|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande
2007:15
|
|
|
Stimulera och stöd föräldraburna kyrkliga skolavslutningsgrupper
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:73 i vilken föreslås att Kyrkostyrelsen ska ges i uppdrag att utarbeta material och riktlinjer till stöd för föräldraburna skolavslutningsgrupper. Utskottet konstaterar att Svenska kyrkans samarbete med skolan är omfattande och bygger på dialog och ömsesidig respekt. Även skolavslutningarnas utformning bygger på detta, och utskottet är övertygat om att skolavslutningarna även fortsättningsvis kan arbetas fram i dialog mellan skolan och Svenska kyrkan. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet ska avslå motionen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:73.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:73 av Eva Nyman och Björn Söder, Stimulera och stöd föräldraburna skolavslutningsgrupper
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utarbeta material och riktlinjer till stöd för föräldraburna skolavslutningsgrupper.
Utskottet
Bakgrund
Många skolor håller sedan lång tid tillbaka sin skolavslutning i kyrkan. På senare tid har en debatt funnits kring det lämpliga i detta. Invändningar finns att skolavslutningen får en kristen prägel då den hålls i kyrkan, och att skolan ska var fri från religiös påverkan.
Skolverket om skolavslutningar
Det är Skolverket som reglerar verksamheten i skolorna, dit skolavslutningen hör. Statsrådet Jan Björklund svarade vid jultid 2006 följande på interpellation 2006/07:140 om möjligheten att förlägga skolavslutning till kyrkolokal:
Två bärande principer för den svenska skolan tenderar att ställas mot varandra: värnandet av vårt gemensamma kulturarv å den ena sidan och det uttryckliga förbudet mot konfessionella inslag i utbildningen å den andra sidan. Debatten blir ofta positionerad och infekterad.
Det finns enligt skolförfattningarna inget hinder för att en skola förlägger en skolavslutning, eller något annat evenemang, till en byggnad för religiös verksamhet.
Statens skolverk, som är tillsynsmyndighet för skolväsendet, har granskat frågan och gjort följande bedömning: ”Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron, och inte på religiösa inslag, kan skolavslutning i kyrkan anses vara försvarligt.”
Jag delar Skolverkets bedömning. En skolavslutning ska kunna äga rum i en kyrkobyggnad. I vilken byggnad skolavslutningen äger rum ska inte vara avgörande.
Jag vill avslutningsvis hänvisa till ett viktigt avsnitt i läroplanerna, nämligen att alla föräldrar med samma förtroende ska kunna skicka sina barn till skolan förvissade om att de inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Detta gäller även för skolavslutningar, som jag anser ska vara en fin och stämningsfull ceremoni som avslutar terminen. Ceremonin ska vara öppen för alla skolans elever i enlighet med läroplanens intentioner.
Svenska kyrkan och skolavslutningar
Svenska kyrkan har ett omfattande samarbete med skolan, i vilket skolavslutningar är en liten del. Svenska kyrkan har inga särskilda direktiv för hur en skolavslutning ska utformas, utan det är upp till varje församling och präst att göra det i samverkan med skolan.
Det finns inga hinder för att upplåta kyrkorummet för skolavslutningar. I biskopsbrevet Det heliga rummet (2001) står:
Kyrkorådet har i enlighet med 3 § möjlighet att upplåta kyrkorummet för olika ändamål som inte direkt hör till församlingens verksamhet, men som inte kan anses kränka kyrkorummets helgd, dvs. inget skall förekomma som står i strid med det budskap som rummet i sig söker förmedla till den som vistas i det. Det kan bland annat avse konserter, samlingar inom föreningar, t.ex. scoutrörelsen, eller arrangemang inom skolans ram såsom skolavslutningar.
Vidare står:
I många sammanhang är det naturligt att utforma programmet tillsammans med den som begär att få bruka kyrkorummet, t.ex. i samband med skolavslutningar, så att samlingen också ges en karaktär som stämmer med kyrkorummet.
Föräldraburna skolavslutningsgrupper
Motionärerna föreslår att föräldrar som så önskar ska bilda skolavslutningsgrupper med uppgiften att gemensamt medverka i utformningen av en frivillig kyrklig skolavslutning. Något material för denna typ av avslutningar finns inte utarbetat av Svenska kyrkan, och antalet föräldarburna kyrkliga skolavslutningar i dag är mycket lågt. Endast Göteborgs stift uppger att sådana förekommit. Det motionärerna föreslår är alltså en för Svenska kyrkan helt ny verksamhet.
Svenska kyrkans samarbete med skolan
Svenska kyrkan har genom församlingarna ett omfattande samarbete med skolan. Målet är att föra en dialog och att hitta gemensamma lösningar i ömsesidig respekt. Kontaktytorna är många, men de inriktar sig i första hand på att stödja individer och grupper.
Svenska kyrkans skolkyrkoarbete har en stark ekumenisk koppling, där det handlar om att kvalitetssäkra de möten samfund och kyrkor har med skolan. Under hösten 2007 ger Sveriges Kristna Råd ut ett nytt ekumeniskt utbildningsmaterial på detta område, där Svenska kyrkan varit aktiv i framtagningsarbetet.
Kyrkomötets tidigare behandling
Skolavslutningar har tidigare behandlats av Kyrkomötet i Skolavslutningar i kyrkan och kontakten med de nya svenskarna (Kl 2003:07). Då avslogs en motion som föreslog ett material för att presentera inkarnationen och treenigheten för nyanlända svenskar i samband med skolavslutningar.
Överväganden
Motionärerna lyfter frågan om skolavslutningar där Svenska kyrkan medverkar, och föreslår att Kyrkostyrelsen ska ges i uppdrag att utarbeta material och riktlinjer till stöd för föräldraburna skolavslutningsgrupper.
Utskottet konstaterar att Svenska kyrkans samarbete med skolan är omfattande och bygger på dialog och ömsesidig respekt. Detta ser utskottet som det sätt på vilket Svenska kyrkan även fortsättningsvis ska samarbeta med skolan.
Vad gäller utformningen av skolavslutningarna vill utskottet poängtera att det är Skolverkets regelverk som styr denna. Dock öppnar regelverket för olika tolkningar, vilket gör att dialogen med skolan i denna fråga blir än viktigare.
Att införa föräldraburna skolavslutningsgrupper anser utskottet inte skulle leda till det syfte motionärerna vill uppnå, utan kyrkan skulle isoleras från skolan och de barn och föräldrar som väljer att delta på dessa skolavslutningar skulle tydligt avvika. Utskottet är övertygat om att skolavslutningar även fortsättningsvis kan arbetas fram i dialog mellan Svenska kyrkan och skolan. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet avslår motion 2007:73.
Uppsala den 27 september 2007
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson
Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.   
|