|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande
2007:4
|
|
|
Gravplatser för familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:33 om att uppdra till Kyrkostyrelsen att se över dagens möjligheter kring gemensamma ceremonier och riter vid begravningar över religionernas gränser och att utreda frågan om att i dialog med företrädare för andra trosriktningar upprätta gemensamma begravningsplatser för personer med olika religiös tillhörighet. Utskottet konstaterar att regler för utformning av Svenska kyrkans begravningsgudstjänster finns. Vid tillfällen då samverkan vid begravningar med andra trossamfund är önskvärd får uppkomna frågor lösas i dialog om det pastorala handlandet. En utredning om gemensamma begravningsplatser skulle enligt utskottets mening inte tillföra begravningsverksamheten ytterligare kunskap. Utskottet föreslår att motionen avslås i sin helhet.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:33 p 1.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:33 p 2.
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:33 p 3.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:33 av Stephan Gullberg, Gravplatser för familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att se över dagens möjligheter kring gemensamma ceremonier och riter vid begravningar över religionernas gränser.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att göra en omfattande utredning om hur kyrkan i dialog med andra kan upprätta gemensamma begravningsplatser för personer med olika religiös tillhörighet.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till beslut till Kyrkomötet senast år 2009.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:33. Yttrandet, Ln 2007:11y, bifogas till betänkandet som bilaga 1.
Andra utskott
Gudstjänstutskottet har yttrat sig över motion 2007:33. Yttrandet, G 2007:4y, bifogas till betänkandet som bilaga 2.
Utskottet
Bakgrund
Bestämmelser om begravning enligt Svenska kyrkans ordning återfinns i 24 kap. kyrkoordningen. I kyrkohandbokens kapitel om de kyrkliga handlingarna finns ett avsnitt för bl.a. begravningsgudstjänstens utformning. I ett biskopsbrev från år 2006, Begravningen – ett brev från Svenska kyrkans biskopar, ges råd och riktlinjer för kyrkans uppträdande i samband med begravningar.
Regler om begravningsplatser och gravplatser finns i begravningslagen. Reglerna innebär att på allmänna begravningsplatser skall den beredas plats, som vid dödsfallet var folkbokförd inom församlingen eller kommunen. Om tillgången på gravplatsmark medger det får också andra beredas plats där. Rätten till gravplats på allmän begravningsplats får inte göras beroende av att den avlidne tillhör visst trossamfund.
Varje begravningshuvudman har också till uppgift att tillhandahålla särskilda gravplatser för dem som inte tillhör något kristet trossamfund.
Enligt begravningslagen bestämmer gravrättsinnehavaren vilka som får begravas inom gravplatsen. För vissa undantagsfall tillkommer denna rätt upplåtaren. Gravrättsinnehavaren bestämmer också om gravanordningarnas utseende, beskaffenhet och utsmyckning. Upplåtaren kan dock begränsa gravrättsinnehavarens bestämmanderätt om det krävs för att upprätthålla en god gravkultur.
Överväganden
För begravningsgudstjänster i Svenska kyrkans ordning finns regler i kyrkoordningen och kyrkohandboken. I likhet med vad läronämnden angivit i sitt yttrande Ln 2007:11y anser Kyrkorättsutskottet att varje enskild begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning skall ge uttryck för vår kyrkas tro, bekännelse och lära. Vid tillfällen där samverkan vid begravningar med andra trossamfund är önskvärd får uppkomna frågor lösas i samtal mellan företrädare för berörda religioner. I dialogen får en teologisk reflexion ske om det pastorala handlandet. Utskottet konstaterar också att ett arbete påbörjats för att etablera ett centrum för religionsdialog där nu aktuella frågor kan diskuteras. Utskottets uppfattning är därför att det nu är olämpligt att utforma regler för gudstjänstsamverkan innan en analys av dessa frågor skett.
Gravplatser på allmänna begravningsplatser är tillgängliga för alla oavsett religionstillhörighet. Begravningsplatserna är således idag gemensamma för alla. Möjligheter finns också att få en särskild gravplats för det fall man inte tillhör ett kristet trossamfund. Utskottet menar att nuvarande lagstiftning tillgodoser de behov som finns. En omfattande utredning kring dessa frågor tillför enligt utskottets mening inte någon kunskap som inte redan är känd. Utskottet föreslår att motionen avslås i sin helhet.
Uppsala den 27 september 2007
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Anders Linger, Anders Roos, Karl Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Nanna Tranströmer
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:11y
|
|
|
Gravplatser för familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet
|
|
Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motion 2007:33.
Läronämnden vill framhålla att varje enskild begravningsgudstjänst skall ge uttryck för Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Detta hindrar inte att man vid kyrkliga handlingar och i olika pastorala situationer samverkar med människor av annan tro. Det måste dock klart framgå vilket trossamfunds rit man följer.
I det mångreligiösa och mångkulturella samhället kan det alltmer frekvent uppstå situationer som nödvändiggör dialog mellan företrädare för olika religioner och teologisk reflektion kring det pastorala handlandet.
Uppsala den 22 augusti 2007
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.
* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering
Bilaga 2
|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets yttrande
2007:4y
|
|
|
Gravplatser för familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet
|
|
Till Kyrkorättsutskottet
Gudstjänstutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Mot 2007:33 punkt 1.
Utskottet delar motionärens uppfattning att Svenska kyrkan i en anda av generositet och pastoral lyhördhet, utan att ge avkall på sin egen identitet, behöver identifiera former och förhållningssätt som svarar mot vår tids utmaningar sådana de kommer till uttryck i en situation av ökad kulturell och religiös mångfald.
Religions- och kulturmötesfrågorna är ännu förhållandevis obearbetade inom Svenska kyrkan även om visst material finns (bland annat från Sveriges Kristna Råd och Borgågemenskapen). En förändringsprocess är utan tvekan på gång men de initiativ som exempelvis för närvarande tas i syfte att etablera ett religionsdialogcentrum i Stockholm, utgör bara de första stegen på den vandring mot en genomreflekterad och välförankrad religionsteologi som Svenska kyrkan har att se fram emot. Att i detta skede överväga konkreta former för gudstjänstsamverkan mellan företrädare för olika religioner, vore att föregripa en sådan analys- och förankringsprocess. Läronämnden lyfter i sitt yttrande fram vikten av att Svenska kyrkan utifrån en trygg och tydlig självbild i olika pastorala situationer samverkar med människor av annan tro och i allt intar en öppen och dialogorienterad attityd.
Utskottet ställer sig inte bakom motionärens hemställan men menar att de frågor Mot 2007:33 aktualiserar till dels borde kunna aktualiseras inom ramen för den pågående översynen av kyrkohandboken.
Uppsala den 27 september 2007
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson
Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren och Kaya Ålander.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.   
|