Värdesäkring av stiftsbidrag

Motion 2009:07
av Karl-Gunnar Svensson

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att lägga fram förslag till ändring av hantering av stiftsbidrag så att det i kommande budgetar för nationell nivå årligen ges möjlighet till indexering/värdesäkring av den bidragsgivning som sker till stiften.

Motivering

Stiftsbidragen är en viktig del av stiftens intäkter för främjande verksamhet. Bidraget möjliggör bidragsgivning till församlingar/samfälligheter, såsom kyrko­byggnadsbidrag och andra bidrag, men är också en del av finansieringen av stiftens egen främjande verksamhet. Stiftsbidragens andel av de totala intäkterna för ett stift är betydande, för t.ex. Göteborgs stift utgör stiftsbidraget 37 procent av de totala intäkterna.

Stiftsbidragen är idag inte indexreglerade eller värdesäkrade i nationella nivåns budget. Det innebär att bidragen till stiften år från år är på ungefär samma nominella nivå, med vissa mindre variationer beroende på olika parametrar i fördelningsmodellen. Värdet av stiftsbidraget urholkas därmed successivt med hänsyn till kostnadsutvecklingen/inflationen.

I nationella nivåns budget bör skapas förutsättningar för en värdesäkring av bidragen till stiften.

Träslövsläge den 8 juni 2009


Karl-Gunnar Svensson (kr)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:07
Mot 2009:82

Betänkanden
EE 2009:03

Debattinlägg
§ 133

Beslut av ärende
§ 162

Behandling av ärende
§ 133