Fokus på dopet

Motion 2009:80
av Sofija Pedersen Videke

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötetbeslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att finna former för hur Svenska kyrkan på den nationella nivån kan lägga fokus på dopet.

Motivering

I Svenska kyrkan har vi länge fokuserat på olika delar av den kristna tron och hur vi möter människor genom kyrkans olika handlingar. Det har fokuserats på nattvarden och nu senast på kyrkliga handlingar kring samlevnad. Genom teologiska reflektioner och samtal har vi öppnat upp så att fler ska känna sig välkomna. Just nu skulle vi behöva fokusera på dopet, en av vår kyrkas två sakrament. Just nu föds fler barn i Sverige än på länge. Samtidigt växer den generation upp, vars föräldrar ville att de själva skulle välja ett dop. Vi har alltså ett stort underlag för dop.

Bland nyblivna föräldrar hör jag många olika anledningar att döpa, och att låta bli. Några anledningar att låta bli att döpa är att det är ”för stort”. Med det menas inte själva gudstjänsten, utan förväntningarna på eftersitsen, som blir allt större och dyrare. Detta förstärks också av samhället. Föräldratidningarna har varje år en dopbilaga, där man får tips om bl. a. trerättersmiddagar till dopeftersitsen.

För familjer som har mer komplicerade familjeförhållanden kan detta förhindra ett dop, då man tycker att man inte kan leva upp till bilden av den lyckliga familjen som samlas kring dopfunten.

Hur kan vi förmedla det villkorslösa erbjudandet som ligger i dopet, som inte handlar om våra prestationer utan om en Gud som vill möta oss där vi är?

Från nationell nivå kommunicerar Svenska kyrkan ut dopets innebörd och sym­bolik på ett flertal olika sätt. Det sker t.ex. genom webbplatsen www.svenskakyrkan.se  men också genom dopinbjudningar som delas ut i s.k. babybags på svenska sjukhus. Dessa delas ut till nyblivna föräldrar på BB eller liknande. Det är viktigt att denna information är allmän och inbjudande, inte begränsande av bilder och text som utesluter de familjer som inte tycker sig passa in.

Jag föreslår därför att Kyrkmötet uppdrar till Kyrkostyrelsen att på bästa sätt utreda hur Svenska kyrkan på nationell nivå kan fokusera på dopet. Kanske är det lämpligt med ett års fokus på dopet, på samma sätt som vi beslöt om bönen?

Rydebäck den 21 juli 2009


Sofija Pedersen Videke (s)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:03
Mot 2009:80

Betänkanden
Kl 2009:01

Debattinlägg
§ 117

Beslut av ärende
§ 146

Behandling av ärende
§ 117

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:14