|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande 2008:2
|
|
|
Nya gudstjänstformer
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:3 om gudstjänstformer för landsbygden samt motion 2008:26 om ordning för gudstjänst för äldre. Båda motionerna föreslår, att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att ta fram speciella gudstjänstformer/gudstjänstordningar. Utskottet instämmer i motionärernas behovsanalys och intentioner, men menar att dessa goda intentioner både kan och helst bör förverkligas genom lokal kreativitet. Utskottet föreslår därför, att båda motionerna avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Yttrande från Läronämnden 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Läronämndens yttrande 2008:1y 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:3 av Lars-Ivar Ericson.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:26 av Birgitta Josefsson Hultgren.
Motionernas förslag
Motion 2008:3 av Lars-Ivar Ericsson, Gudstjänstformer för landsbygden
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ombesörja att gudstjänstformer för landsbygden utarbetas.
Motion 2008:26 av Birgitta Josefsson Hultgren, Ordning för gudstjänst för äldre
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram ordning för gudstjänst/mässa för äldre.
Yttrande från Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motionerna i Ln 2008:1y, bilaga 1.
Bakgrund
När Den svenska kyrkohandboken 1986 (HB86) tillkom var en av grundprinciperna att den skulle möjliggöra goda lokala variationsmöjligheter inom kyrkohandbokens ram. Denna princip redovisades redan i den förberedande försöksverksamhetens material, som presenterades i SOU 1974:66. Där framhålls i den inledande sammanfattningen, att man har försökt tillmötesgå önskemål om variation och flexibilitet på olika sätt; dels genom språkliga och musikaliska liturgiska alternativ i gudstjänstordningarna, dels genom kyrkohandbokens anvisningar för firande av temamässa och temagudstjänst. Denna princip blev sedan etablerad i HB86.
Som stöd och inspiration för lokal och speciell utformning av olika gudstjänster gav Svenska kyrkans församlingsnämnd i början av 1990-talet ut ett idématerial kallat Tillägg till Den svenska kyrkohandboken (i publikationsserien Mitt i församlingen). Det innehöll många förslag till bönegudstjänster, temagudstjänster, temamässor, ny mässmusik och mycket annat. Materialet var inte tänkt som officiellt supplement till kyrkohandboken, inte heller att antas av Kyrkomötet. Däremot var materialet uttryckligen önskat av Kyrkomötet som komplement till den 1986 antagna kyrkohandboken.
Under 2000-talet verkar utvecklingen alltmer gå åt att stift och församlingar själva arbetar fram gudstjänster för speciella ändamål, tillfällen och miljöer, detta för att också den lokala och speciella prägeln ska bli tydlig. I kyrkohandboken finns anvisningar för sådana mässor och gudstjänster.
I nu pågående kyrkohandboksöversyn hörs många röster, som särskilt önskar att Svenska kyrkans gudstjänster alltmer ska bli gemensamma mötesplatser för alla generationer.
Utskottets överväganden
Utskottets förslag:
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:3 av Lars-Ivar Ericson.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:26 av Birgitta Josefsson Hultgren.
Utskottet uppfattar motionerna som viktiga uttryck för behovet att både värna och utveckla det lokala gudstjänstlivet på landsbygden och i andra ibland mindre resursstarka sammanhang. Betonandet av att den lokala situationen behöver få prägla gudstjänsten instämmer utskottet till fullo i.
Samtidigt menar utskottet, att det med nuvarande kyrkohandbok och gudstjänstbestämmelser finns utmärkta möjligheter till olika slags anpassning av gudstjänstlivet, både lokalt och med hänsyn till omständigheter. Sådana möjligheter finns också i de gudstjänster, som benämns kyrkliga handlingar. Med ökad reglering i form av nationellt framtagna förslag finns en stor risk att den lokala kreativiteten blir lidande. Lokal kreativitet främjas knappast av färdiga förslag ”uppifrån”. Det är bland annat av detta skäl, som utskottet föreslår att betänkandets motioner avslås.
Utskottet vill uppmuntra församlingarna att mera frimodigt ta tillvara den frihet, som faktiskt finns inom ramen för nuvarande kyrkohandbok. Det måste t.ex. vara fullt tillåtet att somliga står, andra sitter ner och ytterligare andra ligger på knä i samma gudstjänstmoment.
Problemet med små gudstjänster i stora rum hör till det som det nuvarande kyrkohandboksarbetet har att beakta, men också här är den lokala kreativiteten och friheten helt avgörande.
Utskottet ansluter sig till läronämndens yttrande om det väsentliga i att gudstjänsterna inkluderar många och stärker hela församlingens gemensamma gudstjänstliv. Denna intention bör ha prioritet före ett växande utbud av ”kategorigudstjänster”.
Slutligen betonar utskottet betydelsen av att den grundläggande strukturen i vår kyrkas gudstjänst förblir lätt att känna igen också med den lokala anpassningen. Vissa liturgiska texter och moment förblir viktiga delar av igenkännandets glädje också i gudstjänster, som är speciellt anpassade till människor och miljöer, där de firas.
Uppsala den 25 september 2008
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson, ordförande
Beslutande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Johan Åkesson, Anita Eiderbrant Bylund, Tommy Eriksson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Anna-Sara Walldén, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren, Kaya Ålander.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Eva Johansson, Olof Palmborg,
Marja-Liisa Jernberg, Katarina Ramnerö Ödestad, Ann-Kristin Forsman, Laila Johansson, Birgit Ahlström, Ola Isacsson, Lena Brolin, Monica Karlsson, Lars Arvidsson, Per Adolfsson, Ylva Wahlström.
Biskoparna Caroline Krook och Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2008:1y
|
|
|
Gudstjänsten
|
|
Läronämndens yttrande över motionerna 2008:3, 2008:4 och 2008:26.
I motion 2008:4 föreslås en ändring i kyrkoordningens reglering av när huvudgudstjänst ska firas i församlingen och de övriga motionerna vill att nya gudstjänstformer ska utarbetas för landsbygden respektive för äldre.
Läronämnden hänvisar till sitt tidigare yttrande 2007:14y.
Läronämnden vill hålla fast vid den i kyrkoordningen angivna grundprincipen att huvudgudstjänst firas varje sön- och helgdag. Den nuvarande ordningen ger frihet att med domkapitlets tillstånd välja gudstjänstform och göra undantag från grundprincipen.
Läronämnden menar vidare att den frihet som i dag finns rymmer stora möjligheter att lokalt utforma gudstjänster av många olika slag för skilda sammanhang och målgrupper. Det är väsentligt att utforma gudstjänsterna så att de inkluderar många och stärker hela församlingens gemensamma gudstjänstliv.
Uppsala den 20 augusti 2008
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd, ordförande
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Thomas Söderberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik och Kristin Zeiler.   
|