Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Organisationsutskottets betänkande

2007:2
 
 
Val till domkapitel
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:10 i vilken föreslås att Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda valförfarandet vid val av lekmannaledamöter till domkapitlet. Utskottet föreslår avslag på motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:10.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:10 av Bo Lennart Anbäcken, Val av lekmannaledamot i domkapitlet

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda hur valförfarandet vid val av lekmannaledamöter till domkapitlet skall förändras för att bli samma som vid val av de ledamöter som skall vara representanter för präster eller diakoner, samt att föreslå ändringar i kyrkoordning med anledning av detta.

Utskottet

Bakgrund

Val av domkapitlets lekmannaledamöter enligt kyrkoordningen

Val av lekmannaledamöter och deras ersättare regleras i 9 kap. 19 och 20 §§ kyrkoordningen. Ledamöterna och deras ersättare väljs redan under valåret av det nyvalda stiftsfullmäktige. För valen gäller de bestämmelser som i allmänhet gäller för val som förrättas av stiftsfullmäktige. Stiftsfullmäktige har full frihet att välja om man vill tillämpa proportionellt valsätt eller majoritetsval. Eftersom det är fråga om indirekta val gäller relativ majoritet vid majoritetsval.

Vid proportionellt val får man automatiskt en ordning för hur ersättarna skall träda in. Vid majoritetsval skall detta bestämmas i samband med valet.

Ledamöterna och ersättarna väljs för fyra år räknat från den 1 januari året efter det att ordinarie kyrkoval hållits. Om en ledamot eller ersättare avgår under tjänstgöringstiden skall fyllnadsval hållas för den tid som återstår. Detta behövs dock inte om ledamoten har utsetts vid ett proportionellt val då istället en ersättare inträder i enlighet med den ordning som bestämts för ersättarnas tjänstgöring. Fyllnadsvalen sker enligt samma ordning som de ordinarie valen.

Vid valet av domkapitel i Visby stift gäller ovanstående domarledamoten och tre av Visby stifts fyra övriga lekmannaledamöter samt dessas ersättare. Den lekmannaledamot som vid valet skall vara valbar i en utlandsförsamling och dennes ersättare väljs av Kyrkomötet vid det första sammanträdet under mandatperioden och deras mandatperiod gäller från valens förrättande till dess Kyrkomötet har hållit nya val under nästa mandatperiod.

Eftersom det inte finns några särskilda regler om överklagande beträffande val av lekmannaledamöterna i 9 kapitlet kan dessa val endast överprövas inom ramen för en beslutsprövning. Valen av den ledamot i domkapitlet i Visby stift som skall vara valbar i en utlandsförsamling och dennes ersättare kan dock överklagas enligt bestämmelser i 11 kapitlet.

Val av de ledamöter som skall vara präst eller diakon

Valet av de ledamöter och ersättare som skall vara präst eller diakon regleras i 9 kap. 10–18 §§ kyrkoordningen. Valet äger rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare.

Röstberättigad vid detta val är den som innehar en anställning som präst eller diakon i stiftet eller någon av dess församlingar och som är behörig att utöva uppdraget som präst eller diakon i Svenska kyrkan.

Biskopen utfärdar kallelse till valet. De röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet har möjlighet att förhandsrösta genom brev eller bud. Valet sker med slutna sedlar men får, såvitt avser ersättarna, ske genom acklamation vid det gemensamma mötet. Över valet förs protokoll som skall ange vilka röstberättigade som lämnat sina valsedlar personligen vid valtillfället och vilka som sänt sina valsedlar.

Mandatperiodens längd är fyra år räknat från den 1 januari året efter det då ordinarie kyrkoval ägt rum. Valet bör alltså hållas på hösten det år då ordinarie kyrkoval ägt rum. Fyllnadsval får, om biskopen bestämmer det, förrättas för ledamot eller ersättare som avgått under mandatperioden. I förarbetena har uttalats att om det återstår någon längre tid – sex månader eller mera – till det ordinarie valet bör ett fyllnadsval i allmänhet ske. I sådant fall bör också, på samma sätt som vid det ordinarie valet, alla präster och diakoner samlas inför biskopen så att överläggningar i frågan kan ske.

Valet får överklagas hos Svenska kyrkans valprövningsnämnd. Skrivelse med överklagande skall ha inkommit till biskopen senast tre veckor efter det att valet hölls. Rätt att överklaga har den som var röstberättigad vid valet.

Överväganden

Utskottet anser i motsats till motionären att nuvarande valförfarande vid val av lekmannaledamöter till domkapitlet fungerar väl. Utskottet finner därför inte att de skäl som motionären för fram motiverar en förändring av kyrkoordningen på denna punkt. Vidare riskerar det av motionären föreslagna valsättet enligt utskottets mening medföra att hanteringen av valen blir mer komplicerad. Mot bakgrund härav bör motionen avslås.

Uppsala den 27 september 2007

På Organisationsutskottets vägnar

Torgny Larsson

    Fredrik Nilsson Björner

Närvarande: Torgny Larsson, ordförande, Christina Eriksson, Olle Burell, Maj-Britt Nilsson, Sven-Erik Bodén, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Gudrun Carlsson, Anna Turesson, Marianne Berglund, Per Lindberg, Alice Kuhnke, Stefan Landmark och Susann Torgerson.

Biskoparna Claes-Bertil Ytterberg och Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page