Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande

2007:3
 
 
Global nivå i kyrkoordningen
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motionerna 2007:28 och 2007:58. I motion 2007:28 föreslås Kyrkomötet uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera ett reflektionsarbete vilket skulle leda till en översyn vad gäller det globala perspektivet i kyrkoordningen. Motion 2007:58 föreslår att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att verka för att den globala nivån som ett verksamhetsområde inom Svenska kyrkan får ett särskilt avsnitt i kyrkoordningen.

Utskottet menar att ett internationellt engagemang hör till den grundläggande kallelsen och därför bör komma till uttryck i hela kyrkans organisation. I kyrkoordningen finns ett, för Svenska kyrkans alla tre nivåer, uttalat ansvar för detta. Enligt utskottet finns det inte något behov av att förändra kyrkoordningen i de avseenden som motionerna föreslår. Utskottet föreslår att motion 2007:28 och motion 2007:58 avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:28.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2007:58.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2007:28 av Bertil Murray, Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att initiera och understödja ett djupgående reflektionsarbete med syfte att få till stånd en översyn av kyrkoordningen för att bättre integrera det globala perspektivet i Svenska kyrkans regelverk.

Motion 2007:58 av Seth Henriksson, Nivåer i Svenska kyrkan

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att den globala nivån som ett verksamhetsområde inom Svenska kyrkan får ett särskilt avsnitt i kyrkoordningen.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motionerna 2007:28 och 2007:58. Yttrandet bifogas som bilaga 1.

Andra utskott

Organisationsutskottet har beretts möjlighet att yttra sig över motionerna 2007:28 och 2007:58. Yttrandet bifogas som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

Inledning

I det första stycket i inledningen till kyrkoordningens första avdelning sägs:

Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och delar den kristna bekännelsen och lovsången till en treenig Gud.”

Kyrkoordningens syfte är enligt dess inledning

att ange de strukturer och beslutsformer som ger de bästa förutsättningarna för Svenska kyrkan att fullfölja sin kallelse.

Vidare sägs att

dess bestämmelser och inledningar ger en begränsad bild av Svenska kyrkans tro och liv. Regelsystemet behandlar främst kyrkans institutionella sida.

Nivåutredningen

Den s.k. Nivåutredningen, StSkr 1998:3, konstaterar att Svenska kyrkans organisation utgår från lokaliseringsprincipen, dvs. att församlingen som den primära enheten i Svenska kyrkan har att utöva sin grundläggande uppgift (att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission) inom sitt geografiska område. Samtidigt konstaterar utredningen att församlingen som en lokal enhet manifesterar och på sin ort är den universella kyrkan. Församlingen är en del av den världsvida kyrkan och bör som sådan verka för internationell mission och diakoni. Detta är motivet för undantaget från lokaliseringsprincipen när kyrkoordningen föreslås stadga att församlingen har möjlighet att ge bidrag till internationell mission och diakoni.

Beskrivningen av den grundläggande uppgiften är en sammanfattning av det som en församling skall ägna sig åt. Utredningen menade att det inte skulle vara meningsfullt att ytterligare precisera eller exemplifiera denna uppgift. Utredningen understryker att församlingen själv bestämmer ambitionsnivån och hur den grundläggande uppgiften skall fullgöras.

Detta skulle kunna sammanfattas så, att det är mycket som är nödvändigt i församlingens liv men som inte är reglerat i kyrkoordningen. Detsamma gäller även för arbetet i stiften och på nationell nivå. Reglering av detta arbete förväntas ske löpande i församlingsinstruktioner, måldokument och verksamhetsplaner.

Kyrkoordningen – exempel på reglering

Det framgår av inledningstexten till kyrkoordningens fjärde avdelning att Svenska kyrkans nationella nivå har det övergripande ansvaret för Svenska kyrkans ekumeniska relationer.

Kyrkoordningen stadgar i 2 kap. 1 § om församlingens grundläggande uppgift och möjligheten att ge bidrag till internationell mission och diakoni.

6 kap. 4 § kyrkoordningen beskriver stiftets uppgift att främja och ha tillsyn över församlingarnas grundläggande uppgift och möjligheten för stiftet att ge bidrag till internationell mission och diakoni.

10 kap. 6 § kyrkoordningen stadgar om Nämnden för internationell mission och diakoni och dess uppdrag.

11 kap. 17 och 18 §§ kyrkoordningen stadgar att det är Kyrkomötet som fattar beslut om ekumeniska överenskommelser och att Läronämnden alltid skall yttra sig i denna typ av frågor.

31 kap. 2 och 4 §§ kyrkoordningen stadgar om behörighet att utöva uppdraget som präst för dem som är präster inom annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet (LVF) eller i kyrka eller samfund som Svenska kyrkan genom beslut i Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med.

Övrigt

När Svenska kyrkan är medlem i ekumeniska organisationer som t.ex. Kyrkornas världsråd (KV) eller Sveriges Kristna Råd (SKR) gäller för respektive organisation det regelverk som organisationen själv fattat beslut om i enlighet med sina stadgar. Svenska kyrkan kan inte fatta beslut som gäller för andra organisationer.

I underlag till mål- och rambudgetskrivelse 2007–2009 antagen av Nämnden för internationell mission och diakoni 28 april 2006 anges som effektmål 8:

Att vid utgången av 2008 ha åstadkommit en årlig ökning på i snitt 75 procent av anslag från stift och församlingar, som ett uttryck för Svenska kyrkans långsiktiga ansvarstagande för internationell kyrkosamverkan.

I Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2008–2010 (KsSkr 2007:1) beskrivs arbetet med utvecklingen av den internationella verksamheten:

Ett omfattande arbete pågår med att i samråd med stift och församlingar finna former för ökat engagemang, större delaktighet och tydliga mötesplatser för globala frågor i kyrka och samhälle. Arbetet fortsätter för att samordna och integrera Svenska kyrkans internationella arbete så att det i utåtriktad verksamhet och mobilisering inom Svenska kyrkan blir tydligt att internationell mission och diakoni är en oavvislig del av Svenska kyrkans samlade identitet och arbete.

I Policy för Svenska kyrkans utsända medarbetare i den världsvida kyrkan mottagen av Nämnden för internationell mission och diakoni 24 mars 2003 understryks att Svenska kyrkan sänder medarbetare i den världsvida kyrkans tjänst också för sin egen skull. De erfarenheter från andra delar av den världsvida kyrkan som utsända medarbetare bär med sig hem är viktig för att inspirera och utveckla nya former för kyrkans arbete i Sverige på olika nivåer. I detta dokument sägs också att det är viktigt att Svenska kyrkan tar emot medarbetare från andra delar av världen.

Tidigare behandling i Kyrkomötet

Kyrkostyrelsen yttrar i sin skrivelse KsSkr 2006:4 om Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan att man avser att pröva möjligheten att föra in vissa övergripande bestämmelser om ekumenik i kyrkoordningen. I skrivelsen sägs vidare att det kanske bör bli fråga om en egen avdelning i kyrkoordningen med tillhörande principiell inledningstext.

Kyrkomötet 2006 behandlade motion 2006:25 om ekumeniken och kyrkoordningen (Eu 2006:7). Motionen föreslog att Kyrkomötet skulle ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utforma ett förslag till avsnitt om ekumeniken i kyrkoordningen med inriktning på grundläggande förutsättningar, ansvar och stöd i de ekumeniska relationerna. Utskottet instämde i motionens intention att ekumeniken behöver få en tydligare plats i kyrkoordningen, men menade att motionens förslag var alltför detaljerat. Utskottet föreslog avslag på motionen men föreslog samtidigt att Kyrkomötet skulle besluta att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att göra en översyn av kyrkoordningen ur ett ekumeniskt perspektiv. Detta blev Kyrkomötets beslut.

Överväganden

Motion 2007:28 efterlyser ett reflektionsarbete som skulle leda till en integrering av ett globalt perspektiv i Svenska kyrkans regelverk. Motion 2007:58 vill införa en ny typ av nivå, s.k. global verksamhetsnivå, i kyrkoordningen.

Läronämnden framhåller i sitt yttrande att Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och att internationellt engagemang hör till den grundläggande kallelsen och därför bör komma till uttryck i hela kyrkans organisation och liv. Organisationsutskottet menar i sitt yttrande att det i kyrkoordningen, för såväl församlingar och stift som den nationella nivån, finns ett uttalat ansvar för Svenska kyrkans delaktighet i den världsvida kyrkan. Ekumenikutskottet instämmer i dessa yttranden och menar därmed att det inte finns något behov av att förändra kyrkoordningen i de avseenden som motionerna föreslår. Utskottet föreslår att motionerna 2007:28 och 2007:58 avslås.

I detta sammanhang vill utskottet också lyfta fram behovet av att de ekumeniska överenskommelser som Svenska kyrkan ingått görs lättare tillgängliga, eventuellt i samlad form.

Uppsala den 28 september 2007

På Ekumenikutskottets vägnar

Angela Boëthius

      Christofer Lundgren

Närvarande: Angela Boëthius, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Agneta Brendt, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Christina Andersson, Birgitta Wrede, Anders Novak, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.

Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2007:13y
 
 

Församlingens uppdrag och funktion
 

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motionerna 2007:11, 28, 43, 49, 58, 65 och 82.

Svenska kyrkans församlingsbegrepp beskrivs i kyrkoordningen ur flera aspekter. Dessa hålls samman i en helhet:

- uppgiften att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission (den grundläggande uppgiften)

- människor som tillhör Svenska kyrkan (gemenskapsaspekten)

- bosättningen inom ett geografiskt område (territorialprincipen).

- Därtill kommer ansvaret för dem som vistas i församlingen (vistelsebegreppet). Församlingskriterierna anger vad som behövs för att församlingen ska kunna leva och fungera: En församlingskyrka, gudstjänstfirande varje vecka och människor som tar ansvar.

Till följd av förändringar i kyrka och samhälle behöver man tänka igenom hur de olika aspekterna av att vara kyrka och församling förhåller sig till varandra. Därför behövs en förnyad reflektion kring församlingsbegreppet. Möjligheter till delaktighet och ansvarstagande i kyrkans liv i en ny samhällssituation – i stad och tätort, på landsbygd och i glesbygd, samt för människor med en ökad rörlighet – behöver belysas. Därvid är det samtidigt nödvändigt att en pastoralt och ekonomiskt bärkraftig organisation som motsvarar arbetsrättsliga krav kommer till stånd. Sammantaget bör detta leda till ett förtydligande av kyrkans självförståelse och teologiska och pastorala identitet.

Med anledning av motionerna 2007:28 och 58 vill Läronämnden framhålla att Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan. Ett internationellt engagemang hör till den grundläggande kallelsen och bör därför komma till uttryck i hela kyrkans organisation och liv.

Uppsala den 22 augusti 2007

På Läronämndens vägnar

Anders Wejryd

    Ingemar Söderström

Närvarande: Ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind*, biskop Erik Aurelius, biskop Hans-Erik Nordin, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Sven Thidevall, biskop Antje Jackelén, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Karin Johannesson, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering

 

Kyrkomötet
Organisationsutskottets yttrande
2007:1y
 
 

Global nivå i kyrkoordningen
 

Till Ekumenikutskottet

Organisationsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2007:28, Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och motion 2007:58, Nivåer i Svenska kyrkan.

Organisationsutskottet noterar att andra meningen i inledningstexten till Första avdelningen i kyrkoordningen har följande lydelse:

Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och delar den kristna bekännelsen och lovsången till en treenig Gud.

I 1 § lag (1998:1591) om Svenska kyrkan anges att Svenska kyrkan är ett evangelisk-lutherskt trossamfund som framträder som församlingar och stift. Svenska kyrkan har också nationella organ. Samma formulering finns även i 10 kap. 1 § i kyrkoordningen om den nationella nivåns uppdrag.

I inledningstexten till fjärde avdelningen i kyrkoordningen klargörs att Svenska kyrkan på nationell nivå tar ansvar för kyrkans gemensamma angelägenheter i fråga om inomkyrklig normgivning, överprövning av beslut, gemensam information, utbildning, samråd samt ekumeniska relationer, internationell diakoni och mission. Till uppgiften hör också att vara kyrkans röst utåt såväl i det svenska samhället som internationellt.

Stift och församling är Svenska kyrkans pastorala nivåer. För församlingens del framgår detta tydligt i 2 kap. 1 § kyrkoordningen som uttalar att församlingen är det lokala pastorala området och att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Motsvarande bestämmelse för den pastorala nivån stiftet framgår av 6 kap. 1 § kyrkoordningen som säger att stiftet är det regionala pastorala området vars grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet.

Organisationsutskottet menar att Svenska kyrkan som en del av den världsvida kyrkan är tydligt uttalat i kyrkoordningen liksom det ansvar som finns på lokal, regional och nationell nivå.

Vi tror inte att formalisering genom ytterligare kyrkoordningsbestämmelser är den rätta vägen för att skapa ökat engagemang och ansvarstagande på detta område.

Uppsala den 27 september 2007

På Organisationsutskottets vägnar

Torgny Larsson

      Per Westberg

Närvarande: Torgny Larsson, ordförande, Christina Eriksson, Olle Burell, Maj-Britt Nilsson, Sven-Erik Bodén, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Gudrun Carlsson, Erk A Eriksson, Marianne Berglund, Per Lindberg, Alice Kuhnke, Stefan Landmark och Susann Torgerson.

Biskoparna Claes-Bertil Ytterberg och Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page