Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande

2007:4
 
 
Välkommen till Svenska kyrkan-material
 

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2007:12. I motionen föreslås Kyrkostyrelsen få i uppdrag att framställa ett välkomstmaterial för dem som döps som vuxna och/eller inträder i Svenska kyrkan vid vuxen ålder.

Utskottet ser medlemskommunikation som en viktig uppgift för Svenska kyrkan, men menar att lokalt producerat material med välkomnande till den lokala församlingen är mer angeläget än ett centralt producerat. Dessutom finns redan mycket material framtaget för den församling som vill ha något färdigt. Mot bakgrund av detta föreslår utskottet att Kyrkomötet ska avslå motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:12.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2007:12 av Anna Karin Hammar och Bo Lennart Anbäcken, Välkommen till Svenska kyrkan-material

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att framställa ett välkomstmaterial för dem som döps som vuxna och/eller inträder i Svenska kyrkan vid vuxen ålder.

Utskottet

Bakgrund

År 2006 döptes 485 vuxna personer in i Svenska kyrkan. Ytterligare 5 411 personer inträdde i Svenska kyrkan. För dessa efterfrågar motionärerna ett välkomst- och informationsmaterial som berättar om Svenska kyrkans historia, tro och bekännelse, engagemang och relationer. Något sådant gemensamt material finns inte.

Som jämförelse kan tilläggas att det år 2006 döptes 65 185 barn före konfirmationen. För dessa barn, och deras föräldrar, finns inte heller något gemensamt material framtaget.

Enligt kyrkoordningen är det den församling där man är folkbokförd som man blir tillhörig när man döps eller inträder i Svenska kyrkan, och det är också denna församling som är ansvarig för informationen till, och kontakten med, den tillhörige (29 kap. 6 §, 29 kap. 9 § samt 35 kap. 1 § kyrkoordningen).

Material i dag

De flesta församlingar skickar ett välkomstbrev till den som inträder. Ibland åtföljs detta av exempelvis av församlingsbladet eller en folder om församlingens verksamhet. Vissa församlingar har mer ambitiösa rutiner för välkomnandet, medan andra församlingar inte gör något alls. Vad som görs, och vilket material som den vuxendöpte eller nyinträdde eventuellt får, avgörs till stor del av församlingens resurser.

I Idématerial för medlemskommunikation, utgiven 2003 av Informationsavdelningen (www.svenskakyrkan.se/medlemsvard/motamalgrupper.htm), finns tips och exempel på hur man kan välkomna en inträdare eller en person som döps som vuxen. Här pekas på att församlingen måste hitta sin väg att göra detta välkomnande, utifrån sina resurser och traditioner.

I Kalender för medlemskommunikation 2007, som tagits fram av Informationsavdelningen för att stödja det lokala kommunikationsarbetet, finns tips om att ta fram material till nyinträdda och nyinflyttade. Nästa kalender sänds ut vid årsskiftet.

Verbum har en rad olika produkter i sitt sortiment som kan passa för vuxna. Här exemplifieras några:

- En väg till livsmod och tillit – möt kristen tro med Frälsarkransen. Med Frälsarkransen som redskap presenteras en praktisk andlighet för nutidens sekulariserade människor. I varje kapitel inbjuds läsaren till ett möte mellan Jesusberättelsen och allmänmänsklig erfarenhet. Boken kan användas som en introduktion till kristen tro.

- Svenska kyrkans folderställ innehållande temafoldrar: Detta är Svenska kyrkan, Dop, Gudstjänst, Konfirmation, Kristen tro, Kyrkorummet, Någon att tala med, Vigsel samt Begravning.

- Livets Pärlor ledsagar läsaren in i livets väsentligheter genom vackra bilder och tänkvärda texter. Texterna lyfter särskilt fram stillheten och det inre samtalet med Gud. Med boken följer ett radband.

- Svenska kyrkan Tro och tradition ger en introduktion till Svenska kyrkans tro och tradition. Boken beskriver bl.a. kyrkans och församlingens uppgift, de förtroendevaldas uppgift, Svenska kyrkans utveckling och verksamhet samt de kyrkliga helgerna. Målgrupp är i första hand förtroendevalda i Svenska kyrkan, men boken passar lika bra för alla som är intresserade av att i kort form få en presentation av vad Svenska kyrkan är och hur hon fungerar.

- Steg på vägen – en katekes för vår tid är en bok där Jesus och bibeln är centrala delar. Den kristna tron förklaras på ett lättfattligt språk och kopplas ihop med vardagslivet. Boken väver ihop bibelordet, det kristna livet och trons grunder och ger god hjälp att förstå gudstjänsten och levandegöra densamma.

Överväganden

Medlemskommunikation är en viktig uppgift för Svenska kyrkan som helhet. Församlingen har ett stort ansvar för denna medlemskommunikation, och utskottet konstaterar att det finns en rad olika grupper som församlingen bör kommunicera med, utöver de som motionärerna nämner. Hit hör exempelvis nyinflyttade, vilka behöver välkomnande till och information om den lokala församlingen på liknande sätt som en inträdare. Församlingen behöver även kommunicera med andra grupper, exempelvis utträdare och antecknade.

Utskottet ser kontakten med den lokala församlingen som viktig för den som döps in i Svenska kyrkan som vuxen, och för den som inträder. Den kontakten kan inte ersättas av centralt framtaget material, utan varje församling måste noga tänka igenom sitt bemötande. Församlingens medlemskommunikation bör vara en viktig del i arbetet med församlingsinstruktionen och utskottet betonar behovet av att medlemskommunikationen är planerad och utgår från församlingens omvärldsanalys.

Nationell nivå kan och bör även fortsättningsvis bidra med inspiration och stöd till församlingarna i dessa frågor. Här kan församlingarna behöva exempel på hur man på ett lättillgängligt sätt beskriver vad Svenska kyrkan är och står för. Detta anser utskottet kan göras inom ramen för den redan planerade verksamheten vid Informationsavdelningen.

Utskottet vill också framhålla att det finns mycket material framtaget för den församling som vill få inspiration, eller som vill ta hjälp av något färdigt. Här kan nämnas material på Svenska kyrkans hemsida och hos olika bokförlag. Utskottet konstaterar dock att lokalt material med välkomnande till den lokala församlingen är mer angeläget än centralt producerade och allmänt hållna produkter. Av dessa anledningar föreslår utskottet avslag på motion 2007:12.

Uppsala den 27 september 2007

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Seth Henriksson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page