Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

Recit

Kyrkomötet
Organisationsutskottets betänkande 2008:9
 
 
Valfrågor
 

Sammanfattning

Med anledning av motion 2008:72 föreslår utskottet att uppdra till Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordningen så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen. Utskottet föreslår avslag på tre motioner om inskränkt valbarhet till kyrkomötet (motion 2008:74), hantering av valsedlar (motion 2008:75) samt indirekta val (2008:76). Utskottet hänvisar i dessa delar till de överväganden och ställningstaganden som beslutades vid 2007 års kyrkomöte. Till betänkandet finns en reservation och en särskild mening.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionernas förslag 3

Yttrande från andra utskott 4

Bakgrund 4

Utskottets överväganden 6

Bilaga 1, Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:3y 8

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2008:72 uppdra till Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordningen så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:72.

3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:74.

4. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:75.

5. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:76.

Motionernas förslag

Mot 2008:72 av Birgitta Josefson Hultgren och Gudrun Carlsson

1. Kyrkomötet beslutar att i 38 kap. kyrkoordningen införa en ny 15a § med följande lydelse:

Inskränkt valbarhet vid val till stiftsfullmäktige

15a § Vid val till stiftsfullmäktige är valbarheten inskränkt till valkretsen.

2. Kyrkomötet beslutar att 33 kap. 10 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:

Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör också uppdraget genast.

Om valbarheten upphör enbart därför att en förtroendevald flyttar gäller följande:

1. En ledamot eller ersättare i Kyrkomötet får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden.

2. En ledamot eller ersättare i stiftsfullfullmäktige får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i ett annat stift.

3. En ledamot eller ersättare i ett kyrkoråd får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i en annan församling.

Mot 2008:74 av av Terence Hongslo m.fl.

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i kyrkoordningen för att ta bort den inskränkta valbarhet som Kyrkomötet beslutade om 2007 och som innebär att man måste vara bosatt i det stift som man har blivit invald från.

Mot 2008:75 av Terence Hongslo m.fl.

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att möjliggöra att kyrkomötesvalsedlarna skickas direkt till alla valnämnderna och att nomineringsgrupperna får beställa vad den egna gruppen behöver för valarbetet.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att möjliggöra att valsedlarna till stiftsfullmäktigevalet skickas direkt till alla valnämnderna i stiften och att nomineringsgrupperna får beställa vad den egna gruppen behöver för valarbetet

3. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att se var denna budgetpost läggs inom valbudgeten som helhet.

Mot 2008:76 av Birgitta Josefson Hultgren m.fl.

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2009 utarbeta ett förslag till ändring av nu gällande regler för kyrkliga val till ett som bygger på indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte.

Yttrande från andra utskott

Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över motion 2008:72, Kr 2008:3y, bilaga 1.

Bakgrund

Inskränkt valbarhet

Enligt 38 kap. 12 § i kyrkoordningen får samfällda kyrkofullmäktige, sedan församlingarna i samfälligheten har fått tillfälle att yttra sig, besluta att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen. Beslut om att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen har fattats i relativt få samfälligheter (8,4 procent av samfälligheterna vid 2001 års val resp. 3,8 procent vid 2005 års val). I praktiken torde i betydligt flera fall samtliga kandidater ha varit hämtade från den valkrets där de kandiderar.

Vid val till stiftsfullmäktige gäller inte inskränkt valbarhet och det finns heller ingen möjlighet att besluta om inskränkt valbarhet så som kan ske för samfällda kyrkofullmäktige.

Enligt 38 kap. 19a § i kyrkoordningen gäller att vid val till Kyrkomötet är valbarheten inskränkt till valkretsen. Denna bestämmelse infördes vid Kyrkomötet 2007. Organisationsutskottet (O 2007:5) uttalade:

Utskottet föreslår i likhet med motion 2007:90 att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen vid val till Kyrkomötet. Den som mister valbarheten på grund av flyttning till annat stift skall dock behålla sitt uppdrag som ledamot eller ersättare i Kyrkomötet under resterande del av mandatperioden.

Utskottet menar att en inskränkt valbarhet som innebär att endast den som är folkbokförd inom ett stift kan väljas till Kyrkomötet är ett sätt att stärka och hålla samman sambandet mellan stift och nationell nivå. Utskottet ser det som angeläget att det så långt möjligt görs tydligt att när Kyrkomötet sammanträder samlas förtroendevalda från de olika stiften för att fatta beslut gemensamt. Utskottet föreslår därför att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen vid val till Kyrkomötet. Samtidigt menar utskottet att det ska vara möjligt att vara kvar som ledamot under mandatperioden även om man flyttar från det stift för vilket man är vald då valbarhet till Kyrkomötet är avhängig att man är kyrkotillhörig.

Hanteringen av valsedlar

Kyrkomötet behandlade 2007 en motion med förslag att valsedlarna för val till Kyrkomötet och stiftsfullmäktige skulle gå direkt till valnämnderna och att nomineringsgrupperna skulle få beställa just vad den egna gruppen behövde för valarbetet.

Organisationsutskottet (O 2007:5) föreslog avslag på motionen med hänvisning till stora praktiska och ekonomiska konsekvenser som inte uppväger fördelarna. Kyrkomötet beslutade enligt utskottets förslag.

Indirekta och direkta val

En av de mest omdiskuterade frågorna vid utarbetandet av kyrkoordningen gällde i vilken utsträckning olika beslutande organ skulle väljas genom direkta eller indirekta val. Denna fråga har också varit mycket debatterad alltsedan dess.

Demokratiutredningens konstaterade i sitt betänkande Välja med förtroende (Svenska kyrkans utredningar 2006:2) s. 125, att man i argumentationen för och mot direkta och indirekta val kan se två huvudlinjer. Den ena utgår från att i en demokratiskt uppbyggd organisation bör de enskilda medlemmarna ha ett direkt inflytande över vilka personer som ges förtroendet att representera dem och fatta beslut. Detta beskrev utredningen som ett huvudargument för direkta val. Den andra argumentationslinjen, menade man, utgår från vilka uppgifter, vilken ställning och inte minst vilka relationer de olika nivåerna har. Argumenten för indirekta val hämtas enligt Demokratiutredningen från denna argumentationslinje och kan sägas framhålla församlingen som en grund för övriga (organisatoriska) nivåer. De långvariga, återkommande och omfattande diskussionerna visar, anförde utredningen, att båda typerna av argument har skäl för sig.

Kyrkomötet avslog 2007 två motioner om införande av indirekta val på olika nivåer i Svenska kyrkan. Organisationsutskottet (O 2007:5) anförde:

I motion 2007:90 föreslås bland annat indirekta val till kyrkofullmäktige i samfällighet. Motionärerna motiverar detta bland annat med att samfälligheten är en samverkansform mellan de församlingar som bildar den. Motionärerna menar även att valbarheten till samfällighetens kyrkofullmäktige ska vara inskränkt till valkretsen.

Utskottet föreslår att motionen i dessa delar avslås mot bakgrund av de genomgripande strukturella förändringar som kan bli följden av den utredning som utskottet föreslår i betänkandet O 2007:7. Det är vidare viktigt att övergripande förändringar i Svenska kyrkans demokratiska struktur och valsystem beslutas med långsiktiga perspektiv. Mot samma bakgrund bör även motion 2007:89 om indirekta val till Kyrkomötet avslås.

Kyrkostyrelsen fastställde den 21 maj 2008 direktiv för en utredning om strukturfrågor. I direktiven anges att det övergripande syftet för utredningsarbetet är att skapa bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för församlingarna att fullgöra sin grundläggande uppgift. En fungerande lokal gemenskap ska förenas med en rationell förvaltning. När det gäller utredningens tidplan uttalade Kyrkostyrelsen:

Större förändringar som berör den lokala nivån i dess helhet torde behöva träda i kraft i samband med en ny mandatperiod. Sker det ändringar i valsystemet behöver sådana beslutas i god tid innan de ska tillämpas. Bortser man från det val som äger rum redan nästa år hålls nästa kyrkoval 2013 och den nya mandatperioden börjar 1 januari 2014. Utredningsarbetet behöver bedrivas så att frågorna om den lokala strukturen efter remissbehandling kan beslutas av 2012 års kyrkomöte. Utredningen ska vara klar den 1 april 2011.

Utskottets överväganden

Inskränkt valbarhet vid val till stiftsfullmäktige

    Utskottets förslag:

    1. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2008:72 uppdra till Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordningen så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen.

    2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:72.

Utskottet delar uppfattningen som framförs i motion 2008:72 att inskränkt valbarhet, som innebär att endast den som är folkbokförd inom valkretsen kan väljas till stiftsfullmäktige, är ett sätt att stärka och hålla samman sambandet mellan kontrakts- och stiftsnivån. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet med anledning av motion 2008:72 uppdrar till Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordningen så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen.

Inskränkt valbarhet till Kyrkomötet

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:74.

Motion 2008:74 syftar till att regeln om inskränkt valbarhet till Kyrkomötet ska upphöra.

Reglerna om inskränkt valbarhet vid val till Kyrkomötet infördes genom beslut i Kyrkomötet 2007. Utskottet menar att motion 2008:74 ska avslås utifrån det ställningstagande som Kyrkomötet gjorde 2007 (O 2007:5).

Valsedelshantering

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:75.

I motion 2008:75 föreslås förändrade rutiner för hanteringen av valsedlar. Även denna fråga behandlades ingående vid Kyrkomötet 2007. Organisationsutskottet menar att motion 2008:75 ska avslås då förslaget har stora praktiska och ekonomiska konsekvenser som inte uppväger fördelarna.

Indirekta val

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:76.

I motion 2008:76 föreslås att de nu gällande reglerna om direkta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte ändras till förmån för indirekta val. Utskottet anser att motion 2008:76 bör avslås utifrån det ställningstagande och med den motivering som utskottet tidigare formulerat (O 2007:5).

Uppsala den 26 september 2008

På Organisationsutskottets vägnar

Togny Larsson, ordförande

      Per Westberg, sekreterare

Beslutande: Torgny Larsson, Olle Burell, Maj-Britt Nilsson, Sven Erik Bodén, Christina Axelsson, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Conny Tyrberg, Gudrun Carlsson, Erik A Eriksson, Per Lindberg, Alice Kuhnke, Barbro Ingvall och Susann Torgerson.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Jan-Eric Hildingsson, Anna-Lena Larsson, Marta Axner, Roine Olsson, Majvis Hultén, Irma Carlsson, Gustaf Bengtsson, Inger Gustafsson, Joakim Svensson och Karin Lundborg Folkegård.

Biskoparna Esbjörn Hagberg och Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation av Gudrun Carlsson, Erik A Eriksson och Conny Tyrberg

Vi reserverar oss mot utskottets förslag att avslå motion 2008:76 De kyrkliga valen av Birgitta Josefsson Hultgren m.fl. till förmån för motionsförslaget.

Särskild mening Gustaf Bengtsson och Joakim Svensson

Med anledning av utskottets beslut att föreslå kyrkomötet att avslå motion 2008:76 om indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte vill vi anföra följande.

Det är vår mening att indirekta val till stiftsfullmäktigen och kyrkomöte är den principiellt riktiga formen för val till dessa nivåer inom Svenska kyrkan, eftersom detta valsätt utgår från församlingarna, som ju utgör den grundläggande nivån inom Svenska kyrkan.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande
2008:3y
 
 

Inskränkt valbarhet till stiftsfullmäktige
 

Till Organisationsutskottet

Kyrkorättsutskottets yttrande över motion 2008:72

I motionen föreslås att i 38 kap. i kyrkoordningen införs en ny 15a § med innebörden att vid val till stiftsfullmäktige skall valbarheten vara inskränkt till valkretsen. Vidare föreslås att 33 kap. 10 § i kyrkoordningen ändras så, att om en ledamot eller ersättare i stiftsfullmäktige flyttar från valkretsen får han eller hon behålla uppdraget under resterande del av mandatperioden, om uppdraget kan fullgöras och vederbörande inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i ett annat stift.

För val till Kyrkomötet gäller inskränkt valbarhet enligt 38 kap. 19a § i kyrkoordningen. För val till samfällda kyrkofullmäktige kan inskränkt valbarhet gälla enligt 38 kap. 12 § i kyrkoordningen. I båda dessa fall är det beslutande organet självt som bestämt om inskränkt valbarhet skall gälla. Kyrkorättsutskottet anser att det bör råda överensstämmelse mellan kyrkans olika nivåer om vem som fattar beslut om att inskränkt valbarhet skall gälla.

Kyrkorättsutskottet konstaterar vidare att föreslagen rubrik före 38 kap. 15a § fått en från i kyrkoordningen använda rubriker avvikande utformning och att något datum för ikraftträdande inte angivits i förslaget.

Under åberopande av vad som ovan anförts avstyrker Kyrkorättsutskottet ur kyrkorättslig synpunkt att förslaget införs i sin nuvarande utformning.

Uppsala den 24 september 2008

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson, ordförande

      Göran Oscarsson, sekreterare

Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Nanna Tranströmer, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström, Dag Sandahl och Rolf Persson.

Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page