Själavård

Motion 2009:85
av Britt Louise Agrell

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i kyrkoordningen så att själavård blir en del av Svenska kyrkans huvuduppgift.

Motivering

De s.k. Humanisternas kampanj ”Gud finns nog inte” har på nytt satt fokus på religionens betydelse för människor. Samtidigt som det finns de som hävdar att människan inte behöver någon annan än sig själv, har alltfler insett att de existentiella frågorna och människans behov av att kunna luta sig och sitt liv mot en högre makt som vi kallar Gud har betydelse för hur man lever sitt liv på jorden.

Präster och diakoner utbildas i själavård och prästen har absolut tystnadsplikt, något som är väl känt av alla vare sig man är engagerad i kyrkan eller inte.

Svenska kyrkan behöver lyfta fram sin professionalitet när det gäller att samtala om Gud, livet och döden. Mycket ofta visar det sig att människors problem bottnar i en rotlöshet som beror på svårigheten att hantera existentiella frågor. Där ska Svenska kyrkan finnas, och finns, som en samtalspartner och hjälp till att konkretisera evangeliet och dess betydelse för den enskilda människan.

Vi behöver också påminnas om biktens betydelse.

Själavården är unik för kyrkan och i praktiken redan en del av kyrkans huvuduppgift. Detta bör återspeglas också i kyrkoordningen.

Härnösand den 15 juli 2009


Britt Louise Agrell (FiSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:21
Mot 2009:85
Mot 2009:90

Betänkanden
Kl 2009:03

Debattinlägg
§ 119

Beslut av ärende
§ 148

Behandling av ärende
§ 119

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:16

Läronämndens yttrande
Ln 2009:11y