Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:17
 
 
Sjukhuskyrkans organisation
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:78. I motionen föreslås Kyrkostyrelsen få i uppdrag att lägga fram förslag på en tydligare form för nationell samordning av Sjukhuskyrkans arbete. Utskottet konstaterar att överläggningar pågår inom Sveriges Kristna Råd och vill invänta resultatet av dessa. Därför föreslår utskottet att Kyrkomötet ska avslå motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:78.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:78 av Inger Harlevi, Sjukhuskyrkans organisation

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att lägga fram förslag på en tydligare form för nationell samordning av Sjukhuskyrkans arbete.

Utskottet

Bakgrund

Kyrkans närvaro vid institutioner är reglerat genom lagstiftningen i religionsfrihetslagen. Svenska kyrkan och frikyrkorna arbetar tillsammans på sjukhusen med den andliga vården i hälso- och sjukvården, och denna verksamhet kallas Sjukhuskyrkan. Sjukhuskyrkan är en del av Svenska kyrkans verksamhet och lokalt knuten till den församling som sjukhuset ligger i, och i alla stift finns samordnare för sjukhuskyrkan.

Arbetet i sjukhuskyrkan inriktas i första hand på möten med patienter, men också med anhöriga och personal. Bland sjukhuskyrkans uppgifter kan följande ingå: gudstjänster och andakter, själavårdande samtal, undervisning och utbildning, handledning, beredskap, deltagande i sjukhusets krisgrupp, kontakt med andra trosutövare samt nätverksarbete.

Kyrkostyrelsen ansvarar på Kyrkomötets uppdrag för arbetet med andlig vård inom hälso- och sjukvård inom Svenska kyrkan. Den nationella nivån har en samordnande och stödjande funktion i arbetet. Diakonistiftelsen Samariterhemmet utför detta arbete genom avtal, där det första tecknades 1 februari 1999, och nuvarande gäller till och med den 31 december 2007. Verksamheten bedrivs under benämningen Svenska kyrkans centrum för andlig vård inom hälso- och sjukvården.

Uppdrag för Svenska kyrkans centrum för andlig vård inom hälso- och sjukvården

Svenska kyrkans centrum för andlig vård inom hälso- och sjukvården ska, i enlighet med det avtal som finns, ansvara för utveckling och genomförande av kyrkornas profilerade utbildning i själavård bland sjuka samt utveckla och genomföra fortbildning för dem som varit anställda inom sjukhuskyrkan en längre tid. Man ska också vara ett kunskapscentrum för frågor rörande andlig vård inom hälso- och sjukvården samt följa aktuell forskning och speciellt uppmärksamma frågor kring etik och människosyn. Likaså ska man underhålla och fördjupa kontakten med stiftshandläggare samt föreningen Svenska kyrkans anställda i sjukhuskyrkan (SKAIS).

En viktig uppgift är också att nära samarbeta med konsulenten för andlig vård inom hälso- och sjukvården på den frikyrkliga sidan, Sveriges Frikyrkosamråd. För den ekumeniska samordningen av verksamheten finns sedan 1999 ett samarbetsråd, bestående av de båda konsulenterna, ordförandena i föreningarna SKAIS och Frikyrkans anställda i Sjukhuskyrkan (FAS) samt en vald representant från vardera Svenska kyrkan och Sveriges Frikyrkosamråd. För kunskapsutbyte inom ämnesområdet ska man även ingå i nordiska och internationella nätverk.

Svenska kyrkans centrum för andlig vård inom hälso- och sjukvården ska uppmärksamma och medverka i utveckling av modeller inom området andlig vård inom hälso- och sjukvården och då med speciell inriktning på hemsjukvården. Nära samverkan med Svenska kyrkan på alla nivåer och med föreningen SKAIS styrelse ska ske.

Stiftelsen Samariterhemmet får för närvarande 460 000 kronor per år för verksamheten. Handläggaren, Anders Höglund är präst, och har uppdraget som konsulent på halvtid.

Daniel Brattgård, sjukhuspräst på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, ingår sedan många år tillbaka i Statens medicinetiska råd. Även Anders Höglund har kontakt med rådet.

Utvärdering gjord

Inom kyrkokansliet har en utvärdering kring de nationella uppdragen gjorts under 2006–2007 och denna har lämnats till Kyrkostyrelsen i september 2007.

I Utvärdering av nationella uppdrag vid fyra diakoniinstitutioner samt programmet ”volontär i Svenska kyrkan” konstateras följande:

Vid varje stift finns ansvariga handläggare för den andliga vården inom hälso- och sjukvården. Centrumbildningen möjliggör en samordning och mötesplats för dessa och för de som arbetar med sjukhussjälavård. /…/ Vår bedömning är att centrumbildningen utför de uppgifter som åvilar den enligt avtalet.

Kyrkomötets tidigare behandling

Organisationen av den andliga vården inom hälso- och sjukvården har tidigare inte behandlats av Kyrkomötet.

Överväganden

Motionären föreslår att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att lägga fram förslag på en tydligare form för nationell samordning av Sjukhuskyrkans arbete. Utskottet konstaterar att en utvärdering av de nationella uppdragen nyligen gjorts, i vilken den andliga vården inom hälso- och sjukvården ingår. Som ett resultat av utvärderingen kommer uppdraget för Svenska kyrkans centrum för andlig vård inom hälso- och sjukvården ses över, och vidgas till att omfatta även hemsjukvården.

Utskottet har också erfarit att det inom Sveriges Kristna Råd pågår överläggningar kring Sjukhuskyrkan och strukturerna för dess arbete. Utskottet vill invänta resultatet av dessa överläggningar och föreslår därför att Kyrkomötet avslår motionen.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

      Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page