|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande
2007:18
|
|
|
Konfirmation från 12 års ålder
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:88 om konfirmation från 12 års ålder. Utskottet ser gärna att det görs försöksverksamhet med en flexibel konfirmandålder i stiften men att erfarenheterna från de nya riktlinjerna som utarbetats i samarbete med stiften först måste genomföras och utvärderas innan ett nytt nationellt projekt eventuellt initieras. Av den anledningen föreslår utskottet att motion 2007:88 avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:88, punkt 1.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:88, punkt 2.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:88 av Bo Lindell, Konfirmation från 12 års ålder
1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att genomföra ett femårigt rikstäckande projekt med konfirmation från 12 års ålder.
2. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att i samband med nya konfirmandriktlinjer anpassa dessa för konfirmation i olika åldrar.
Utskottet
Bakgrund
Tidigare behandling i Kyrkomötet
Konfirmandarbetet har varit föremål för flera behandlingar i Kyrkomötet de senaste åren (Kl 2003:5, Kl 2004:3, Kl 2006:12). I det senaste betänkandet 2006 från Kyrkolivsutskottet finns en utförlig beskrivning av det arbete som genomfördes i projektform i samarbete med stiften. I övervägandena konstaterades att i det nya förslaget till riktlinjer sätts konfirmandarbetet in i Svenska kyrkans hela undervisningsansvar som också angavs som viktigt i tidigare års kyrkomötesbehandlingar. Utskottet påpekade i likhet med Läronämnden att det är angeläget att Svenska kyrkans församlingar erbjuder fler möjligheter till undervisning och dop såväl före som efter 18-årsdagen.
Utskottet konstaterade också att på de allra flesta platser erbjuds ett konfirmandarbete med hög kvalitet som svarar mot de ungas sökande efter livstolkning och att det finns flera goda exempel på församlingar och stift som lyckats utveckla kvaliteten i arbetet och samla ett ökande antal konfirmander.
Projektet Konfirmand i Svenska kyrkan och nya konfirmandriktlinjer
Det treåriga nationella projektet Konfirmand i Svenska kyrkan, som tillkom efter beslut i Kyrkomötet 2003, avslutades i februari 2007. En genomgående bearbetning av Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete har genomförts. Det nya förslaget till riktlinjer anger rambestämmelser för konfirmandarbetet bland tonåringar och beskriver förutsättningarna för att Svenska kyrkans församlingar ska kunna erbjuda ett konfirmandarbete med hög kvalitet. Det nya med dessa riktlinjer är att konfirmandarbetet sätts in i församlingens hela undervisningsansvar som Kyrkomötet tidigare beslutat och dokumentet är ett redskap för stiftens tillsyn och främjande av konfirmandarbetet. Under projektets gång har konfirmandåldern aktualiserats och bestämmelserna har bearbetats på nytt i nära samarbete med stiften.
De nya riktlinjerna består av två delar. Den första delen, Rambestämmelser, vänder sig till ansvariga beslutsfattare och ger tydliga anvisningar om vilket stöd och vilka resurser som krävs för ett konfirmandarbete av god kvalitet. Genom beslut i domkapitlet blir de formellt bindande. Den andra delen, Fördjupning och inspiration, vänder sig främst till alla konfirmandledare, både anställda, förtroendevalda och ideellt engagerade, och är tänkt att ge ett konkret stöd i utformningen och genomförandet. Den delen är också tänkt att vara en vägledning för ansvariga i församlingen för att utarbeta en handlingsplan för konfirmandarbetet.
Ett första förslag till nya riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete antogs av Nämnden för kyrkolivets utveckling hösten 2006 och förslaget skickades därefter på remiss till samtliga domkapitel efter Biskopsmötets godkännande av förslaget. Det reviderade förslaget ska nu behandlas av Kyrkostyrelsen.
Varje domkapitel kommer att som tidigare kunna avgöra reglerna för det enskilda stiftets konfirmandarbete.
Konfirmationsålder
I det nya förslaget till riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete anges det att konfirmationsgudstjänsten bör äga rum tidigast det år konfirmanden fyller 15 år eller går i årskurs 8. En effektiv och ändamålsenlig samverkan inom och mellan församlingar och pastorat förutsätter att konfirmandåldern så långt som möjligt är densamma. Av bestämmelserna framgår också att inbjudan till konfirmation ska gå ut till alla kyrkotillhöriga som ska fylla 15 år under nästkommande år, vilket innebär att om man erbjuder yngre eller äldre konfirmation så måste man också inbjuda 14–15-åringar. Domkapitlet är den instans som kan medge avsteg från denna huvudregel. Domkapitlet kan således själva avgöra åldern i konfirmandarbetet och stiftet kan tillsätta försöksprojekt för verksamheten.
Fördjupnings- och inspirationsmaterialet Dela liv
Den andra delen i de nya konfirmandriktlinjerna, som vänder sig till konfirmandledarna för att ge fördjupning och inspiration, är färdigt och kommer när Kyrkostyrelsen behandlat riktlinjerna att distribueras. Materialet heter Dela liv och utkommer på Verbums förlag. Ett av avsnitten ger en handledning för arbetslagsutveckling och utformning av handlingsplan där konfirmandarbetet kan sättas in i församlingens undervisningsansvar som helhet, där församlingen kan planera hur relationen ska se ut till barn och unga såväl före konfirmandålderns som efter konfirmationen.
Överväganden
Utskottet konstaterar att Svenska kyrkans nya konfirmandriktlinjer sätter in konfirmandarbetet i församlingens hela undervisningsansvar. Det finns en tid före konfirmationen och en tid efter som församlingen har en uppgift att utarbeta en handlingsplan för. Utskottet delar uppfattningen att konfirmationen inte får vara det enda erbjudande som finns för barn och unga. En god rekrytering till konfirmandarbetet beror ofta på om det också funnits en relation till Svenska kyrkan sedan tidigare.
Konfirmandarbetet är en framtidsfråga för Svenska kyrkan. Utskottet anser att man inte bör koncentrera sig på de svårigheter som finns att rekrytera ungdomar till konfirmandarbetet idag. I stället bör man glädjas åt det utvecklingsarbete som sker i flera församlingar och över en meningsfull undervisning där konfirmanderna får lära känna Gud och tillsammans med andra bearbeta livets frågor.
Utskottet anser att det finns anledning att pröva nya spännande modeller för konfirmandarbetet, däribland konfirmandarbete från 12 års ålder som motionären förespråkar. Det har redan gjorts försök med sänkt konfirmandålder i ett antal församlingar i några stift. De erfarenheter som gjorts av konfirmation i andra åldrar behöver utvärderas och därefter kommuniceras till andra stift och församlingar. Utskottet poängterar att pedagogik och förhållningssätt måste anpassas efter den ålder konfirmanderna har. Detta är ett arbete som bör integreras i det program som kyrkokansliet planerar för arbetet med barn och unga 0-18 år.
Utskottet anser inte att det är relevant att så snart inpå det projekt som nyligen avslutats ta initiativ till ett nytt flerårigt nationellt projekt. Vi måste först göra erfarenheter och dra lärdomar av de nya riktlinjer som kommer. Däremot ser gärna utskottet att det i stiften förekommer lokala projekt där konfirmation erbjuds från 12 års ålder såsom motionären förespråkar. Utskottet menar att det viktiga är att det finns möjligheter till en flexibel konfirmandålder och att man gärna ser att det också erbjuds konfirmandarbete långt upp i åldrarna. Riktlinjerna för konfirmandarbetet möjliggör redan nu en flexibel konfirmandålder för de stift som vill pröva detta. Av dessa anledningar föreslås avslag till motionen.
Uppsala den 27 september 2007
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson
Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.   
|