|
|
|
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande
2007:4
|
|
|
Information i Svenska kyrkan om Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2007:31 där Kyrkomötet föreslås uppdra åt Kyrkostyrelsen att erbjuda informationsbrev från Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle till en vidare krets än det för närvarande skickas ut i Svenska kyrkan.
Utskottet konstaterar att det finns ett omfattande utbud av information från ekumeniska aktörer och vill särskilt lyfta fram rapporterna Updates on European Affairs från Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle.
Utskottet menar att det är angeläget att denna information kommer många till del, men vill lämna till Kyrkostyrelsen att finna lämpliga metoder för det.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2007:31 uppdra åt Kyrkostyrelsen att på sätt den finner lämpligt sprida kunskap om och underlätta tillgängligheten till ekumeniska organisationers information som till exempel rapporterna Updates on European Affairs från Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:31.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2007:31 av Margareta Nybelius och Urban Gibson, Information i Svenska kyrkan om Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att erbjuda informationsbrev från Konferensen för europeiska kyrkors kommission för kyrka och samhälle till dem som önskar erhålla detta i en vidare krets än i dag.
Utskottet
Bakgrund
Kommissionen för kyrka och samhälle (Church and Society Commission, CSC) inom Konferensen för europeiska kyrkor (KEK) skapar förbindelser mellan å ena sidan de 126 medlemskyrkorna och till dem relaterade organisationer, och å andra sidan olika institutioner inom Europeiska unionen (EU), Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), NATO och Förenta nationerna (FN). Uppdraget innebär bland annat att främja ekumenisk dialog och samverkan i samhällsfrågor så att medlemskyrkorna enskilt och tillsammans kan verka för det gemensamma goda i Europa genom engagemang i och bidrag till det politiska, sociala och ekonomiska livet. Kommissionen inbjuder KEK:s medlemskyrkor att delta i studier och projekt, och arbetar för ett kyrkornas gemensamma vittnesbörd och påverkansarbete gentemot de ovan nämnda europeiska institutionerna och samhällena. En viktig funktion som kommissionen har är att följa den aktuella utvecklingen inom de europeiska institutionerna i frågor som är av särskilt intresse för kyrkorna och att föra fram deras synpunkter i lämpliga sammanhang.
Under den nu löpande programperioden 2004–2009 har ett antal arbetsgrupper tillsatts för att fokusera prioriterade teman. Dessa är: Den europeiska integrationen; EU-lagstiftning; Fred, säkerhet och försoning; Bio-etik och bioteknologi; Mänskliga rättigheter och religionsfrihet; Ekonomi-, miljö- och sociala frågor. Förutom de områden som dessa arbetsgrupper behandlar engagerar man sig på andra sätt i frågor om globaliseringen, hållbar utveckling, jordbruk och landsbygd, jämställdhet, utbildning och inter-religiös dialog.
Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har gemensamt ingått avtal med kommissionen om sekondering av en handläggare under perioden november 2006 till och med oktober 2009, detta som en del av ett intensifierat samarbete i europafrågor. Sekonderingen innebär att anställning av en handläggare vid kommissionen bekostas av de två kyrkorna. Syftet är att stärka kommissionens arbete i allmänhet, att främja närmare samarbete mellan de två kyrkorna och kommissionen, att i de två kyrkorna öka kunskapen och engagemanget i europafrågorna och underlätta ett effektivare påverkansarbete. Handläggaren bevakar utvecklingen av relevanta frågor inom de europeiska institutionerna, följer den allmänna utvecklingen i europafrågor och för tillbaka information särskilt till de två kyrkorna. De kan också uppdra åt handläggaren att samla relevant information i specifika frågor. En viktig uppgift är också att underlätta de två kyrkornas kontakter med de europeiska institutionerna genom att organisera besök och möten samt knyta kontakter med personer som på olika sätt och på olika nivåer är delaktiga i dessa institutioners beslutsprocesser.
De rapporter som motionen hänvisar till beskriver den aktuella utvecklingen inom de områden som Kommissionen för kyrka och samhälle arbetar med. Rapporterna är offentliga och tillgängliga på KEK:s hemsida under rubriken News och sedan Europe Updates. Internet-adressen är www.cec-kek.org/content/EuropeUpdates.shtml.
Överväganden
Utskottet konstaterar att det allmänt sett finns ett omfattande utbud av information från ekumeniska aktörer som till exempel KEK, Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet och Sveriges Kristna Råd, information som förtjänar en bred spridning inom Svenska kyrkan.
Utskottet vill uttrycka sin uppskattning av rapporterna från KEK:s kommission för kyrka och samhälle vilka ger en bred och initierad bevakning av frågor inom EU och andra europeiska institutioner. Dessa rapporter är av särskilt intresse för Svenska kyrkan och bör därför lyftas fram. Detta dels för att det enligt utskottets mening finns ett behov av att inom Svenska kyrkan synliggöra KEK och dess arbete, dels för att Svenska kyrkan på ett aktivt sätt skapat förutsättningar för det arbete som rapporterna bygger på.
Utskottet menar att det är angeläget att rapporter från olika ekumeniska aktörer kommer många till del, och föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att finna lämpliga metoder för det. Som konsekvens av detta föreslår utskottet att motion 2007:31 avslås.
Uppsala den 26 september 2007
På Ekumenikutskottets vägnar
Angela Boëthius
Närvarande: Angela Boëthius, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Agneta Brendt, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Christina Andersson, Birgitta Wrede, Anders Novak, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.
Biskoparna Carl Axel Aurelius och Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.   
|