Antagningsbedömningen till präst- och diakonkandidater

Motion 2009:17
av Ylva Wahlström

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till ändringar i kyrkoordningen så att

1.  antalet kandidater som antas vid varje antagningskonferens begränsas.

2.  ett nytt antagningsförfarande efter två år möjliggörs.

3.  vid dessa konferenser bara ett ja eller nej kan ges.

Motivering

Det är viktigt att vi blir tydliga i våra antagningsprocesser, ingen mår bra av en segdragen process under sina akademiska studier. Efter en antagningskonferens behöver man få ett tydligt svar som andra antagningsförfaranden har. Och om bedömarna är tveksam till en kandidat, ska han eller hon ha rätt att pröva en ny gång, kanske en tredje.

Med ett fast antal i antagningen får man vid varje år ut de personer som passar bäst för uppdraget just detta år. Ett andra år mår någon individ kanske bättre och blir då en självklar kandidat, trots att konkurrensen är minst lika stor.

Dessutom har vi en stor fördel med att aktivt kunna reglera antal kandidater som vi antar till kyrkliga tjänster. Vi kanske behöver ta ner antal tjänster i en omfattande utsträckning än vad vi i dag anar.

Vidare behöver vi se till att vi inte diskriminerar människor med funktions­nedsättningar och då är tydlighet viktigt. Men vi borde vara beredda att diskutera anpassningar på ett proffsigt och modernt sätt.

Även om det i nuläget regleras utifrån varje stift så bör detta regleras centralt, speciellt då våra kandidater går på samma skolor över stiftsgränserna.

Stockholm den 30 juni 2009


Ylva Wahlström (mp)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:17

Betänkanden
TU 2009:03

Debattinlägg
§ 078

Beslut av ärende
§ 106

Behandling av ärende
§ 078