Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande

2007:8
 
 
Vissa frågor om arbetsmiljö, mångfald och diskriminering
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas tre motioner. I motion 2007:34 föreslås att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att utreda mångfaldsplanernas möjlighet att motverka öppen och/eller dold diskriminering av olika slag i vår kyrka samt att det skall införas krav på mångfaldsplaner för diakon- och prästkandidater och vid antagningen till den planerade kyrkoherdeutbildningen. I motion 2007:60 föreslås att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att utarbeta riktlinjer/handlingsprogram mot mobbning i Svenska kyrkan. I motion 2007:71 föreslås att Kyrkostyrelsen ges i uppdrag att anlita en utomstående konsult som utreder behovet av åtgärder med anledning av arbetsplatskonflikter. Vi anser att det inte är en uppgift för Kyrkostyrelsen att utarbeta de handlingsplaner och riktlinjer som föreslås i motionerna, utan detta är uppgifter som åvilar de enskilda arbetsgivarna. Vi föreslår därför att motionerna avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:34.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:60.

3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:71.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2007:34 av Ylva Wahlström, Aktiva mångfaldsplaner

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda mångfaldsplanernas möjligheter att motverka öppen och/eller dold diskriminering av olika slag i vår kyrka samt att införa krav på mångfaldsplaner för diakon- och prästkandidater och vid antagningen till den planerade kyrkoherdeutbildningen.

Motion 2007:60 av Seth Henriksson, Mobbning i Svenska kyrkan

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer/handlingsprogram mot mobbning i Svenska kyrkan.

Motion 2007:71 av Eva Nyman och Björn Söder, Behov av åtgärder med anledning av arbetsplatskonflikter

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att anlita en utomstående konsult som utreder behovet av åtgärder med anledning av arbetsplatskonflikter.

Utskottet

Bakgrund

Det är de enskilda arbetsgivarna som ansvarar för att de kyrkliga arbetsplatserna uppfyller arbetsmiljölagens (1997:1160) krav på god arbetsmiljö.

Enligt jämställdhetslagen (1991:433) föreligger en skyldig för arbetsgivaren att vidta aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier på grund av kön, sexuella trakasserier eller repressalier enligt jämställdhetslagen. Även enligt lagen (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning skall arbetsgivaren vidta aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier eller repressalier på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Vidare stadgar lagen (2003:307) om förbud mot diskriminering att diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden när det gäller behörighet, legitimation, auktorisation, registrering, godkännande eller liknande som behövs eller kan ha betydelse för att en enskild person skall kunna utöva ett visst yrke.

I betänkandet En sammanhållen diskrimineringslagstiftning (SOU 2006:22), föreslås att de olika diskrimineringslagarna samordnas till en gemensam lagstiftning. Där föreslås utökade krav på aktiva åtgärder för att uppnå lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet oavsett kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Betänkandet har remissbehandlats och bereds nu inom Regeringskansliet.

Svenska kyrkans församlingsförbund har i samarbete med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Kyrkostyrelsen sammanställt informationsmaterialet Arbetsgivarens ansvar för lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet, En likabehandlingsplan som innehåller lagens krav på förebyggande arbete mot diskriminering. I materialet presenteras ett förslag till struktur för en likabehandlingsplan. Där föreslås att arbetsgivaren antar en vision för verksamheten som utgångspunkt för att utifrån den planera och genomföra åtgärder som främjar lika rättigheter och möjligheter.

I Församlingsförbundets Personalpolitiska utvecklingsavtal 2001 (PU-avtal 01) för det kyrkliga området behandlar kapitel 5 skydd mot diskriminering och ger här stöd och råd till arbetsgivarna för att åstadkomma en god personalpolitik i samverkan med arbetstagarna och deras fackliga organisationer.

Projektet Arbetsmiljön i fokus, För en bra arbetsmiljö i Svenska kyrkan är ett samarbete mellan Församlingsförbundet och Kyrkostyrelsen. I projektet skall olika behov relaterade till arbetsmiljöarbete inom Svenska kyrkan och goda exempel på sådant arbete identifieras. Syftet är att modeller för arbetsmiljöarbete utarbetas och sprids till arbetsgivarna. Projektet skall också ge bidrag avseende arbetsmiljö till andra pågående processer, nämligen Demokratiutredningen, behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning, strukturförändringsprocesser i stiften, inomkyrklig kommunikationsstrategi och avtalsrörelse. Projektet pågår under perioden 2007–2009.

Vid 2004 års kyrkomöte behandlades en motion där motionärerna föreslog att Kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att utarbeta förslag på hur arbetsmiljön inom Svenska kyrkan skulle förbättras för att undvika mobbning samt för att lösa konflikter och samarbetsproblem på ett tillfredställande sätt. Kyrkomötet avslog motionen på hemställan från detta utskott i betänkandet TU 2004:5 Arbetsmiljön i Svenska kyrkan. I betänkandet framhöll utskottet att det är arbetsgivarna som har ansvar för att arbetsmiljön på de kyrkliga arbetsplatserna är god samt att det finns regler och bestämmelser inom arbetsmiljöområdet som de kyrkliga arbetsgivarna i likhet med övriga arbetsgivare är skyldiga att följa.

Överväganden

Vi anser i likhet med motionärerna att de frågor som tas upp i motionerna är mycket angelägna. Vi menar dock att det inte är en uppgift för Kyrkostyrelsen att utarbeta de riktlinjer och handlingsplaner som föreslås i motionerna, utan detta är uppgifter som åvilar de enskilda arbetsgivarna. Arbetsmiljölagen stadgar att arbetsgivarna ansvarar för att arbetsplatserna uppfyller lagens krav på god arbetsmiljö samtidigt som jämställdhetslagen och diskrimineringslagarna förpliktar arbetsgivarna att vidta aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra att någon diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Dessa lagar är de kyrkliga arbetsgivarna i likhet med övriga arbetsgivare skyldiga att följa. Arbetsmiljön är en arbetsgivarfråga som varje enskild arbetsgivare har att ta ansvar för. Församlingsförbundet såsom arbetsgivarorganisation bistår de kyrkliga arbetsgivarna i deras arbetsmiljöarbete. I det pågående samarbetsprojektet mellan Församlingsförbundet och Kyrkostyrelsen, Arbetsmiljön i fokus, skall modeller för arbetsmiljöarbetet tas fram och spridas till arbetsgivarna inom Svenska kyrkan. Vi föreslår därför att motionerna avslås.

Uppsala den 27 september 2007

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

    Lena Källgren Rommel

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Jan-Olof Grönlund, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Sven-E. Kragh, Lennart Kjellin, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Jan Erik Ågren och Åke Blomqvist.

Biskopen Antje Jackelén har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page