Billigare kyrkoval

Motion 2009:63
av Per Lindberg

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att till valet 2013 ta fram förslag på förenklingar i valsystemet så att minst 50 miljoner kronor sparas jämfört med årets kostnader.

Motivering

Förberedelsefasen inför ett kyrkoval och den omfattande administrationen som följer av nuvarande bestämmelser är minst sagt omständliga och förenklingar är möjliga.

Exempelvis borde antalet tryckta pappersblanketter kunna reduceras. Istället för original på papper bör det vara möjligt att elektroniskt, kanske över internet och med hjälp av e-legitimation, få leverera både enskilda kandidaters medgivan­den liksom nomineringsgruppernas anmälan av kandidater till berörda valkretsar. Även beslut om bidrag till valsedelskostnader borde gå att inhämta på ett enklare sätt än nu. Det finns säkert fler exempel på möjliga sådana förenklingar.

Valsedlar trycks i mycket stora upplagor och den absoluta majoriteten av alla dessa kommer aldrig till användning. I utredningsarbetet som föregick kyrka-statreformen finns i SKU 1998:4 (sid. 174) förslag på en enhetlig valsedel för alla val och i det genomarbetade förslag till kyrkoordning för Svenska kyrkan, presenterat i SKU 1998:1 fanns detta med. Här skulle stora kostnader kunna sparas och detta bör därför övervägas igen.

Röstkort trycks och skickas till alla medlemmar till en oerhört stor kostnad. Samtidigt gäller att det vid val i vallokal inte krävs något röstkort bara legitima­tion. Vid förtidsröstning bör med e-legitimation röstkort kunna skrivas ut direkt från Svenska kyrkans hemsida alternativt hjälp med detta erhållas på pastors­expedition.

Detta är några idéer för att sänka kostnaderna och det kan säkert finnas fler möjligheter till förenklingar och förbättringar med sänkta kostnader som följd.

Skövde den 22 juli 2009


Per Lindberg (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:10
Mot 2009:63

Betänkanden
O 2009:02

Debattinlägg
§ 069

Beslut av ärende
§ 097

Behandling av ärende
§ 069

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2009:7