Bevakning av våra aktier på bolagsstämmor

Motion 2009:16
av Ylva Wahlström

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att se till att det införs bolagsbevakare på de bolag Svenska kyrkan har egna aktier i.

2.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att verkställa detta så snart som möjligt och åter­rapportera till Kyrkomötet om nuläget vid Kyrkomötet år 2010.

3.  Kyrkomötet beslutar att rekommendera Kyrkostyrelsen att ge detta nya uppdrag till några förtroendevalda/nyanställda.

Motivering

Svenska kyrkan har stora tillgångar, bland annat i olika typer av värdepapper som aktier och fonder. Dessa tillgångar ska förvaltas på bästa möjlig sätt. Samtidigt är det viktigt för kyrkan att visa allmänhet och medlemmar att man sköter sina tillgångar på bästa möjliga sätt. I Sverige har vi till skillnad mot många andra länder ett stort intresse för värdepapper. Över en miljon svenskar äger värdepapper och många brukar besöka de många stämmorna som bolagen genomför varje år. På dessa stämmor brukar ett mindre antal enskilda aktieägare göra sig hörda. Föreningen Aktiespararna Sverige är aktiv på nästan alla stämmor och driver ett konsekvent bolagsbevakningsarbete i syfte att ge bästa möjliga information till de som sparar i aktier. Svenska Freds och Svenska Naturskyddsföreningen är andra organisationer som från tid till annan brukar var aktiva på dessa stämmor. På dessa stämmor kommer många gånger hundratals människor, på de största stämmorna kan mer än 1 000 personer vara närvarande.

Svenska kyrkan har etiska riktlinjer för hur aktier och värdepapper ska placeras men Svenska kyrkan är inte aktiva på stämmorna och upplevs inte alls vara närvarande. Detta är något vi skulle vilja ändra på. Vi skulle vilja se ett mer aktivt förvaltande än som nu sker, där ett antal externa bolagsbevakare sköter kyrkans tillgångar i värdepapper.

Det finns miljöaspekter och etiska aspekter att ta hänsyn till när man äger värdepapper.

Vi skulle vilja se att kyrkan arbetar med sina värdepapper på ett mer aktivt sätt. Svenska kyrkan skulle kunna anlita arvoderade förtroendevalda/anställa några bolagsbevakare som är aktiva på de stämmor där Svenska kyrkan har aktier, med start inom Sverige. Det skulle vara bra för kyrkans image och skulle säkerligen uppskattas av de många människor som deltar på stämmorna.

På så sätt skulle Svenska kyrkan både bli en mer ansvarstagande ägare av värdepapperstillgångar samtidigt som man kan driva opinion och bli ännu mera populär hos allmänheten.

En ändring utifrån detta skulle innebära att vi alla kan få mera insyn och på sikt även inflytande via de olika bolagsstämmorna i Sverige på detta sätt. Det skapar dessutom en ny PR- och goodwill-arena. Där vi behöver vässa vår gemensamma etik via denna förvaltnings sätt.

Stockholm den 30 juni 2009


Ylva Wahlström (mp)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:16
Mot 2009:87

Betänkanden
EE 2009:01

Debattinlägg
§ 131

Beslut av ärende
§ 160

Behandling av ärende
§ 131