Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:10
 
 
Fairtrade Church-diplomering i Sverige
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2007:42 i vilken Kyrkostyrelsen föreslås få i uppdrag att, i samarbete med andra kyrkliga samfund och organisationer samt i dialog med Föreningen för Rättvisemärkt, skapa möjligheter för kyrkor i Sverige att bli Fairtrade Church-diplomerade.

Då Svenska kyrkan arbetar aktivt för Rättvisemärkt på flera olika sätt, och det som motionären efterfrågar delvis redan finns, föreslår utskottet att Kyrkomötet ska avslå motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:42.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:42 av Eva-Maria Munck m.fl., Fairtrade Church-diplomering i Sverige

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att, i samarbete med andra kyrkliga samfund och organisationer samt i dialog med Föreningen för Rättvisemärkt skapa möjligheter för kyrkor i Sverige att bli Fairtrade Church-diplomerade.

Utskottet

Bakgrund

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Visionen är en världshandel som grundar sig på respekt för mänskliga rättigheter och som främjar en bättre framtid för människa och miljö.

Rättvisemärkt består av en förening och ett bolag. Svenska kyrkan äger, tillsammans med Landsorganisationen (LO), bolaget Rättvisemärkt i Sverige AB. Deras uppdrag är att licensiera Fairtrade®/RättvisemärktTM till företag vars produkt är certifierad i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier.

Dessutom finns Föreningen Rättvisemärkt, där Svenska kyrkan är en av 29 medlemmar tillsammans med bland andra Svenska Kyrkans Unga, Svenska Missionskyrkans Ungdom, Sveriges Kristna Råd, PMU Interlife, Caritas, Diakonia samt Svenska Missionsrådet. Föreningen Rättvisemärkt har i uppdrag att bilda opinion och sprida information för att öka konsumentens kännedom och kunskap om Rättvisemärkt samt öka efterfrågan på Rättvisemärkt-certifierade produkter.

Rättvisemärkt i Sverige AB är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO), som utvecklar kriterier, utför kontroller samt ger utvecklingsstöd till odlare och anställda i utvecklingsländer. Rättvisemärkt har systerorganisationer i ett tjugotal länder i Europa, Nordamerika, Australien/Nya Zeeland och Japan.

Kriterierna för Fairtrade/Rättvisemärkt kan sammanfattas enligt följande:

- Långsiktiga handelsrelationer och avtal

- Odlare och anställda får skäligt betalt för sitt arbete

- Demokratiutveckling och organisationsrätt främjas

- Barnarbete och diskriminering motverkas

- Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

- Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt

Rättvisemärkt-certifierade produkter är ofta något dyrare än motsvarande ”konventionella” produkter. Skillnaden varierar från 0 procent till 50 procent. Det högre priset beror på att den Rättvisemärkt-certifierade producenten garanteras ett minimipris för produkten, samt en premie.

Rättvisemärkts produktspecifika kriterier omfattar för närvarande kaffe, kakao, te, honung, socker, bananer, ris, quinoa, tropisk frukt, torkad frukt, nötter, juice, sportbollar, snittblommor, vin samt bomull.

Fairtrade Church-diplomering

Motsvarigheten till Rättvisemärkt i Storbritannien, Fairtrade Foundation, har tagit fram en möjlighet för kyrkor att bli Fairtrade Church-diplomerade. Enligt det ansökningsformulär som finns ska man, för att bli en Fairtrade Church i Storbritannien, använda rättvisemärkt te och kaffe vid alla möten man ansvarar för, öka sin användning av andra rättvisemärkta produkter, samt lyfta fram och marknadsföra rättvisemärkt vid olika tillfällen.

Någon möjlighet att bli ”Fairtrade Church-diplomerad” i Sverige finns inte i dag. Det är Föreningen Rättvisemärkt som äger varumärket, och beslutar om man vill erbjuda denna typ av diplomering. Svenska kyrkan kan däremot besluta att ställa frågan till Föreningen Rättvisemärkt. Föreningen Rättvisemärkt måste årligen kontrollera dem som är diplomerade, och Svenska kyrkan har ett mycket stort antal församlingar, vilket skulle kräva en stor arbetsinsats från Föreningen Rättvisemärkts sida att erbjuda ”Fairtrade Church-diplomering”.

I dag får alla församlingar som serverar rättvisemärkt kaffe och te ett diplom utfärdat av Föreningen Rättvisemärkt samt ett grundpaket med material om Rättvisemärkt från kyrkokansliet. Detta innebär att det som motionärerna frågar efter delvis redan finns, men med en organisation som inte belastar Föreningen Rättvisemärkts kansli.

Svenska kyrkan kan besluta att själv införa någon slags diplomering, men då kan den inte kallas för ”Fairtrade Church-diplomering” då detta varumärke ägs av Föreningen Rättvisemärkt.

Svenska kyrkans arbete med Rättvisemärkt

Svenska kyrkan har sedan länge arbetat aktivt för rättvisemärkt, och många församlingar serverar i dag rättvisemärkt kaffe och te.

Kyrkokansliet har tillsammans med Luleå, Härnösands och Växjö stift tagit fram en verktygslåda för Rättvisemärkt som finns på Lutherhjälpens hemsida. Verktygslådan rymmer fakta, tips och idéer, och där finns också en teologisk motivering till varför Svenska kyrkan arbetar för Rättvisemärkts idé. I den motiveringen står bl.a.

Som kyrka i en världsvid gemenskap är det vår uppgift att arbeta för en hållbar utveckling – ekologiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt. Vi kan inte stillatigande se på hur en orättvis handelsstruktur ruinerar fattigare delar av världen. Kyrkan måste levandegöra evangelium i ord och handling genom att arbeta för försoning, och för en rättvisare värld.

Andra certifieringar

Det finns även verktyg som påminner om certifiering inom Svenska kyrkan i arbetet med hållbar utveckling. Hit hör exempelvis Ljussteget och Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling, som är utarbetade inom Svenska kyrkan som en hjälp i församlingarnas miljöarbete.

Överväganden

Motionärerna föreslår att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att, i samarbete med andra kyrkliga samfund och organisationer samt i dialog med Föreningen för Rättvisemärkt, skapa möjligheter för kyrkor i Sverige att bli Fairtrade Church-diplomerade.

Utskottet konstaterar att Svenska kyrkan redan idag arbetar aktivt för Rättvisemärkt på flera olika sätt, vilket utskottet ser positivt på. Det finns material framtaget för församlingarna att använda, och ett stort antal församlingar har också fått diplom för sitt användande av Rättvisemärkta produkter. Det innebär att det som motionärerna frågar efter delvis redan finns, men med en organisation som inte belastar Föreningen Rättvisemärkts kansli. Utskottet ser inte att det tillför något ytterligare att möjliggöra Fairtrade Church-diplomering och föreslår därför att Kyrkomötet avslår motionen.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page