Sveriges kristna råds folder om kyrkan och migrationsfrågorna

Motion 2009:65
av Margareta Sandstedt

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i Sveriges Kristna Råds folder ”Detta vill vi” Kyrkan och migrationsfrågorna, i syfte att rätta till teologiska felaktigheter man använt som stöd för sin invandringspolitik.

Motivering

Enligt min uppfattning använder Sveriges Kristna Råd i foldern ”Detta vill vi” Kyrkan och migrationsfrågorna Bibeln tendentiöst och felaktigt i syfte att vinna stöd för sin invandringssyn.  I foldern ”Detta vill vi” används lösryckta bibelcitat för att finna stöd för en invandringspolitik som framstår som synnerligen ogenom­tänkt. Detta är att missbruka bibeltexter.

På sidan 6 i foldern ”Detta vill vi” har man dragit ut detta stycke ur sitt sammanhang: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte – Guds rike tillhör sådana som dem” (Mark 10:14).  Det utvalda bibelstället Sveriges Kristna Råd använder sig av handlar inte om migrationsfrågor, utan om barnens rätt till Jesu undervisning då lärjungarna försökte mota i väg dem från Jesu närhet.

Men med denna bibelvers vill man göra gällande att t.ex. även alla unga vuxna män som sänds ut till ett utvalt land, i vårt fall Sverige, ska ha rätt att stanna. Har Sveriges Kristna råd aldrig hört talas om ”ankarbarn” som sänds i förväg, för att sedan släkten ska få komma till Sverige under benämningen ”anhöriga”?

Längre ner på sidan har man klippt ut en annan lösryckt bibelvers ur sitt sammanhang (Mark 3:25) där det står: ”Om en familj är splittrad kan den inte bestå”. I denna vers vill Sveriges Kristna Råd finna stöd för att en ohämmad anhöriginvandring till ett land är biblisk. Detta är också ett exempel på hur man manipulerar bibelverser; denna handlar inte heller inte om migration, utan istället om Jesus själv då han anklagas för att vara besatt av Belsebub. ”Om ett hus har kommit i strid mot sig själv kan det inte bestå” svarar Jesus i det han ifrågasatte hur logiskt det är att Satan driver ut Satan. Jämför denna mening med Sveriges Kristna Råds översättning som även är felciterat.

Sveriges Kristna Råds folder ”Detta vill vi” Kyrkan och migrationsfrågorna, är full av politisk propaganda där man utan skrupler missbrukar bibelverser vilket är detsamma som att vända sig bort från sanningen i Kristus. Det är därför önskvärt att foldern skrivs om och att man tar hjälp av kunniga och kritiska teologer för att finna bärkraftigt stöd för sin sak.

Den 20 juli 2009


Margareta Sandstedt (sd)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:65

Betänkanden
Eu 2009:06

Debattinlägg
§ 143

Beslut av ärende
§ 171

Behandling av ärende
§ 143

Snabbprotokoll
EU_06