Snabbprotokoll
Ekumenikutskottets betänkande 2006:1
Ekumenisk överenskommelse mellan svenska kyrkan och svenska missionskyrkan
Redogörelse för ärendet
I Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 föreslås att Kyrkomötet beslutar att Svenska kyrkan ingår en ekumenisk överenskommelse med Svenska Missionskyrkan. Denna överenskommelse innebär ett ömsesidigt erkännande av respektive kyrkas bekännelse av tron, sakramentsförvaltning, vignings- respektive ordinerade tjänster samt tillsynsfunktion som tjänst för kyrkans enhet.
Överenskommelsen innebär vidare en uttalad vilja till fortsatt utveckling av de två kyrkornas gemenskap i gudstjänst och ansvarstagande i samhälle och värld. Slutligen innehåller överenskommelsen en uppmaning till respektive kyrkas församlingar att, där förutsättningar finns, ingå lokala samarbetsavtal. I skrivelsen föreslås att den ekumeniska överenskommelsen träder i kraft första söndagen i advent 2006.
I motion 2006:15 av Bertil Murray föreslås bland annat att Kyrkomötet uttalar att Svenska kyrkan ser det som sin förpliktelse att verka för alla kristnas synliga enhet på sådant sätt att den organisatoriska och läromässiga splittringen upphör och att en överenskommelse av det slag som föreslås i skrivelsen är möjlig endast inom ramen för en process med kyrkounion som mål.
Motionen föreslår också att överenskommelsen kan ingås endast i den mån som vissa invändningar tillmötesgås på sådant sätt att beslutet inte försvårar den framtida enheten och samverkan inom Borgåöverenskommelsen.
Utskottet
Utskottet välkomnar med glädje förslaget till överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan och ser den som ett steg på vägen mot förverkligandet av visionen att alla kristna på varje ort gemensamt ska kunna fira gudstjänst, bära vittnesbörd om Kristus och tjäna det samhälle där kyrkan är satt att verka. Lokal samverkan mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan bekräftas och uppmuntras genom denna överenskommelse.
Utskottet bejakar den ekumeniska modell som innebär att kyrkorna stegvis närmar sig varandra i samverkan och samtal. Att överenskommelsen ingås på nationell nivå och tillämpas i lokala avtal, finner utskottet svara väl mot våra kyrkors respektive identitet och förståelse av ekumenikens väsen. Vidare understryker utskottet att ett fortsatt gemensamt arbete i Samarbetsrådet mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan är angeläget.
Utskottet instämmer i Läronämndens yttrande angående barnvälsignelse i annan kyrkas ordning och föreslår därför en ändring av 17 kap. 17 § kyrkoordningen. Utskottet anser också att en pastor/präst i en kyrka som Svenska kyrkan står i särskild gemenskap med inte ska behöva förklaras behörig av domkapitlet för att vid ett enstaka tillfälle kunna leda gudstjänst i Svenska kyrkan. Därför föreslår utskottet en ändring av 31 kap. 4 § kyrkoordningen.
För kyrkans sanna enhet är det tillräckligt att vara ense om evangeliets förkunnelse och förvaltningen av sakramenten för att enhet ska vara för handen. Därmed anser utskottet de tre första punkterna i motionen 2006:15 besvarade. Ekumeniska relationer innebär en förpliktelse till samtal och ömsesidigt delgivande av överväganden och åtgärder i betydelsefulla frågor. Varje kyrka är dock själv ansvarig för sina beslut. Med detta anser utskottet att motionens fjärde punkt är besvarad. Utskottet föreslår därför att motion 2006:15 ska avslås.Läronämnden
Läronämnden konstaterar inledningsvis att organisatorisk enhet mellan alla kristna aldrig har funnits fullt ut i kyrkans historia. Däremot en stark längtan efter att uttrycka enheten i gemensamt nattvardsfirande, vittnesbörd och tjänande. Enligt Läronämndens bedömning föreligger inga läromässiga hinder för att anta det förslag till överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan som föreslås i skrivelsen. Man konstaterar dock en begränsning i förhållande till skrivelsens förslag, nämligen att det inte är möjligt för präst i Svenska kyrkan att förrätta en barnvälsignelse enligt Svenska Missionskyrkans ordning.
Andra utskott
Tillsyns- och uppdragsutskottet har inkommit med yttrande TU 2006:1y där man lyfter fram frågor som behöver preciseras, men man ser inget hinder för att överenskommelsen ingås enligt Kyrkostyrelsens förslag.
Kyrkorättsutskottet har inkommit med yttrande Kr 2006:13y. Utskottet finner de av Ekumenikutskottet föreslagna ändringarna i kyrkoordningen ur kyrkorättslig synpunkt möjliga att genomföra.
Förslag till beslut
Utskottet föreslår Kyrkomötet att
1. bifalla Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4, punkten 1.
2. bifalla Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4, punkten 2.
3. avslå motion 2006:15.
4. med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 ändra kyrkoordningens 17 kap. 17 §.
5. med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 ändra kyrkoordningens 31 kap. 4 §.
Särskild mening
En särskild mening om att förslaget bör återremitteras till Kyrkostyrelsen har lämnats in av Fredrik Sidenvall, ersättare i utskottet.
Särskilda förslag
Under överläggningen framfördes följande förslag av Dag Sandahl där Kyrkomötet föreslogs besluta att:
med hänvisning till de i Ekumenikutskottet och Tillsyns-och uppdragsutskottet avgivna särskilda meningar återremittera ärendet till Kyrkostyrelsen.
Beslut
Kyrkomötet beslutade att
1. efter votering avslå Dag Sandahls särskilda förslag.
2. efter votering bifalla utskottets förslag.
Reservation
Fredrik Sidenvall, Dag Sandahl, Bertil Murray, Torbjörn Lindahl, Joakim Svensson, Alve Svensson och Yngve Kalin från nomineringsgruppen Frimodig kyrka reserverade sig mot Kyrkomötets beslut om en ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan.