Utveckla och stimulera Svenska kyrkans närvaro på internet

Motion 2009:78
av Ann-Sofie Persson och Maria Abrahamson

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att ta fram riktlinjer alternativt policy för att utveckla, stimulera och öka Svenska kyrkans närvaro online.

Motivering

I dagens samhälle söker och förväntar sig människor saklig och bra information, och vill ha svar direkt. Man väntar inte till expeditionstiden dagen efter kl. 10–12 för att få svar. Vi som motionärer frågar oss vem från Svenska kyrkan som svarar på frågor online i dagsläget?

Myndigheter som t.ex. Skatteverket och Försäkringskassan har profilerat sig som 24-timmarsmyndigheter, varför kan inte Svenska kyrkan närvara 24 timmar om dygnet?

På exempelvis hemsidan Bröllopstorget är det några svensk kyrkligt anställda som, på frivillig basis, svarar på frågor blivande brudpar har inför sin kyrkliga vigsel. Det finns ingen kontroll av vem det är som utger sig för att svara i Svenska kyrkans namn. Samtidigt är det tur att någon är där och svarar, för behovet av att få svar på sina frågor är stort, och undrar man något om bröllop är det hit man vänder sig. Var är då Svenska kyrkan i detta sammanhang?

Att ansöka om medlemskap i Svenska kyrkan borde inte vara svårare än att bli medlem i vilken förening som helst, dvs via hemsidan. Den 20 juli var det inte möjligt via Svenska kyrkans hemsida. Det går däremot utmärkt att bli medlem i IFK Göteborg direkt genom www.ifkgoteborg.se.

Ett annat exempel: Du har ingen psalmbok och undrar över vad man kan använda vid bröllop, dop eller begravning, du söker på nätet och hittar nästan ingenting på svenskkyrkliga sidor. Däremot på hemsidorna Dopguiden, Bröllops­torget och Familjeliv. Hur låter då psalmerna? Den som söker finner och tre församlingar erbjuder lyssningsalternativ. Man borde kunna streama psalmer och annan gudstjänstmusik precis som via spotify. I förlängningen kanske man även kan streama gudstjänster via församlingshemsidan.

Varför måste vi skriva under motionen innan vi skickar in den via posten, varför kan vi inte bara ge motionen digital signatur?

 

Virke den 20 juli 2009 och Tjuvkil den 21 juli 2009

Ann-Sofie Persson (c) och Maria Abrahamson (m)


Ann-Sofie Persson och Maria Abrahamson


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:52
Mot 2009:57
Mot 2009:78

Betänkanden
Kl 2009:02

Debattinlägg
§ 118

Beslut av ärende
§ 147

Behandling av ärende
§ 118

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:15