|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande
2007:11
|
|
|
Strukturer för de frivilligas engagemang
|
|
Sammanfattning
I det här betänkandet behandlas motion 2007:43, Strukturer för de frivilligas engagemang. Utskottet betonar vikten av ideellt arbete i Svenska kyrkan och att ansvaret för detta finns i församlingarna. Ett stöd för att skapa utveckling av hållbara strukturer för det ideella arbetet ges genom bland annat nätverket Ideellt forum. Utskottet föreslår att motion 2007:43 avslås. Till betänkandet finns ett yttrande från Läronämnden.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:43, punkt 1.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:43, punkt 2.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:43 av Johan Åkesson m.fl., Strukturer för de frivilligas engagemang
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar i kyrkoordningen som tydliggör kyrkfolkets ansvar och möjlighet att verka inom kyrkan och som skapar strukturer som tillvaratar engagemang hos och ökar delaktigheten för kyrkans medlemmar.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta struktur- och metodmaterial som kan främja frivilligt engagemang i Svenska kyrkans församlingar.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:43. Yttrandet Ln 2007:13y, Församlingens uppdrag och funktion bifogas som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
Inom Svenska kyrkan finns en lång tradition av att ha ideella medarbetare inom flera verksamhetsområden, såväl den med nationell inriktning som den med internationell inriktning. De stora samhällsförändringarna har inneburit att även det ideella arbetet har förändrats. Det finns i dag ett tydligare krav från dem som arbetar ideellt och allt fler vill engagera sig under en begränsad tid. En alltmer varierad kompetens finns hos dem som ställer sig till förfogande vilket de som är förtroendevalda eller anställda ska hantera.
Ideellt forum i Svenska kyrkan
Ideellt forum i Svenska kyrkan är ett formellt organiserat nätverk som vill utveckla delaktighet och engagemang i det lokala församlingslivet. Genom nätverket sker erfarenhetsutbyte, inspiration, kunskapsutveckling och opinionsbildning. Detta sker genom ett samarbete och med gemensamma arrangemang. Hittills är nitton organisationer huvudmän, däribland Svenska kyrkans församlingsförbund, Svenska kyrkans press AB och Sveriges kyrkosångsförbund. Stockholms, Härnösands, Luleå, Strängnäs och Uppsala stift är också huvudmän i Ideellt forum liksom Gamla Uppsala församling och Piteå landsförsamling. Ytterligare ett antal församlingar är anslutna men inte som huvudmän. Alla organisationer som har sin huvudsakliga hemvist inom Svenska kyrkan är välkomna att bli huvudmän i Ideellt forum.
Det finns också möjlighet att vara individuell medlem i nätverket och då får man regelbundet ett nyhetsbrev. På Ideellt forums webbplats finns en dialogplats där det finns möjlighet att föra samtal.
Idédagar och utbildningar
Varje år anordnar Ideellt forum idédagar nationellt och regionalt. Dessa dagar vänder sig till ideella och anställda medarbetare samt till förtroendevalda. Inspiration, reflektion och erfarenhetsutbyte är navet i idédagarna och delaktigheten i den lokala församlingen är i fokus. I oktober 2007 äger de nationella idédagarna rum i Södertälje. Dagarna startar med studiebesök i några lokala församlingar för samtal om deras ideella verksamhet.
I samarbete med Sigtuna folkhögskola erbjuds en folkhögskoleutbildning för anställda i konsten att leda ideella medarbetare i Svenska kyrkan med start i oktober 2007. Den omfattar fem kurstillfällen fördelade på tre terminer. Mellan träffarna har kursdeltagarna uppgifter som relaterar till det egna församlingsarbetet och som ska mynna ut i en handlingsplan för församlingens arbete med ideella medarbetare.
I samarbete med Stockholms stift har Ideellt forum genomfört en fortbildning för gudstjänstutveckling under två år med särskild inriktning på pedagogiken i gudstjänstarbetet. Liknande fortbildningar har startats i Växjö, Stockholms, Strängnäs, Linköpings och Luleå stift.
Reflektions- och metodmaterial om frivilligt arbete
Boken Delaktig – idébok om ideellt engagemang i kyrkan, utgiven på Verbums förlag 2005, vänder sig till en vid målgrupp av läsare och omfattar flera aspekter på idealitet t.ex. arbetsgivarfrågor. Boken vill ge både inspiration, fördjupning och praktiska konkreta råd. Boken har en handbokskaraktär för ideellt engagemang i Svenska kyrkan och den används i utbildningsdagar och i seminarier. Sensus Studieförbund har tagit fram en samtalsguide till boken som kan användas i flera olika sammanhang, t.ex. för samtal mellan ideella medarbetare, i kyrkoråd eller i arbetslag.
Ideellt forum har i samarbete med Luleå stift och Sensus Studieförbund producerat ett samtalsmaterial, Tänk om – Svenska kyrkans församlingssyn i teori och praktik. Där lyfts frågan om delaktighet i Svenska kyrkan fram för att stimulera samtal om församlingssyn utifrån ett perspektiv av frivilligarbete. Den nationella nivån i Svenska kyrkan har också bidragit med en utgåva i tidskriftsserien Mitt i församlingen, Av fri vilja – på fri tid. Den utgår ifrån barn- och ungdomsverksamheten och unga människors engagemang. Syftet med boken är att beskriva och bidra till lokal reflektion och planering.
Inom Svenska kyrkans internationella arbete i Sverige pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete för att stödja och främja frivilligkrafter. Lutherhjälpens och Svenska kyrkans missions arbete i Sverige bygger på en stor grupp frivilliga som tillsammans med de förtroendevalda och anställda gör regelbundna insatser för att informera och påverka andra människor i ett opinionsbildande arbete för fred och rättvisa, agera i frågor som är direkt relaterade till länder i syd samt skapa förutsättningar för att verksamheten ska få tillräckligt med ekonomiska resurser för att kunna genomföras. Kyrkokansliet ger stöd till detta ideella engagemang genom bl.a. informations- och fortbildningsmaterial till olika grupper och medverkar i stiftens fortbildningssatsningar och sammankomster för dem som är engagerade i stiften.
Projektet Idealitet och frivillighet
Med inspiration från den rikstäckande webbplatsen Volontärbyrån, som framgångsrikt under några år har förmedlat kontakter mellan människor som vill göra insatser och organisationer som behöver deras engagemang, har ett initiativ tagits i Luleå stift med målsättning att integrera Volontärbyråns arbetssätt i Svenska kyrkan.
Kyrkostyrelsen har genom sitt riktade utvecklingsbidrag 2007 anslagit 2,5 miljoner kronor till detta projekt, som syftar till att stärka idealitet och frivillighet i det lokala församlingslivet i Luleå stift. Projektet kommer att kunna ge erfarenheter till gagn för hela Svenska kyrkan, genom att den struktur som Luleå stift utarbetar kan användas i andra stift.
Överväganden
Det ideella arbetet i Svenska kyrkan är både berikande och nödvändigt. Det är också naturligt utifrån Svenska kyrkans grundläggande kyrkosyn där alla är medarbetare som tillför olika saker. Utskottet konstaterar också att det finns ett ideellt arbete i många församlingar där medarbetare bidrar med värdefull kompetens och får stöd från de anställda och förtroendevalda. Tydliga exempel på arbeten som bärs av medlemmar som varken är anställda eller förtroendevalda är besöksgrupper, soppluncher, körer och ansvar för kontakter med vänförsamlingar i andra länder.
Utskottet delar motionärernas önskan om att Svenska kyrkan ska ta tillvara det engagemang som finns hos människor och lära av de goda erfarenheter som finns i de församlingar som har utarbetat strukturer för att ta tillvara och utveckla ideella insatser. Utskottet anser att nätverket Ideellt forum bidrar på ett positivt sätt till detta erfarenhetsutbyte. Likaså är det betydelsefullt när det ideella arbetet lyfts fram i stiftens ledarfortbildningar.
Utskottet konstaterar också att det finns församlingar som inte ser möjligheter med ideella krafter samt församlingar som saknar förmåga att involvera människor som vill bidra i församlingsarbetet. Utskottet tror dock inte att detta blir bättre genom detaljregleringar i kyrkoordningen, utan vill att detta ska växa fram genom erfarenhetsutbyte och fortbildning. Utskottet lyfter gärna fram Stadsmissionen som ett gott exempel på hur man tar tillvara ideellt arbetande människor.
Den nationella nivån har uppdrag att stödja stiftens främjandearbete och det finns exempel på hur detta sker i bakgrundstexten i detta betänkande. Ideellt forum, som får stöd från den nationella nivån, utvecklar och sprider strategier för ideellt arbete. Formerna för samverkan med Ideellt forum behöver utvecklas mera på samtliga nivåer i Svenska kyrkan.
Utskottet hävdar att det ideella arbetet är en församlingsangelägenhet och bör beaktas i församlingsinstruktionerna.
Utskottet vill uppmärksamma församlingar och stift på att det behövs ekonomiska resurser för ledarutbildning lokalt och regionalt där mötet med dem som medverkar ideellt i Svenska kyrkan fokuseras. Detta tror utskottet bidrar till ett strukturerat arbete för de ideellas engagemang.
I mål- och rambudgetskrivelsen för 2008-2010 punkt 2.1.4 betonas det att kyrkans liv bygger på människors delaktighet och gemensamma ansvarstagande men att Svenska kyrkan främst uppfattas som en institution som vill erbjuda service. Utskottet menar att bilden av Svenska kyrkan behöver nyanseras så att det framgår att det handlar om att både få och ge. Läronämnden menar också i yttrande 2007:13y att de möjligheter till delaktighet och ansvarstagande som finns i kyrkans liv i en ny samhällssituation behöver belysas.
Utskottet menar att de insatser som redan görs bidrar till strukturer som tillvaratar engagemang och delaktighet. Utskottet anser också att det redan finns struktur- och metodmaterial som främjar engagemanget i församlingarna. Därför föreslår utskottet att motionen avslås.
Uppsala den 27 september 2007
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson
Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:13y
|
|
|
Församlingens uppdrag och funktion
|
|
Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motionerna 2007:11, 28, 43, 49, 58, 65 och 82.
Svenska kyrkans församlingsbegrepp beskrivs i kyrkoordningen ur flera aspekter. Dessa hålls samman i en helhet:
- uppgiften att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission (den grundläggande uppgiften)
- människor som tillhör Svenska kyrkan (gemenskapsaspekten)
- bosättningen inom ett geografiskt område (territorialprincipen).
Därtill kommer ansvaret för dem som vistas i församlingen (vistelsebegreppet). Församlingskriterierna anger vad som behövs för att församlingen ska kunna leva och fungera: En församlingskyrka, gudstjänstfirande varje vecka och människor som tar ansvar.
Till följd av förändringar i kyrka och samhälle behöver man tänka igenom hur de olika aspekterna av att vara kyrka och församling förhåller sig till varandra. Därför behövs en förnyad reflektion kring församlingsbegreppet. Möjligheter till delaktighet och ansvarstagande i kyrkans liv i en ny samhällssituation – i stad och tätort, på landsbygd och i glesbygd, samt för människor med en ökad rörlighet – behöver belysas. Därvid är det samtidigt nödvändigt att en pastoralt och ekonomiskt bärkraftig organisation som motsvarar arbetsrättsliga krav kommer till stånd. Sammantaget bör detta leda till ett förtydligande av kyrkans självförståelse och teologiska och pastorala identitet.
Med anledning av motionerna 2007:28 och 58 vill Läronämnden framhålla att Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan. Ett internationellt engagemang hör till den grundläggande kallelsen och bör därför komma till uttryck i hela kyrkans organisation och liv.
Uppsala den 22 augusti 2007
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.
* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering   
|