|
|
|
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande
2007:7
|
|
|
Missionsdefinition
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:61 där Kyrkomötet föreslås besluta att uppdra till Kyrkostyrelsen att definiera begreppet mission enligt följande formulering i mål och rambudget 2007: Förkunna evangelium om Jesus Kristus i ord och handling.
Utskottet menar att det finns ett kontinuerligt behov av reflektion kring begreppet mission. En strikt definition av begreppet skulle hämma det samtal som pågår på olika nivåer inom Svenska kyrkan, inte minst i det arbete som pågår med att formulera församlingsinstruktioner. Utskottet föreslår därför att motion 2007:61 avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att motion 2007:61 avslås.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:61 av Seth Henriksson, Missionsdefinition
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att definiera begreppet mission enligt följande formulering i mål och rambudget 2007: Förkunna evangelium om Jesus Kristus i ord och handling.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2007:61 (Ln 2007:5y) Yttrandet bifogas som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
Begreppet mission i kyrkoordningen
I lag (1998:1591) om Svenska kyrkan (4 § andra stycket) beskrivs att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Kyrkoordningens beskrivning (2 kap 1 §) av församlingens grundläggande uppgift överensstämmer med det som anges i nämnda lag. Begreppet mission har till viss del ersatt begreppet evangelisation som fanns i kyrkolagen från 1991. Den statliga utredningen SOU 1997:41 Rättslig reglering anslöt sig till PM från den s.k. teologiska expertgruppen (inomkyrklig grupp) som bl.a. uttalade:
”Evangelisation” är som begrepp mer inskränkt än ”mission” och har dessutom en tydligare inriktning på särskilda aktiviteter, t.ex. i form av evangelisationskampanjer. Mission (av lat mi’ttio ’skicka’, ’sända’) är ett teologiskt mer laddat begrepp som avser hela kyrkan och därmed också varje församlings sändning i världen. Kyrkans missionsuppdrag är en fortsättning av det uppdrag som Jesus gav sina lärjungar när han gav dem fullmakt och sände ut dem att predika ”Guds rike”. Av grundläggande betydelse är den s.k. missionsbefallningen i Matt. 28:19–20: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar, döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn, och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”
Mission har ofta blivit beteckningen på den verksamhet som riktar sig till den icke-kristna delen av mänskligheten. Det uppdrag som ges i missionsbefallningen har dock alltid setts som grundläggande uppgift för kyrkan såväl inom som utom landet. I våra dagar handlar det som traditionellt betecknas som mission till övervägande delen om samarbete med kyrkor på olika platser runt om i världen och i det sammanhanget har ömsesidigheten i uppdraget en helt annan betydelse än som tidigare varit fallet. Uppdelningen mellan mission riktad till mer avlägsna, ”främmande” och icke-kristna länder och evangelisation riktad till människor i det egna, kristnade landet har alltmer mist sitt berättigande.
Vare sig praktiskt eller teoretiskt går det att dra några skarpa gränser mellan uppgifterna att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Det är frågan om olika överlappande aspekter på kyrkans liv och uppdrag. Det går inte heller och bör inte heller dras någon skarp gräns mellan nationella och internationella uppgifter eftersom Kristi världsvida kyrka, där Svenska kyrkan är en del, är universell. Att utöva mission är kyrkans och därmed församlingens uppdrag såväl inom det egna territoriella området som i ett vidare sammanhang. I detta innefattas också det som med en mer begränsad term kallas evangelisation.
Tidigare behandling i Kyrkomötet
I samband med att Kyrkomötet 1999 beslutade om kyrkoordningen behandlades i Första kyrkolagsutskottets betänkande (1KL 1999:1) avsnitt 9.1 motionen 1999:22. Motionen menade att bestämmelsen om församlingens grundläggande uppgift var otydlig och i motionen föreslogs att Centralstyrelsen skulle söka definiera begreppet mission och ge församlingarna behövlig vägledning i utarbetande av missionsprogram.
Församlingsutskottet yttrade sig över motionen (FU 1999:1y) och menade att det finns behov av kontinuerlig reflektion kring begreppet mission och att detta skulle kunna tillgodoses inom ramen för stiftens och kyrkokansliets projekt rörande församlingsinstruktionernas innehåll och form. Andra kyrkolagsutskottet gjorde bedömningen att motionens önskan genom detta var tillgodosedd.
Vid Kyrkomötet 2005 behandlades i Organisationsutskottets betänkande Ou 2005:4 motion 2005:3 som föreslog att Kyrkomötet skulle uppdra till Kyrkostyrelsen att efter hörande av andra organ inom Svenska kyrkan bereda en omformulering av 2 kap 1 § kyrkoordningen för att tydliggöra att kyrkans och församlingens grundläggande väsen är mission. Motion 2005:72 föreslog att Kyrkomötet skulle uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta ett förslag om vad mission betyder inom Svenska kyrkans verksamhet både nationellt och internationellt att föreläggas Kyrkomötet för beslut och införande i kyrkoordningen. Ekumenikutskottet yttrade med anledning av dessa motioner (Eu 2005:1y):
Begreppet mission är ett rikt begrepp som tolkas på en rad olika, ibland komplementära, ibland motsatta, sätt. Utskottet anser därför att det finns behov av en fördjupad reflektion över missionsbegreppets innebörd och hur det kan tolkas idag.
Utskottet konstaterade också att många församlingar haft svårigheter att beskriva sin uppgift utifrån begreppet mission och menade att församlingarna behöver verktyg för att komma vidare i sin reflektion över vad Guds mission innebär. Utskottet yttrade vidare att församlingarna behöver arbetsro i formandet av församlingsinstruktionerna och att det därför inte är fruktbart att i nuläget förändra språket i bestämningen av församlingens grundläggande uppgift. Läronämnden yttrade (Ln 2005:8y) att det finns goda skäl att reflektera vidare kring de fyra dimensionerna som i kyrkoordningen beskriver församlingens grundläggande uppgift. Organisationsutskottet föreslog på denna grund att motionerna skulle avslås. Detta blev också Kyrkomötets beslut.
Under överläggningen i Kyrkomötet ställdes ett särskilt förslag av Anders Wejryd att Kyrkomötet, med anledning av motionerna 2005:3, 2005:12 och 2005:72, skulle uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för fördjupad reflektion över församlingens grundläggande uppgift. Kyrkomötet beslutade att avslå detta särskilda förslag. Under överläggningen ställde Curt Forsbring ett särskilt förslag att Kyrkomötet skulle besluta att en gemensam reflektion över församlingens grundläggande uppgift skulle tas upp som tema för ett kommande kyrkomöte. Kyrkomötet beslutade bifalla detta särskilda förslag. I Kyrkostyrelsens skrivelse (KsSkr 2006:3) till Kyrkomötet med redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden meddelas att uppdraget enligt beslutet ovan (KmSkr 2005:7 med O 2005:4) tagits in i kyrkomötespresidiets och kansliets planering för kyrkomötena efter 2006.
Fortsatt reflektion kring begreppet mission
Ärkebiskopen inbjöd åren 2004 och 2005 medarbetare från stiften till Samtalsdagar om mission med syfte att bidra till reflektionen om missionsbegreppet.
Svenska kyrkan gav 2006 tillsammans med Svenska kyrkans församlingsförbund ut Både här och där. Ett samtalsmaterial om församlingens uppdrag. till stöd för församlingens fortsatta reflektion kring dimensionen mission i församlingens grundläggande uppgift. Materialet vill leda till möten, samtal och processer kring församlingens uppdrag i vår tid och i vår värld. I förordet skriver Församlingsförbundets förbundsdirektör och Svenska kyrkans generalsekreterare:
Vi är övertygade om att vår kyrka behöver föra ett ständigt samtal om missionsbegreppet som äger relevans för församlingens lokala missionsuppdrag som för Svenska kyrkans internationella arbete. Kyrkans gränsöverskridande uppgift både här och där är ett angeläget samtalsämne för varje församling.
Samtalsdokumentet Både här och där har tagits väl emot av stift och församlingar och fungerar som ett viktigt underlag för församlingarnas fortsatta samtal om begreppet mission. Arbetet med den s.k. verksamhetsutvecklingen, som syftar till att integrera det internationella arbetet som en självklar del i varje församlings reflektion och liv, är också en process som bjuder in församlingarna till samtal om missionsbegreppet.
Svenska kyrkan gav år 2000 ut skriften Mission – ett spel med många röster (Tro & Tanke, Svenska kyrkans forskningsråd 2000:1) och 2001 utkom i skriftserien Mitt i församlingen, Samtal pågår – stör gärna, som innehåller olika artiklar om begreppet mission. Båda dessa skrifter kan ses som viktiga bidrag till den pågående reflektionen kring vad det är att som kyrka vara i mission.
Överväganden
Motionären vill i sin motion att begreppet mission skall definieras i överensstämmelse med en formulering i mål och rambudgeten 2007 som lyder: Förkunna evangelium om Jesus Kristus i ord och handling.
Kyrkoordningen beskriver församlingens grundläggande uppgift (2 kap. 1 §) genom att använda fyra olika begrepp (fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission). Vart och ett av dessa begrepp kan uppfattas som en aspekt av församlingens grundläggande uppgift. Begreppet att utöva mission hjälper alltså församlingen att få perspektiv på hela sitt arbete. Vissa delar av uppdraget kommer i förgrunden samtidigt som relief och tydlighet ges åt uppdraget i dess helhet. Utskottet menar att varje strikt definition av något av de fyra begreppen skulle riskera att begränsa synfältet. Utskottet menar att det inte är rimligt att fastställa en enda giltig definition av begreppet att utöva mission.
Samtal om församlingens grundläggande uppgift utifrån perspektivet att utöva mission pågår på många håll inom Svenska kyrkan. Inte minst sker denna reflektion i församlingarna i samband med arbetet med församlingsinstruktionerna. Kyrkoordningen säger i inledningstexten till andra avdelningen att det är församlingen som är den primära enheten inom kyrkan. Utskottet menar att det därför inte är lämpligt att Kyrkomötet fastslår en enda definition av begreppet mission. En sådan definition skulle hämma det viktiga samtal som pågår i församlingarna. Utskottet menar att det är viktigt att församlingarna bemöts med förtroende i det arbete som sker med att formulera församlingsinstruktionerna.
Utskottet konstaterar att det finns en dynamik i det samtal som pågått inom Svenska kyrkan de senaste åren när det gäller begreppet mission. Detta visar att det på de olika nivåerna inom Svenska kyrkan finns ett kontinuerligt behov av reflektion kring begreppet mission.
Erfarenheterna från arbetet med församlingsinstruktionerna visar att perspektivet mission inom ramen för församlingens grundläggande uppgift gärna avgränsas till att gälla det som är församlingens verksamhet i relation till den världsvida kyrkan. Utskottet vill understryka att det lika mycket handlar om församlingens uppdrag i det lokala sammanhanget.
Utskottet menar att det är viktigt att den nationella nivån fortsätter att ge stöd till stiften i deras arbete att främja arbetet med församlingsinstruktionerna och då särskilt när det gäller samtalen om perspektivet att utöva mission inom ramen för församlingens grundläggande uppgift. Utskottet ser samtalsmaterialet Både här och där som ett viktigt redskap i den fortsatta reflektionen.
Utskottet föreslår att motion 2007:61 avslås med hänvisning till övervägandena ovan.
Uppsala den 27 september 2007
På Ekumenikutskottets vägnar
Angela Boëthius
Närvarande: Angela Boëthius, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Agneta Brendt, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Christina Andersson, Birgitta Wrede, Anders Novak, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.
Biskoparna Carl Axel Aurelius och Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:5y
|
|
|
Missionsdefinition
|
|
Läronämnden har beretts tillfälle att yttra sig över motion 2007:61.
Motionären vill att begreppet mission skall definieras med hjälp av den formulering som finns i mål- och rambudgetskrivelsen 2007: 1: ”Att förkunna evangelium om Jesus Kristus i ord och handling.”
Läronämnden vill i sammanhanget hänvisa till sitt yttrande 2001: 12:
I KsSkr 2001:12 anges följande på sidan 59: ”Svenska kyrkans mission är att i solidaritet med utsatta människor dela evangelium om Jesus Kristus, söka kyrkans enhet och vara ett tecken för Guds rike i världen.”
Denna formulering försöker att sammanfatta decenniers samtal och eftertanke inom Svenska kyrkan och i kristenheten som helhet. I likhet med andra formuleringar av detta slag är den tentativ och inbjuder till fortsatt reflektion och tankeutbyte. Ansvaret för att hitta vägar till en fördjupad förståelse och personlig delaktighet i uppdraget åvilar oss alla.
Läronämnden vill se den sistnämnda formuleringen från 2001 som tillämplig också i relation till motion 2007:61. Motionärens definition är möjlig, men andra är också möjliga.
Uppsala den 22 augusti 2007
På Läronämndens vägnar
Anders Wejryd
Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall*, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.   
|