|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande
2007:4
|
|
|
Ett bönens år i Svenska kyrkan
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:67 om att i samverkan med stift och församlingar göra år 2009 alternativt 2010 till ett Bönens år i Svenska kyrkan.
Utskottet delar motionärens uppfattning om betydelsen av att Svenska kyrkan inom ramen för en nationell kraftsamling särskilt lyfter fram bönens roll varför utskottet bifaller motionärens hemställan.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2007:67.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:67 av Britt Louise Agrell, Ett bönens år i Svenska kyrkan
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samverkan med stift och församlingar göra år 2009 alternativt 2010 till ett Bönens år i Svenska kyrkan.
Utskottet
Bakgrund
Motionären menar att Svenska kyrkan på andra sidan de senaste årens diskussioner av organisationsfrågor nu bör fokusera på frågan om vad det är att vara kyrka.
Människors naturliga behov av närhet till Gud behöver kyrkan svara upp emot genom att lyfta fram bönen och dess möjligheter. I motionen föreslås därför att Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i samverkan med stift och församlingar göra år 2009 alternativt 2010 till ett Bönens år i Svenska kyrkan.
Överväganden
Bönen – hjärtats samtal med Gud - utgör en av kristenlivets viktigaste grundpelare. Den är en källa, en korsväg, en mötesplats; en källa till liv, en korsväg mellan tid och evighet, hopp och förtvivlan, en plats för mötet mellan människa och Gud. I bönen ges barnet ett språk för sin tro, där finner sökandet efter mening och innehåll en växtplats, trosvissheten en hemvist, tvivlet en skyddad hamn.
Bönen handlar mindre om att göra än om att vara – om att på Kristi uttryckliga uppmaning, tillika med generationer av kristna överallt och i alla tider, stilla sig, vila vid Guds sida och så i en anda av förväntan, förtröstan, förlåtelse och frimodighet öppna sitt hjärtas kammare för den som känner varje människa inifrån och ut.
Bön är ett förhållningssätt och ett livsmönster som kyrkan ständigt vill förmedla till nya generationer. Kyrkohistoriens många bön- och andaktsböcker rymmer oändliga skatter av andlig erfarenhet att hämta inspiration och vägledning ur. Den fria och spontana bönen ger uttryck åt den gudsrelation som sätter fokus på Guds reella och nyskapande närvaro här och nu. Som kyrkan lär, så ber hon och som hon ber formulerar hon också sin lära. Utan bönen tystnar trons röst – utan bönen tystnar skapelsens röst.
Utskottet ser med andra ord otaliga skäl för Svenska kyrkan att, just som motionären menar, ständigt och uthålligt lyfta fram bönens livsomfattande perspektiv. Ett projekt av detta slag skall naturligtvis inte formuleras så att man kan få intrycket av att kyrkans vittnesbörd om bönens kraft utgör en begränsad aspekt av ett enstaka projekt eller kampanj. Snarare bör projektets syfte och mål tecknas så att man förstår hur Svenska kyrkan på detta sätt lyfter fram ett av sina viktigaste identitetsskapande verktyg. Att under en begränsad tid och inom ramen för en specifik nationell kraftsamling, på bredd särskilt betona och fördjupa erfarenhet och förståelse av bönens makt.
Utskottets bifall skall förstås som ett starkt stöd för de tankar motionären framför, samtidigt som utskottet vill lämna åt Kyrkostyrelsen att närmare reflektera över hur ett projekt av detta slag, och med denna höga ambitionsnivå, på bästa sätt kan genomföras. Även tidpunkten kan behöva övervägas ytterligare. Att sjösätta ett projekt som detta under 2009, det år när medlemmarna i Svenska kyrkans församlingar går till kyrkoval, kan innebära problem. Det vore olyckligt om diskussionen kring motionärens förslag kom att fokuseras kring frågor rörande projektets tid och omfattning. Kyrkomötets stöd bör gälla saken snarare än formen.
Ett förverkligande av visionen om ett år av samling kring bönen förutsätter en resurstilldelning av inte obetydlig omfattning.
Utskottet beslutar att bifalla motion 2007:67.
Uppsala den 27 september 2007
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson
Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Gun Andersson, Anna Karin Hammar, Johan Åkesson, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Kenth Billing, Christina Holmgren och Kaya Ålander.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.   
|