Incitamentsprogram och människosyn

Motion 2009:87
av Bo Hanson

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda om Svenska kyrkans placeringspolicy bör innehålla anvisningar om vilka typer av incitamentsprogram kyrkan som ägare bör söka främja och vilka som bör undvikas.

Motivering

Sedan den senaste finanskrisen blev manifest har omfattningen av de incitamentsprogram varit föremål för diskussion, vilka stora börsbolag, inte minst banken, använder. Omfattningen av de ersättningar som betalas har ifrågasatts liksom om de prestationsmått är lämpliga, vilka används för att ange när bonusar utfaller. Vidare borde diskuteras, vilken människosyn som finns förutsatt vid utformningen av dessa incitamentsprogram. Vanligen förutsätts i dessa program att människors drivkrafter framförallt är av ekonomisk natur – åtminstone förutsätts att de drivkrafter som en bolagsstyrelse kan använda sig av för att motivera sina anställda, är av ekonomisk natur.

Bolagsstyrelser som laborerar med renodlat ekonomiska styrmedel uttrycker därmed en människosyn, som är snävt ekonomisk och egentligen borde uppfattas som kränkande för de anställda som blir föremål för dessa incitamentsprogram genom att förutsätta att de anställdas enda påverkbara motivation är ekonomisk.

Svenska kyrkan bör verka för att bolag och organisationer uppmuntrar sina ledningar och övriga anställda att utveckla fler sidor av sina personligheter än ekonomisk vinningslystnad.

Göteborg den 20 juli 2009


Bo Hanson (ÖKA)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:16
Mot 2009:87

Betänkanden
EE 2009:01

Debattinlägg
§ 131

Beslut av ärende
§ 160

Behandling av ärende
§ 131