§ 078 Antagningsbedömningen till präst- och diakonkandidater

Anförande § 078

§ 78 Antagningsbedömningen till präst- och diakonkandidater

SVEN-E KRAGH:

Ordförande, kyrkomötesvänner! Det som Ylva Wahlström tar fram här är en viktig fråga. Den berör enskilda människor och det är viktigt att det finns både tydlighet och en trygghet för dem som på olika sätt vill söka tjänst i vår kyrka. Det är viktigt att det sker på ett professionellt och likvärdigt sätt när de möter kyrkans representanter, i det här fallet biskopar, och antagningsförfarande i övrigt.

Vi förde i utskottet en både viktig och lång diskussion i ärendet. Utskottet är överens om att det inte finns någon anledning att ytterligare tynga kyrkoord­ningen med bestämmelser inom det här området. Det är också viktigt att vi sänder signalerna till Biskopsmötet, till antagningsförfarandet i stiften att det bör finnas en samsyn. Man bör genom samråd få till den här samsynen. Det är viktigt att vi också kan konstatera att Biskopsmötet har en gemensam, grundläggande och beprövad praxis i de här ärendena, och det är viktigt att den är så pass genomlyst och förståelig för dem som är både indragna i det och ska behandla det på olika sätt.

Med den bakgrunden och med det samtalet så vill vi yrka avslag på motion 2009:17 och jag yrkar bifall till utskottets hemställan.

YLVA WAHLSTRÖM:

Jag vill tacka utskottet för denna diskussion och vidare fundering och att man tar med sig det på bästa sätt, att vi jobbar vidare och får så bra antagningsförfarande som möjligt för kyrkan.



Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:17

Betänkanden
TU 2009:03

Debattinlägg
§ 078

Beslut av ärende
§ 106

Behandling av ärende
§ 078