Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att projektera för en interaktiv mötesplats och senast till Kyrkomötet 2011 återkomma med förslag på hur denna ska utformas, organiseras och finansieras.
Motivering
Svenska kyrkan måste stärka sin förmåga att möta unga. Detta skriver Kyrkostyrelsen om i skrivelsen 2009:1 under rubriken ”Verksamhet” (sid. 6-8) i avsnittet ”Intensifierade insatser för barn och unga”. Av de följande avsnitten om ”Strategiskt och praktiskt kommunikationsstöd” respektive ”Administrativ samordning och gemensamma system” framgår också att det är nödvändigt för Svenska kyrkan att den nationella nivån tillhandahåller gemensamma plattformar för elektronisk kommunikation. Jag delar den uppfattningen och menar att här kan göras ännu mer.
Internet har kommit att bli en allt större arena och ett verktyg för kommunikation och information. Det har också blivit ett instrument för att upprätthålla egna personliga nätverk av nya och gamla kontakter. Många unga formar idag sin andliga identitet och värdegrund på internet, där de kan utveckla sin tro i dialog med andra. Idag är IT en helt integrerad del av ungdomars vardag. Att ”nätverka” kommer säkert att bli en viktig faktor även i yrkeslivet och interaktiva mötesplatser kommer att användas folkbildande och lärande. Idag är man hänvisad till kommersiella (reklamfinansierade) alternativ och dessa kan öka eller minska i popularitet och köpas upp och/eller ändra karaktär.
För unga finns också stora risker med kontakter på nätet. Vi läser nästan dagligen om övergrepp, mobbing och oönskade sexkontakter. Här skulle Svenska kyrkan behövas och erbjuda ett alternativ, en trygg och säker plats, precis som kyrkan i samhället i övrigt vill vara, där integritet och värdegrund är viktiga och med förutsättningar att skapa en bättre kommunikation ungdomar emellan. Tanken är att möta ungas förväntningar om en ökande interaktivitet samtidigt som Svenska kyrkan kan stärka sin förmåga att möta unga genom att erbjuda en icke kommersiell interaktiv mötesplats (Community) som är trygg och säker.
En del av det som Svenska kyrkan redan erbjuder på internet kan knytas till mötesplatsen som t.ex. möjligheter att ställa frågor om Gud, Kristus, andliga tankar och funderingar och livsfrågor mm. Man kan nå ut med information. Även framtida satsningar på webbradio skulle kunna knytas dit. En interaktiv plattform kan självklart också utnyttjas för överläggningar och sammanträden. Andra exempel på användning skulle konfirmandundervisning kunna vara där communityn kan nyttjas både i undervisning och för kontakt med och mellan konfirmanderna.
Detta kräver en fast organisation och ett långsiktigt stöd precis som för jourhavande präst eller medmänniska. IT-plattform och organisation måste nationell nivå svara för men projektet behöver naturligtvis förankras i hela Svenska kyrkan och lämpligen fler engageras, t.ex. stiften.
(Community är ett ”svengelskt” uttryck som kan översättas med Nätgemenskap. Den idag mest kända communityn är ”Facebook”. )
Skövde den 22 juli 2009