11 EFS-rådet11.1 HuvuduppgiftAtt på uppdrag av och i enlighet med avsiktsförklaring och gällande avtal med SFRV administrera och verkställa beslut avseende Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens, EFS, utlandsverksamhet. Mission är att överskrida gränser med budskapet om Jesus Kristus, och på så sätt främja Kristi rikes tillväxt. EFS är en del av Guds mission och har del i Guds uppdrag till hela den världsvida kyrkan att gå ut med hela evangeliet till hela människan i hela världen. EFS mission är därmed insatt i en världsvid gemenskap av kristna människor som tillsammans bär ett och samma uppdrag, att gestalta Guds evangelium i världen. EFS ser denna uppgift i ett nationellt liksom internationellt perspektiv. Huvudinriktningen för EFS utlandsverksamhet är fastlagd i Riktlinjer för EFS. De målsättningar som där uttalas genomförs från och med 1997 i en ny gemensam administration av Svenska kyrkans avdelning för internationell mission och diakoni samt ekumenik. EFS utlandsverksamhet är inriktad på fyra prioriterade områden: - församlingsutveckling, evangelisation och teologisk utbildning - hälso- och sjukvård - ledarutbildning och ledarskapsutveckling - landsbygdsutveckling och katastrofinsatser 11.2 Särskilda mål- Att tillsammans med partner stärka identiteten som kyrka respektive mission. - Att tillsammans med partner prioritera insatser som främjar enhet och samhörighet. - Att tillsammans med partner ömsesidigt stimulera och inspirera till förnyelse av verksamhetsformer. - Att medverka till ökat lokalt självstyre och ökad självfinansiering med demokratiskt förankrad budgetprocess. - Att särskilt uppmärksamma och stödja grupper som av ekonomiska eller politiska skäl marginaliseras (folkgrupper, kvinnor, barn, handikappade o.s.v.). - Att göra det möjligt för människor att själva förändra sina levnadsvillkor och därigenom påverka sin utveckling. 11.3 Beskrivning av vissa aktiviteter EFS lägger stor vikt vid personalinsatser i missionsarbetet. Kallelsen till tjänst är Guds uppdrag till den enskilde och församlingen. Detta är både ett historiskt arv och missionsstrategisk medvetenhet. Denna strategi förutsätter dels en noggrann rekrytering och förberedelse och dels en nära relation till samverkande organ. Missionärsrollen är hela tiden stadd i förändring och måste ifrågasättas för att medverka till att lokal arbetskraft och kompetens utbildas och övertar ansvar och befogenheter.
Det svenska samhället har kraftigt förändrats under de senaste fyrtio åren. Dessa förändringar påverkar kristna samfund och missioner när det gäller medlemstal, tid för engagemang och lekmannainsatser samt ekonomiskt stöd. EFS har under lång tid haft ett starkt ekonomiskt stöd och EFS-medlemmen har känt närheten till missionens arbete i utlandet. Missionärers och utländska gästers besök och brev har på ett konkret sätt fört in världsmissionen i många hem. Missionssparbössan med personlig förbön och omsorg har gått hand i hand med engagemanget i EFS-föreningen.
Arbetet med ökad ömsesidig respekt och förtroende mellan parter måste ständigt hållas vid liv. Relationer bygger på gjorda erfarenheter och tillit som därvid förvärvats. Att samverka med kyrkor i Afrika och Asien är att långsamt närma sig varandra i en process där inga givna svar finns, men med en gudstillit att i mötet mellan kristna från olika kulturer, olika sociala, ekonomiska och politiska förhållanden finna kraft till förståelse och samsyn. 11.4 Ekonomiska ramar
|