann granskning av Svenska kyrkans ekonomiska och organisatoriska förehavanden vad gäller utbildningscentrum alltsedan SKUC bildades i mitten 1980-talet. Sammanfattningsvis konstaterade ekonomiutskottet att den ekonomiska utvecklingen på SKUC ingav oro.
Utskottet redovisade i detta sammanhang även att styrelsen för SFRV i en skrivelse från 1997 uttalat sin ambition att få verksamheten att gå ihop inom tre år (StSkr 1997:503 s. 1415). Denna treårsperiod hade knappt påbörjats vid 1998 års ombudsmöte, och utskottet ansåg därför att det inte fanns anledning att föregå utgången av denna tidsperiod med ett förtida ställningstagande. Samma argument anfördes vid 1999 års ombudsmöte då i anslutning till Bengt Olof Dikes motion OMot 1999:504.
I enlighet med ombudsmötets beslut 1997 har Kyrkostyrelsen i årets skrivelse KsSkr 2000:8 Svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna m.m. återkommit till kyrkomötet med en redogörelse för utvecklingen vid kurs- och konferensanläggningen Ansgarsliden i Sigtuna. I skrivelsen konstateras att den ekonomiska saneringen vid SKUC och SKUAB nu har fullföljts och ekonomin nu är i balans. Kyrkostyrelsen anser mot denna bakgrund att det varken finns ekonomiska eller verksamhetsmässiga skäl att överväga någon avveckling av verksamheten vid Ansgarsliden. Styrelsen anför att det 1997 års ombudsmöte har begärt har uppfyllts, och verksamheten i Sigtuna nu bör få arbetsro att arbeta vidare utifrån den förbättrade situation som åstadkommits. I detta sammanhang betonar Kyrkostyrelsen att man kommer följa utvecklingen noga.
Mot bakgrund av det av kyrkolivsutskottet och Kyrkostyrelsen anförda anser budgetutskottet att verksamheten vid Ansgarsliden för närvarande infriar de krav som 1997 års ombudsmöte ställde. Utskottet finner därför ingen anledning att bifalla motion KMot 2000:73, varför motionen avslås.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet
att Kyrkomötet avslår motion KMot 2000:73.
Uppsala den 18 maj 2000
På budgetutskottets vägnar
Suzanne Fredborg
Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Lars Starkerud, Ann-Marie Nilsson, Håkan Engström, Christina Mårtensson, Ingemar Öberg, Sten Johansson, Lennart Dahlin, Görel Bohlin, Bengt Olof Dike, Peter Hemminger, Joakim Svensson, Yngve Kalin, Ann Berg och Birger Palo.
Biskop Rune Backlund har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation
Att på basis av några månaders resultatförbättring, helt beroende på att SKUC:s stora skuldbörda lyfts av genom kapitaltillskottet från kyrkofonden, dra slutsatsen att en ekonomiskt långsiktig vändning är ett faktum är både oansvarigt och oförsvarligt. Aktuell information från SKUAB:s styrelseordförande ger också vid handen att Ansgarsliden antingen måste påtagligt öka sin externa beläggning eller kanske lika märkbart höja priserna för det interna (kyrkliga) utnyttjandet för att i framtiden klara sin ekonomi.
Profan kursgårdsarrangör eller debiterare av (andra och andras) kyrkliga taxor? Det blir således de framtida alternativen vid fortsatt drift av Ansgarsliden, där kyrkan redan pumpat in så många miljoner att till och med kursgårdens ivrigaste och mest okritiska försvarare borde hesitera inför fortsatt engagemang och där utbyggnaden (Västergården) för närmare 40 miljoner kronor för några år sedan var en gigantisk felinvestering. Att den också gjordes omedelbart efter det att en officiell kyrklig utredning (SKU 1995:10) lagts fram och som föreslog en avveckling av verksamheten vid den aktuella kursgården bör särskilt noteras. Det är synnerligen anmärkningsvärt att denna utredning uppenbarligen fallit i officiell kyrklig glömska och att en arbetsgrupp för att analysera den nationella nivåns utbildningsbehov tillsatts av dåvarande SFRV-styrelsen i januari 1999. Dess inventering och resultat, redovisat som bilaga i skrivelse nr 8 till årets kyrkomöte (KsSkr 2000:8) kan naturligtvis inte ligga till grund för långtgående slutsatser kring behovet av Ansgarsliden som utbildningsanstalt, särskilt som materialet också ger vid handen att efterfrågan på det som skulle bevisas är synnerligen måttlig.
För att undvika kapitaltillskott och subventioner till en kursgård, som redan fått ett tresiffrigt subventionsbelopp för att kunna bedriva verksamhet och där kyrkofonden har pungslagits på hela 35 miljoner för att rädda gården, yrkas bifall till motion KMot 2000:73. Det handlar ytterst här om ansvarsfull förvaltning av successivt krympande kyrkliga medel.
Bengt Olof Dike
Kyrkolivsutskottets yttrande
2000:3y
Yttrande om att avveckla anslagsmottagaren Ansgarsliden (KMot 2000:73)
Till budgetutskottet
Till Kyrkolivsutskottet har överlämnats KMot 2000:73 om att avveckla anslagsmottagaren Ansgarsliden .
I den utredning om utbildningsbehoven på nationell nivå i Svenska kyrkan som bifogas Kyrkostyrelsens skrivelse finner utskottet värdefulla resonemang i Kyrkostyrelsens överväganden. Man konstaterar mot bakgrund av denna och tidigare utredningar, att Ansgarsliden inte bör ha en monopolställning vad gäller ansvaret för utbildningar på nationell nivå utan bör utgöra en resurs bland andra.
Utskottet har i sitt yttrande över Mål och Rambudgeten för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2001-2003, framhållit det pedagogiska utvecklingsarbetet som centralt i det pågående och framtida formandet av Ansgarsliden som ett av den nationella nivåns pedagogiska centra med möjligheter till nära samverkan mellan kyrkokansliets och Ansgarslidens personella resurser.
Utskottet konstaterar att när Svenska kyrkans högsta beslutande organ har fattat beslut om att driva en kurs- och konferensanläggning inkluderande en folkhögskola kräver ett sådant beslut långsiktighet i uthållighet och resurser.
Uppsala den 18 maj 2000
På kyrkolivsutskottets vägnar
Gerd Gullberg-Johnson
Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Irene Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Per-Åke Axelsson, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Björn-Eric Carlsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Anna Lundblad Mårtensson, Kerstin Zetterberg.
Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.
1 SKUC = Stiftelsen Svenska kyrkans utbildningscentrum, SKUAB = Svenska Kyrkans Utbildnings AB.