Svenska kyrkans engagemang om flyktingar utifrån Sveriges asyllagstiftning

Motion 2009:67
av Margareta Sandstedt

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning i syfte att finna metoder för att upprätta och stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige.

Motivering

Sverigedemokraterna vill värna den kristna värdegrunden av omtanke för det uppdrag vi fått av vår Herre att medvetandegöra evangelium, visa barmhärtighet och upprätta människovärdet till mål för Guds rike. Då det gäller det ansvar vi tagit för de flyktingar som söker skydd i vårt land är detta synnerligen aktuellt.

Av omtanke för dessa kritiserar vi den invandringspolitik som förs idag då denna fått destruktiva följder för redan utsatta människor. Sverige har nu hamnat i en situation där vi inte längre förmår skydda de flyktingar vi lovat fristad till, utifrån vår asyllagstiftning. Faktum är att tvångsäktenskap och hedersvåld har gjort tusentals kvinnor till internflyktingar i vårt land enligt sociala myndigheter och kvinnorättsorganisationer. Fem till tio kvinnor dräps genom balkongfall årligen, och enligt kvinnorättsorganisationer är Sverige sämst i Europa i kampen mot tvångsäktenskap. Riksdagen har i åratal dröjt med en effektiv lagstiftning och till följd av detta har svenska myndigheter tvingats lotsa asylanter till grannländer.

Enligt Amnesty har tusen krigsförbrytare fått asyl här och på denna punkt missbrukas de mänskliga rättigheterna på ett allvarligt sätt. Tryggheten för verkliga flyktingar med seriösa skäl försämras när de på gatan riskerar möta sina torterare och sina närståendes bödlar.

Gävle den 20 juli 2009


Margareta Sandstedt (sd)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:61
Mot 2009:67

Betänkanden
Eu 2009:05

Debattinlägg
§ 140

Beslut av ärende
§ 170

Behandling av ärende
§ 140