Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:16
 
 
Åtgärder mot åldersdiskriminering i kyrka och samhälle
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:75 i vilken Kyrkostyrelsen föreslås få i uppdrag att på sätt man finner lämpligt motverka åldersdiskriminering. Detta skall ske i syfte att upprätthålla de äldres värde och värdighet i vårt samhälle.

Utskottet delar inte motionärernas uppfattning att det finns åldersdiskriminering i Svenska kyrkan. Mot bakgrund av detta föreslås Kyrkomötet avslå motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:75.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:75 av Eva Nyman och Björn Söder, Åtgärder mot åldersdiskriminering i kyrka och samhälle

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att på sätt man finner lämpligt motverka åldersdiskriminering. Detta skall ske i syfte att upprätthålla de äldres värde och värdighet i vårt samhälle.

Utskottet

Bakgrund

Alla människors lika värde är grunden för det demokratiska samhället. De mänskliga rättigheterna är formulerade i FN-konventioner, Europakonventionen, EU-stadgar och i svensk lag. I Sverige skyddas de mänskliga rättigheterna främst genom tre grundlagar; regeringsformen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetslagen.

Europeiska gemenskapen har länge arbetat för att motverka diskriminering. Under många år låg tyngdpunkten på att förebygga diskriminering på grund av nationalitet och kön. 1997 beslutade medlemsstaterna om omfattande ändringar, och när Amsterdamfördraget trädde i kraft fick man nya möjligheter att bekämpa diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder och sexuell läggning (artikel 13). Åldersdiskriminering i dessa sammanhang handlar inte enbart om diskriminering av äldre, utan kan också gälla yngre, eller alla åldrar beroende på kontext.

Med anledning av EU-direktiv från 2000 om likabehandling skulle alla medlemsstater ha infört en lag mot diskriminering på grund av ålder, sexuell läggning, religion, övertygelse och funktionshinder senast i december 2003. Sverige, som redan har lagar mot diskriminering på alla områden förutom ålder, fick uppskov i tre år, varför en lag mot åldersdiskriminering skulle ha varit införd i december 2006. Det är den inte, men under 2008 beräknas en ny lagstiftning komma för hela diskrimineringsområdet, och åldersdiskriminering ska tydligt ingå. Alla diskrimineringsombudsmän slås då också ihop till en myndighet.

EU-kampanjen För mångfald – mot diskriminering

Under 2007 pågår Europeiska året för lika möjligheter för alla, EY07, som är ett EU-initiativ som syftar till att motverka diskriminering och främja människors rätt till likabehandling. I kampanjen ingår de diskrimineringsgrunder som anges i EG-fördraget: kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder och sexuell läggning.

Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige har utsetts till samordnare av Europeiska året 2007 i Sverige. Målen för Europeiska året är att bl.a. att öka medvetenheten om rätten till jämlikhet och icke-diskriminering, stimulera till debatt om olika sätt att öka delaktigheten i samhället för grupper som utsätts för diskriminering, underlätta och välkomna mångfalden och jämlikheten genom att lyfta fram det positiva bidrag som människor oavsett kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning kan ge samhället som helhet samt att främja ett samhälle präglat av större sammanhållning genom att eliminera klichéer, fördomar och våld.

Svenska kyrkans arbete mot diskriminering

Svenska kyrkan tar i sitt arbete ett brett grepp på diskrimineringsfrågor utifrån alla diskrimineringsgrunder. Man arbetar på flera olika sätt, bland annat genom årlig samverkan om MR-dagarna och genom olika remissvar. Svenska kyrkan avgav 2006 ett yttrande angående En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna, där man bejakar att Svenska kyrkan fortsatt vill ingå i en referensgrupp för aktiv avstämning och diskussion om genomförandet av handlingsplanen. Svenska kyrkan avgav också, genom Sveriges Kristna Råd, ett yttrande 2006 över betänkandet En sammanhållen diskrimineringslagstiftning.

Kyrkokansliet följer löpande tillämpningen av den lagstiftning som finns inom olika områden där diskriminering kan förekomma. Såväl Jämställdhetsombudsmannen (JämO), ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HOMO), som ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), har i olika sammanhang i samtal med företrädare för Svenska kyrkan diskuterat principiella frågor där religionsfrihetsaspekter ställts mot de områden respektive ombudsman har till uppgift att bevaka. Även utbildningsinsatser har ägt rum såväl på nationell som på regional och lokal nivå inom dessa områden.

Åldersdiskriminering handlar om diskriminering av såväl yngre som äldre. Det finns inga uppgifter om i vilken utsträckning diskriminering av äldre i Svenska kyrkan sker i dag då åldersdiskriminering, som motionärerna påpekar, inte varit särskilt uppmärksammad. I Svenska kyrkan ställer ofta pensionerade präster upp som vikarier, och även på det diakonala området får pensionerade diakoner ställa upp. Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning kommer att göra att ianspråktagande av äldre bli mer nödvändigt, och i Svenska kyrkan har på senare år svårigheterna att rekrytera unga människor till såväl anställningar, förtroendeposter som frivilligarbete lyfts fram.

I dag är medelåldern för präster 50,5 år, kyrkomötesledamöter 56,5 år samt förtroendevalda på lokal nivå 59,8 år. Detta talar för att många äldre är ianspråktagna inom Svenska kyrkan. Bland de frivilliga ombuden i Svenska kyrkan är ca 80 procent äldre än 50 år och 5 procent yngre än 40 år.

Tidigare behandling i Kyrkomötet

Frågor om diskriminering har tidigare behandlats i Kyrkomötet, men då har det gällt andra områden än ålder. Hit hör Kyrkorättsutskottets betänkande 2004:6 Tillämpningen av religionsfrihetslagstiftning m.m. och Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2001:5 Inrättande av tjänst som kyrkoombudsman.

Överväganden

Motionärerna anser att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att motverka åldersdiskriminering i syfte att upprätthålla de äldres värde och värdighet i vårt samhälle.

Utskottet konstaterar att åldersdiskriminering är ett begrepp som rymmer såväl diskriminering av äldre som av yngre människor. Motionärerna tar dock bara upp den ena dimensionen, nämligen diskriminering av de äldre. Utskottet anser att de äldre inte i mindre grad än de yngre är synliggjorda i Svenska kyrkan, och delar inte motionärernas uppfattning att det finns åldersdiskriminering i Svenska kyrkan. Utskottet konstaterar också att Svenska kyrkan i många sammanhang har svårt att nå yngre människor.

Mot bakgrund av detta anser inte utskottet att det finns behov av att motverka åldersdiskriminering på det sätt som föreslås i motionen. Utskottet föreslår därför avslag på motion 2007:75.

Uppsala den 28 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page